Τεστ αυτοδιάγνωσης: Ποιο το κόστος στα φαρμακεία και πόσο πιθανό είναι ένα πλαφόν;
Κοκτέιλ λοιμώξεων ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού με τα φαρμακεία να κατακλύζονται από ανθρώπους που μεταξύ άλλων ζητούν τεστ αυτοδιάγνωσης προκειμένου να δουν κατά πόσο είναι θετικοί σε κάποια λοίμωξη.
Μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πλούταρχος Γεωργιάδης, είπε ότι υπάρχουν τριπλά τεστ αυτοδιάγνωσης που έχoυν πάνω Γρίπη Α, Β και covid, τετραπλά που έχουν πάνω και τον RSV και τα εξαπλά που περιέχουν και τους αδενοϊούς.
Οι διάφορες αυτές ιώσεις ακολουθούν συνήθως, όπως εξήγησε, συμπτωματική θεραπεία για τον βήχα, τον πονόλαιμο, τον πονοκέφαλο, όπου και χορηγούνται χωρίς συνταγή διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Ερωτηθείς για το φάρμακο Tamiflu ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι γι’ αυτό χρειάζεται συνταγή και δεν είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη η χορήγησή του, αφού συνήθως χορηγείται σε περιπτώσεις ατόμων με βεβαρυμμένο ιστορικό.
Σε ό,τι αφορά τις αντιβιώσεις, ο κ. Γεωργίου προέτρεψε τον κόσμο να μην ζητά αντιβιώσεις στα φαρμακεία, όταν ο γιατρός δεν τους έχει δώσει σχετική συνταγή, γιατί έρχονται σε δύσκολη θέση και οι φαρμακοποιοί.
Αναφερόμενος στις τιμές των διαφόρων τεστ, αυτές όπως είπε κυμαίνονται από 7-9 ευρώ, ανάλογα και με την μάρκα του κάθε τεστ.
Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του να μπορεί να γίνεται εμβολιασμός από τα φαρμακεία, αφού και στο εξωτερικό έχει καταδειχθεί ότι ο εμβολιασμός από τα φαρμακεία έχει βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης εξάρσεων ιώσεων. Η πρόληψη, όπως τόνισε, αποφορτίζει τα συστήματα υγείας οικονομικά. Αν όλος ο κόσμος ήταν εμβολιασμένος δεν θα είχαμε αυτή τη διάδοση της εποχιακής γρίπης, τόνισε.
Μιλώντας για το θέμα του κόστους των τεστ αυτοδιάγνωσης, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, είπε από την πλευρά του ότι σίγουρα ο κόσμος δεν μπορεί να επωμίζεται υψηλά ποσά, αλλά το θέμα των πλαφόν στις τιμές, είναι ένα θέμα που συζητείται ιδιαίτερα, δεν μπορεί να μπει για μεγάλο χρονικό διάστημα, και σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής μπορεί να επισκεφθεί τον προσωπικό του γιατρό για να λύσει το θέμα. Συνεπώς, όπως εξήγησε, το πρόβλημα ενδεχομένως να μην είναι τόσο μεγάλο, εκτός κι αν αυτές οι λοιμώξεις τραβάνε για αρκετό χρονικό διάστημα.
Για το 2025, ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τον «Συνήγορο του Ασθενούς» το οποίο είναι στη Βουλή και συζητείται, ενώ εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο και θα προχωρήσει ο διορισμός.
Σε σχέση με τις πανεπιστημιακές κλινικές, και αυτό το θέμα είναι στη Νομική Υπηρεσία και ενδεχομένως να προωθηθεί στη Βουλή εντός Φεβρουαρίου.