Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Φράγματα ώρα μηδέν: Νερό ούτε για δείγμα στη δυτική Λευκωσία – Εφιαλτικά τα σενάρια των αριθμών
Φράγματα ώρα μηδέν: Νερό ούτε για δείγμα στη δυτική Λευκωσία – Εφιαλτικά τα σενάρια των αριθμών

Φράγματα ώρα μηδέν: Νερό ούτε για δείγμα στη δυτική Λευκωσία – Εφιαλτικά τα σενάρια των αριθμών

Καθοδόν προς το φράγμα της Βυζακιάς για να δούμε από κοντά τα προβλήματα που φέρνει μαζί της η ανομβρία, συναντήσαμε στο έμπα του ΝΙκητάρι τον κ.Πανίκο.

Ένας γεωργός, ο οποίος βρίσκεται – όπως μας λέει – λίγο πριν την ολοκληρωτική καταστροφή, αφού νερό δεν υπάρχει σχεδόν ούτε για δείγμα, την ώρα που η βροχόπτωση στην περιοχή αγνοείται εδώ και βδομάδες.

Πριν όμως δούμε τη συνέχεια του οδοιπορικού μας, σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Κοκκινοτριμιθιά μέχρι και τον Νικητάρι, πάμε να δούμε με αριθμούς, αν το νερό που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, αρκεί για την ύδρευση και την άρδευση τους επόμενους μήνες.

To 2024 καταναλώσαμε από τα κυβερνητικά υδατικά έργα 106 εκ. κυβ. μ. για ύδρευση, και για άρδευση 53 , στο σύνολο 159 εκ. κυβ. μ.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟ 2024
Ύδρευση — 106 ΕΚΜ
Άρδευση — 53 ΕΚΜ
Σύνολο — 159 ΕΚΜ

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ 2025
Αφαλάτωση — 83,4 ΕΚΜ (Εκτίμηση)
Φράγματα — 75,8 ΕΚΜ
Σύνολο — 159,2 ΕΚΜ

Από αφαλατώσεις παράξαμε πέρσι συνολικά 83,4 ΕΚΜ. Αν παράξουμε και φέτος την ίδια ποσότητα, και υπολογίσουμε και τα 75,8 ΕΚΜ νερού που έχουμε στα φράγματα, τότε φτάνουμε στα 159,2 ΕΚΜ.

Με απλά λόγια, αν παραμείνουν τα δεδομένα ως έχουν, το νερό που έχουμε αυτή τη στιγμή ίσα που φτάνει για να βγάλουμε το καλοκαίρι, χωρίς να υπολογίσουμε ότι είναι περισσότερες κάθε χρόνο οι ανάγκες λόγω αύξησης τουριστών, πληθυσμού και κατά προέκταση αναγκών.

Επανερχόμενοι σε αυτό το μίνι οδοιπορικό, φτάσαμε στην Βυζακιά, στην οποία εδώ και βδομάδες, λένε το νερό… νεράκι.

Στο φράγμα της Βυζακιάς αυτή τη στιγμή οι ποσότητες νερού δεν ξεπερνούν το 3%, ενώ πέρσι την ίδια μέρα η πληρότητα ήταν στο 40%.

Λίγο πιο πεδινά, στον Αστρομερίτη, η εικόνα παρόμοια, με τους αγρότες να ψάχνουν λύση, την ώρα που βλέπουν το κόστος να ανεβαίνει λόγω ηλεκτρικού ρεύματος, αφού αναγκάζονται να αντλήσουν νερό από διατρήσεις σε μεγάλο βάθος καθώς η στάθμη έπεσε πολύ. Μια εικόνα που θα οδηγήσει γεωργούς και παραγωγούς στο χείλος του γκρεμού, σε περίπτωση που δεν βρέξει ικανοποιητικά ή σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν βρει τον τρόπο να αναστρέψει την εικόνα με άμεσα μέτρα.

Πηγή: AlphaNews