Στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου της Ελλάδας η μελέτη για την ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Ακυρώνεται η απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση της διαχείρισης του λιμανιού Λάρνακας σε ιδιώτη διαχειριστή για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Αυτό ανακοίνωσε κατά την σύσκεψη που έγινε το πρωί της Τρίτης (7/1) στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας ότι η διαχείριση του λιμανιού θα παραμείνει, τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες, στην Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ).
Παράλληλα, ο ΠτΔ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει τη μελέτη για την ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου της Ελλάδας (ΤΑΙΠΕΔ).
Όπως αναφέρθηκε, ο λόγος της απόφασης αυτής είναι ότι η διαδικασία θα γίνει στη βάση διακρατικής συμφωνίας και ως εκ τούτου παρακάμπτεται η διαδικασία προσφοροδότησης για ανάθεση της μελέτης σε ιδιώτη μελετητή.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι είναι εφικτό η μελέτη για την ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας να είναι έτοιμη σε έξι μήνες. Γι’ αυτό και μέχρι τότε η διαχείριση θα παραμείνει στην Αρχή Λιμένων Κύπρου. Ωστόσο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε στα μέλη της Επιτροπής Ανάπτυξης Λάρνακας ότι η Αρχή Λιμένων δεν είναι σε θέση να εκτελέσει αναπτυξιακά έργα στο λιμάνι της πόλης, διότι, όπως εξήγησε, θα της ανατεθούν οι επενδύσεις στο Βασιλικό και στο Λατσί.
Άφησε, όμως, ανοικτό το ενδεχόμενο η ΑΛΚ να έχει τη δυνατότητα συμμετοχής στις μελλοντικές διαδικασίες για ανάπτυξη του λιμανιού. Επί της ουσίας, πάντως, από τα όσα αναφέρθηκαν στη σύσκεψη του Προεδρικού, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι μετά το ναυάγιο με την Kition Ocean Holdings δεν αναμένεται η έναρξη αναπτυξιακών έργων στο λιμάνι τουλάχιστον τα προσεχή χρόνια…
Όσον αφορά τη μαρίνα Λάρνακας, στη σύσκεψη λέχθηκε ότι ισχύουν όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί, ότι δηλαδή την διαχείριση θ’ αναλάβει το Κυπριακό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας (CMMI), την ίδια ώρα που το κράτος θα συνεχίσει τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων, αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, που ήδη έχουν εξαγγελθεί.
Τα έργα αυτά είναι το κτήριο του Ναυτικού Ομίλου, η τοπιοτέχνηση των εξωτερικών χώρων και η εκβάθυνση της μαρίνας. Οι αποφάσεις του Προεδρικού άφησαν ικανοποιημένη την Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο. Ως εκ τούτου, κατά πάσα πιθανότητα θ’ ανασταλεί η εκδήλωση διαμαρτυρίας που είχε προγραμματιστεί για τις 11 Ιανουαρίου.
Δηλώσεις Βαφεάδη – Βύρα
————————————–
Σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη, ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, ανέφερε ότι προχωρούν οι διεργασίες για την εκβάθυνση και ανακαίνιση της μαρίνας. Είπε, επίσης, ότι προχωρά και η υλοποίηση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανέγερση του Ναυτικού Ομίλου και για την τοπιοτέχνηση του χώρου που θα συνδέει τη μαρίνα με το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων.
«Το πιο σημαντικό που αποφασίστηκε είναι πως προχωρούμε, στη βάση διακρατικής συμφωνίας, με την ανάθεση στην Αρχή Ανάπτυξης Λιμένων, που είναι τμήμα του ΤΑΙΠΕΔ, της μελέτης για το μέλλον του λιμανιού, της μαρίνας και του χερσαίου χώρου.
Με τον τρόπο αυτό δεν χρειάζεται να ζητήσουμε προσφορές για ξένους εμπειρογνώμονες. Είναι μια απόφαση που μειώνει σημαντικά τον χρόνο υλοποίησης της μελέτης και θα μας βοηθήσει να συντομεύσουμε σε μεγάλο βαθμό την διαδικασία λήψης απόφασης για το μέλλον αυτής της ανάπτυξης», επισήμανε ο κ. Βαφεάδης.
Ο Υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι με οδηγίες του ΠτΔ προχωρεί άμεσα σε συναντήσεις με την Αρχή Ανάπτυξης Λιμένων της Ελληνικής Δημοκρατίας, με σκοπό να καταρτιστούν οι όροι εντολής και να προχωρήσει άμεσα η υπό αναφορά μελέτη. Στη διαδικασία θα συμμετέχουν και οι παράγοντες της Λάρνακας, οι οποίοι θα εκφέρουν απόψεις για το πώς πρέπει να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη περιοχή.
Όπως σημείωσε, στόχος είναι το επόμενο εξάμηνο να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη. Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της σύσκεψης διότι, όπως είπε, επιβεβαιώθηκαν για ακόμα μια φορά τα έργα που πρέπει να «τρέξουν» άμεσα στη μαρίνα κι επειδή η διαχείριση της θα ανατεθεί στο Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, ενώ η διαχείριση του λιμανιού παραμένει στην Αρχή Λιμένων.
«Το κυριότερο που μας ικανοποιεί είναι ότι επικεντρωνόμαστε σε μια μόνιμη λύση για το μέλλον του λιμανιού, της μαρίνας και του χερσαίου χώρου με την μέθοδο που επιλέγηκε, με την οποία θα γλιτώσουμε πολύ χρόνο.
Το κύριο μας αίτημα, που ήταν να επικεντρωθούμε στη μόνιμη λύση, έγινε αποδεκτό και ξεκινούμε πολύ σύντομα δουλειά με πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Μας ικανοποιεί, ακόμα, το γεγονός ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα ανάπτυξης είτε από ιδιώτη επενδυτή, είτε από την Αρχή Λιμένων, εφόσον η μελέτη που θα γίνει κρίνει πως αυτό είναι το βέλτιστο και το μόνο εφικτό που μπορεί να γίνει στον χώρο», κατέληξε ο κ.Βύρας.