Μπήκαν οι βάσεις για τη διαχείριση της μαρίνας Λάρνακας από το CMMI – Βύρα, Σιόκουρος και Βαφαέδης συμφώνησαν
ΓΡΑΦΕΙ ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Τις βασικές παραμέτρους της συμφωνίας για ανάληψη της διαχείρισης της μαρίνας Λάρνακας από το Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας (Cyprus Marine and Maritime Institute – CMMI) συζήτησαν το πρωί της Παρασκευής (17/1) ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης με τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και την διοίκηση του CMMI, έπειτα από την απόφαση που πήρε η κυβέρνηση να μην προχωρήσει με ιδιώτη διαχειριστή.
Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε όπως τα έσοδα και τα έξοδα της μαρίνας να βαραίνουν το κράτος, ενώ το CMMI θ’ αναλάβει εξ’ ολοκλήρου την διοίκηση. Συμφωνήθηκε, επίσης, όπως μέχρι τις αρχές Μαρτίου να κατατεθεί το business plan από το Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας ως προς τον τρόπο διαχείρισης της μαρίνας και τους στόχους που θα τεθούν.
Σ’ αυτόν τον ενάμιση μήνα θα αξιολογηθεί το υφιστάμενο προσωπικό της μαρίνας (σήμερα εργάζονται 16 άτομα) και θα καταγραφούν τυχόν ανάγκες που υπάρχουν για περαιτέρω στελέχωση. Εκτιμάται ότι εντός του 2025 η διαχείριση της μαρίνας Λάρνακας θα περάσει κι επίσημα στο Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας.
Σ’ ότι αφορά τα έργα που εξήγγειλε το κράτος για τη μαρίνα Λάρνακας, κατά τη συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών αναφέρθηκε ότι για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σε σχέση με την ανέγερση του κτηρίου του Ναυτικού Ομίλου (Yacht Club) και τις τοπιοτεχνήσεις των εξωτερικών χώρων, ήδη άρχισαν να εργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας, σε συνεργασία με την επιτροπή που όρισε το Υπουργείο Μεταφορών.
Υπολογίζεται ότι εντός των τριών προσεχών μηνών θα προκηρυχθούν οι προσφορές. Σε δηλώσεις του ο Αλέξης Βαφεάδης είπε ότι συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα σε σχέση με την ανάληψη της διαχείρισης της μαρίνας από το Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας.
«Έχουμε χαράξει μια πορεία, έχουμε συμφωνήσει τα επόμενα βήματα και προχωρούμε προς την υλοποίηση τους. Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης πως η διαχείριση της μαρίνας θα περάσει στο CMMI», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Βύρας ανέφερε ότι μία τέτοια συμφωνία διαχείρισης απαιτεί σωστή προεργασία και χάραξη μιας συγκεκριμένης πορείας. «Το θετικό είναι ότι υπάρχει συμφωνία για τις βασικές παραμέτρους που θα διέπουν τη συμφωνία διαχείρισης της μαρίνας και με βάση αυτές τις παραμέτρους θα καταρτιστεί σύντομα ένα επιχειρησιακό πλάνο, ώστε να υπάρξει τελική κατάληξη για το πώς ακριβώς προχωρούμε, πότε θα υπογραφεί η συμφωνία διαχείρισης, αλλά και ποιες θα είναι οι προτεραιότητες και τα πλάνα για τα επόμενα χρόνια, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουμε θέσει ως Λάρνακα», επισήμανε ο δήμαρχος της πόλης.
Θυμίζουμε, ότι κατά την σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 7 Ιανουαρίου αποφασίστηκε η ακύρωση της απόφασης να μπουν ιδιώτες διαχειριστές σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας την επόμενη πενταετία χωρίς να έχουν την υποχρέωση να επενδύσουν για έργα ανάπτυξης και παράλληλα αποφασίστηκε όπως η προσωρινή διαχείριση της μαρίνας περάσει στο Κυπριακό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας και η διαχείριση του λιμανιού παραμείνει στην Αρχή Λιμένων Κύπρου.
Και όλα αυτά, μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη που θ’ ανατεθεί (στη βάση διακρατικής συμφωνίας Κύπρου – Ελλάδας) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΔΕΠ) της Ελλάδας για την μελλοντική ανάπτυξη του λιμανιού, της μαρίνας και των χερσαίων τους χώρων, παρακάμπτοντας με τον τρόπο αυτό την χρονοβόρα διαδικασία προκήρυξης προσφορών για ξένους εμπειρογνώμονες.