Τέλη του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί το Κέντρο Φιλοξενίας Λίμνες για αιτητές Διεθνούς Προστασίας και Προαναχωρησιακού Κέντρου για πρόσωπα που θα επαναπατριστούν, στην περιοχή Μενόγεια της επαρχίας Λάρνακας, το οποίο θα στοιχίσει πέραν των εκατό εκατομμυρίων ευρώ και χωρητικότητας χιλίων προσώπων με προοπτική αύξησης του αριθμού.
Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπό ανέγερση Κέντρο Φιλοξενίας Λίμνες στη Μενόγεια, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφειάδης ανέφερε ότι «η επίσκεψη στο εργοτάξιο αποσκοπεί στο να ενημερωθούμε για την πρόοδο του έργου, να δούμε σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε και ποιες δυνατές προκλήσεις αντιμετωπίζουμε εδώ για να μπορέσουμε να συνδράμουμε, να βοηθήσουμε να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων» τα οποία ήδη μας έχουν αναφερθεί.
Ο κ. Βαφειάδης αναφέρθηκε στην ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στο εργοτάξιο και σημείωσε πως «είναι μια τεράστια δουλειά, πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ και πολύ λίγα κτίρια στην Κύπρο, εάν υπάρχουν άλλα κτίρια σε τέτοια μεγέθη».
Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τα Δημόσια Εργα, είπε, προσθέτοντας ότι «με χαρά βλέπουμε ότι προχωρά, υλοποιείται το έργο και σύντομα θα μας το παραδώσουν για να μπορέσουμε και εμείς με τη σειρά μας να το παραδώσουμε στη συνέχεια στις αρμόδιες Υπηρεσίες για τις δικές τους δραστηριότητες».
Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός είπε πως οι στόχοι για ολοκλήρωση του έργου είναι «να πετύχουμε το τέλος του χρόνου».
Κληθείς να αναφέρει τα χαρακτηριστικά του έργου, είπε πως «είναι αυτά που έχουν δοθεί, είναι διεθνείς προδιαγραφές», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει παρεκτροπή από αυτές τις προδιαγραφές. «Θα είναι ένα κτίριο, μια υποδομή η οποία θα ικανοποιεί όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές», επανέλαβε.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης χαρακτήρισε το έργο «ένα σημαντικότατο έργο υποδομής της Κυπριακής Δημοκρατίας» και σημείωσε πως «η σημασία του έργου αυτού είναι και ευρεία και στενότερη».
«Στην ευρεία της σημασία και έννοια, το συγκεκριμένο έργο θα βοηθήσει τα μέγιστα στον ευρύτερο στόχο της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί το συντομότερο μέλος και εταίρος στο Σένγκεν και είναι επίσης αυτονόητο ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ στην αποτελεσματικότητα του όλου μεταναστευτικού προβλήματος το οποίο αντιμετωπίζουμε», είπε.
Στη στενή έννοια, συνέχισε «για μας ως Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι επίσης σημαντική αυτή η υποδομή, αφού η αποπεράτωση της θα δώσει την ευκαιρία τα άτομα τα οποία αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στη Μενόγεια να μεταφερθούν σ’ αυτό το Κέντρο υποδομής στις Λίμνες, ώστε το Υπουργείο με τη σειρά του άμεσα να προχωρήσει σε όλες τις σχετικές αλλαγές στο Κέντρο της Μενόγειας για να φιλοξενήσει αρχές του νέου χρόνου, τόσο τα κρατητήρια όσο και τον ευρύτερο χώρο κράτησης των ανηλίκων».
Εξάλλου, ο Υφυπουργός μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης συνεχάρη τον Υπουργό Μεταφορών και το Τμήμα Δημοσίων Έργων για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν. «Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το χώρο και το περασμένο καλοκαίρι μετά τη δημιουργία του Υφυπουργείου, είδαμε μια φοβερή πρόοδο μέχρι σήμερα και ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος χρόνου θα είμαστε έτοιμοι», είπε.
Πρόσθεσε ότι «το Κέντρο Φιλοξενίας θα είναι χωρητικότητας χιλίων ατόμων και ίσως να μπορέσουμε να αυξήσουμε και τη χωρητικότητα».
«Είναι σημαντικό να υπάρχουν Κέντρα Φιλοξενίας» είπε και εξήγησε πως «η φιλοξενία ατόμων σε αυτούς τους χώρους είναι προσωρινή και αφορά τους αιτούντες άσυλο οι οποίοι αναμένουν την εξέταση των αιτήσεων τους».
Με βάση, συνέχισε «την πολιτική που έχουμε εφαρμόσει, η περίοδος αυτή είναι από ένα μέχρι τρεις μήνες, είναι μια σύντομη παραμονή. Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη τέτοιων Κέντρων γιατί με αυτό τον τρόπο αποφορτίζονται τα αστικά κέντρα».
Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης ανέφερε επίσης πως «όταν έχουμε Κέντρα Φιλοξενίας οι άνθρωποι αυτοί δεν θα πηγαίνουν στις πόλεις και τα χωριά να διαμένουν, θα διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας με πολύ καλές συνθήκες σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».
«Το 90% του έργου χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός» είπε και σημείωσε πως «είναι ένα έργο τεράστιας σημασίας και σίγουρα θα συμβάλει στην ακόμα πιο αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού».
Ερωτηθείς κατά πόσον οι διαμένοντες στο Κέντρο θα μπορούν να βγαίνουν έξω, ο κ. Ιωαννίδης απάντησε πως «θα μπορούν να βγαίνουν αυτοί που θα είναι στο Κέντρο Φιλοξενίας, οι αιτούντες άσυλο». «Αυτοί που θα βρίσκονται στο προαναχωρησιακό Κέντρο, θα είναι κρατούμενοι οι οποίοι είναι προς απέλαση», πρόσθεσε.
Κληθείς να αναφέρει τι θα γίνει σε περίπτωση που η αίτηση κάποιου προσώπου για άσυλο, που διαμένει στο Κέντρο απορριφθεί, ο Υφυπουργός απάντησε πως «εάν απορριφθεί η αίτηση του πρωτοβάθμια από την Υπηρεσία Ασύλου τότε έχει δικαίωμα να προσφύγει στο δικαστήριο. Εάν απορριφθεί και από το δικαστήριο τότε θα συλληφθεί για να απελαθεί».
Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών και ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Εργων.
Μετά τη σύσκεψη ακολούθησε ξενάγηση των παρευρισκόμενων στο εργοτάξιο.