![Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας: Συζητώντας στη βιβλιοθήκη…](https://larnakaonline.com.cy/wp-content/uploads/2025/02/476461492_596461106559440_5416681301696536283_n.jpg)
Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας: Συζητώντας στη βιβλιοθήκη…
Τον τελευταίο μήνα, στο πλαίσιο της δράσης «Συζητώντας στη βιβλιοθήκη», πραγματοποιήθηκαν στον χώρο της βιβλιοθήκης μας τρεις διαλέξεις.
Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου. Είχε θέμα «Μουσειοβαλίτσα Αισθήσεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου (ΠΙΤΚ): Ανακαλύπτοντας την Αρχαιολογία μέσα από τις συλλογές του ΠΙΤΚ». Την παρουσίαση έκανε η ιστορικός/αρχαιολόγος, λειτουργός του ΠΙΤΚ, Άντρεα Ορατίου.
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πολυαισθητηριακό πρόγραμμα εν κινήσει, που σκοπό έχει να φέρει άτομα που βρίσκονται μακριά από τα μουσεία σε επαφή με μουσειακά αντικείμενα.
Η Μουσειοβαλίτσα περιλάμβανε αντίγραφα εκθεμάτων από τις συλλογές του Αρχαιολογικού και Νομισματικού Μουσείου του ΠΙΤΚ, τα οποία οι μαθητές μας μπόρεσαν να αγγίξουν και να περιεργαστούν μέσα από διαδραστικό παιχνίδι, γνωρίζοντας έτσι τον πολιτισμό της Κύπρου.
Η δεύτερη συνάντηση έγινε στις 28 Ιανουαρίου. Είχε ως ομιλήτρια τη συγγραφέα, Συντονίστρια Πολιτιστικής Παιδείας του Υφυπουργείου Πολιτισμού, Έλενα Περικλέους. Το θέμα της διάλεξης ήταν «Βιβλία-Σωσίβια. Για καιρούς κρίσης και άλλων δεινών» και είχε ως επίκεντρο το νέο της βιβλίο Τα κατάφερα! (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, 2024).
Πρωταγωνιστής της ιστορίας ένα αγόρι, σε μια νέα πατρίδα, σε ένα νέο σχολείο, με μια μητέρα που για να επιβιώσουν καθαρίζει ατελείωτες σκάλες και έναν πατέρα που δεν τους ακολούθησε. Ένα αγόρι στο φάσμα του αυτισμού που καταγράφει το πώς αντιλαμβάνεται τον κόσμο και τους ανθρώπους προσπαθώντας να ανακαλύψει τον εαυτό του και να επιβιώσει μέσα στη σιωπή της μοναξιάς του.
«Θεωρώ πως ένας συγγραφέας, όταν γράφει, ό,τι και αν γράφει, πρέπει να έχει κάτι να πει για τον κόσμο και τους ανθρώπους», μάς είπε η κα Περικλέους. «Ένα βιβλίο-σωσίβιο που σκοπό έχει να ενδυναμώσει ψυχικά τον νεαρό -και όχι μόνο- αναγνώστη, αναπτύσσοντάς του ταυτόχρονα την ενσυναίσθηση και την αποδοχή, «αναγκαιότητα αναμφισβήτητη στην πολύπλοκη και πολυδιάστατη εποχή μας», όπως η ίδια σημειώνει.
Η τελευταία παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου. Είχε ομιλητή τον συγγραφέα και μελετητή του έργου της Μαρίας Κάλλας Αντρέα Τιμοθέου, ο οποίος μέσα από αναγνώσματα του τελευταίου του βιβλίου (Ενδύματα οδύνης. 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, εκδόσεις Μανδραγόρας, 2023) και σύντομα βιντεάκια από τη ζωή της Κάλλας μάς «ταξίδεψε» στους μυθικούς κόσμους της μεγάλης Ελληνίδας υψίφωνου και απόλυτης ντίβας της όπερας.