Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν: Τα μυστικά και οι «ρίζες» του αγαπημένου εδέσματος
Με σοκολάτα ή με κρέμα βανίλια, γλυκό ή αλμυρό, με δεκάδες ευφάνταντες γεμίσεις και νόστιμες επικαλύψεις, το κρουασάν, αποτελεί αγαπημένο έδεσμα, για εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο και αναμφίβολα η πιο διαδεδομένη παρασκευή της γαλλικής γαστρονομίας.
Έλα όμως που η ιστορία της ζαχαροπλαστικής τέχνης έχει καταδείξει ότι οι «ρίζες» του παραδοσιακού γλυκού δεν βρίσκονται στο Παρίσι, αλλά στη Βιέννη και ότι η συνταγή μεταφέρθηκε στις όχθες του Σηκουάνα, από την Μαρία Αντουανέτα τον 18ο αιώνα μ.Χ.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν που έχει καθιερωθεί στις 30 Ιανουαρίου, η Head Baker and Management του Overoll Croissanterie Mαίρη Σαρρή ανέφερε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ότι για την παρασκευή του κρουασάν απαιτείται εργασία 72 ωρών, που χρειάζεται υπομονή και δεξιοτεχνία.
«Το κρουασάν αποτελείται πάνω από 80 στρώσεις βουτύρου και ζυμαριού και οι λεπτές στρώσεις είναι αυτές που προσδίδουν την ελαφριά υφή και το χρυσαφένιο χρώμα.»
Σήμερα, το κρουασάν σερβίρεται σε δεκάδες γλυκές και αλμυρές επιλογές και διατίθεται ως γεύμα για όλες τις ώρες της ημέρα.