Η απόφαση των ισραηλινών αρχών όπως εκτελούνται οι πτήσεις μόνο προς το Αεροδρόμιο Λάρνακας
Τι σχέση έχει η εντολή για απαγόρευση πτήσεων από Ισραήλ προς Πάφο με το χαλασμένο VOR; και οι λόγοι πίσω από την απόφαση των ισραηλινών αρχών που προκάλεσε αναστάτωση.
Κατηγορηματικά απορρίπτουν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποιαδήποτε διασύνδεση μεταξύ της απόφασης, για απαγόρευση πτήσεων από Ισραήλ προς Πάφο με το χαλασμένο VOR του Αεροδρομίου Πάφου έπειτα από πτώση κεραυνού, γεγονός που αποκάλυψε ο Alpha Κύπρου.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Alpha στην Πάφο Κώστας Νάνος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχει, δεν υπάρχει θέμα ασφαλείας στο Αεροδρόμιο Πάφου, δεν υπήρξε απειλή για οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια και δεν σχετίζεται η απόφαση των ισραηλινών αρχών με τα προβλήματα σε σχέση με τα δορυφορικά συστήματα του αεροδρομίου, ούτε με την αναβάθμιση της Αεροπορικής Βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» με εμπλοκή Αμερικανών.
Η απόφαση των ισραηλινών αρχών έχει να κάνει με τη διενέργεια των δικών τους ελέγχων από ισραηλινούς αξιωματούχους στους επιβάτες και τα αεροσκάφη από και προς την Κύπρο και Ισραήλ. Στο Αεροδρόμιο Πάφου διενεργούνταν πτήσεις από το Ισραήλ τρεις φορές την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει, πριν από 10 ημέρες Ισραηλινοί αξιωματούχοι μετέβησαν στο Αεροδρόμιο της Πάφου για να αξιολογήσουν τα μέτρα που εφαρμόζονται και είχαν προβάλει διάφορες απαιτήσεις σε σχέση με τους ελέγχους. Στο πλαίσιο της επανεξέτασης των ελέγχων που οι ίδιοι διενεργούν, αποφάσισαν όπως εκτελούνται οι πτήσεις μόνο προς το Αεροδρόμιο Λάρνακας.
Σημειώνεται ότι η δημοσιοποίηση της είδησης έφερε αναστάτωση στο αεροδρόμιο και την πόλη της Πάφου λόγω του τρόπου που βγήκε προς τα έξω, την ώρα που η κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι ρευστή.
Η δημοσιογράφος Μιράντα Λυσάνδρου επισημαίνει ότι η εκεχειρία είναι εύθραυστη και έπειτα από έναν πόλεμο καραδοκεί η απειλή για τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ σημειώνει ότι έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα τόσο από την Αστυνομία όσο και από τον στρατό στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όχι όμως στο Αεροδρόμιο Πάφου, κάτι που φαίνεται να προσμέτρησε στην απόφαση των Ισραηλινών.
Όπως μεταδίδει, στο Αεροδρόμιο της Πάφου δεν υπάρχει ραντάρ προσέγγισης κάτι το οποίο διαθέτει το Αεροδρόμιο Λάρνακας και μέσω του συγκεκριμένου ραντάρ μπορεί να εντοπιστεί ακόμα και κάποιο drone, αυξάνοντας την ασφάλεια.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι όπως μετέδωσε σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της η Μιράντα Λυσάνδρου, στο Αεροδρόμιο Πάφου είναι εκτός λειτουργίας το VOR αφότου χτυπήθηκε από κεραυνό με αρκετές εταιρείες να έχουν αφαιρέσει την Πάφο από τις εναλλακτικές επιλογές τους για το ενδεχόμενο επείγουσας προσγείωσης.
Διαβάζοντας πίσω από την απόφαση του Ισραήλ ο Συνεργάτης του Alpha στο Ισραήλ και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ Γαβριήλ Χαρίτος, η ασφάλεια του αεροδρομίου Πάφου δεν αποτέλεσε κριτήριο για την έκδοση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης
Επισημαίνει επίσης ότι δεν υπάρχει ισραηλινή ταξιδιωτική οδηγία προς τους ισραηλινούς πολίτες (ή γενικότερα) που να αφορά στην Πάφο ως προορισμό.
Οι τυχόν τεχνικές ελλείψεις ή ανάγκες βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής του αεροδρομίου της Πάφου δεν είναι σημερινές, ως εκ τούτου, δεν σχετίζονται με την έκδοση της ισραηλινής ανακοίνωσης.
Τέλος, όπως σημειώνει, από την διατύπωση της ανακοίνωσης προκύπτει ότι η επισήμανση «μέχρι νεωτέρας» δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη διευθέτηση θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα.