Φάρμακα μέσω ΓεΣΥ: Αυξάνεται η συνεισφορά για 179 προϊόντα
Αναθεωρημένα είναι από χθες, Δευτέρα, τα ποσά που καταβάλλουν οι ασθενείς στα ιδιωτικά φαρμακεία, για την προμήθεια φαρμάκων μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας. Ειδικότερα, καταγράφονται αυξήσεις σε 179 σκευάσματα και μειώσεις σε 122.
Όπως εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση η Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ, Σοφία Πετρίδου, οι συνεισφορές επηρεάστηκαν λόγω των αυξήσεων στις χονδρικές τιμές των φαρμάκων.
«Η συνεισφορά ΙΙ που πληρώνουν επηρεάζεται από τις χονδρικές τιμές. Η συντριπτική πλειοψηφία των φαρμάκων του ΓεΣΥ δεν έχει καμία μεταβολή όσον αφορά το ποσό που θα πληρώνει ο ασθενής. Και να πούμε ότι υπάρχει σωρεία φαρμάκων στο ΓεΣΥ για τα οποία ο ασθενείς δε χρειάζεται να πληρώνουν συνεισφορά ΙΙ.»
Με την κυρία Πετρίδου να συστήνει στους ασθενείς όπως συμβουλεύονται τον ιατρό και φαρμακοποιό τους. «Οι αλλαγές αφορούν, κυρίως, φάρμακα ευρείας χρήσης», διευκρίνισε.
«Υπάρχει μείωση της συνεισφοράς σε αντιπηκτικά φάρμακα, φάρμακα του άσθματος, αντιδιαβητικά, ισνουλίνες, αντιψυχωσικά, ενώ αύξηση της συνεισφοράς μπορούμε να δούμε σε φάρμακα για την υπέρταση, για τον διαβήτη, τη χοληστερόλη, για το στομάχι.»
Οι αυξήσεις, κατά κανόνα, κυμαίνονται σε επίπεδα κάτω των €3,00. Εξαίρεση αποτελούν σκευάσματα για τον διαβήτη που καταγράφουν αύξηση άνω των €10, υπάρχει, ωστόσο, και εναλλακτική όπου δεν απαιτείται συνεισφορά ΙΙ.
Η Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ κάλεσε τους ασθενείς να μη φοβούνται τα γενόσημα φάρμακα, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, είναι το ίδιο ασφαλή και αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα.
Σημειώνεται ότι η συμπληρωμή είναι το ένα ευρώ που καταβάλλει ο ασθενής για κάθε φάρμακο που προμηθεύεται. Η συνεισφορά ΙΙ είναι η διαφορά στη χονδρική τιμή μεταξύ του φάρμακου, του οποίου το κόστος πληρώνει το ΓεΣΥ.