O χορευτής ποτηριών που έσπασε όλα τα Ρεκόρ Γκίνες
Πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς χορευτές ποτηριών στην Κύπρο. Κατάγεται από την Κάτω Πάφο και με δεκάδες ποτήρια στο κεφάλι μαγνητίζει τα βλέμματα και αισθάνεται μεγάλη υπερηφάνεια για τα Ρεκόρ Γκίνες που έχει εξασφαλίσει. Ο λόγος για τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, για τους περισσότερους «Τέλη».
Σε δηλώσεις του ο κ. Βαλαωρίτης ανέφερε πως είναι στην ευχάριστη θέση να μοιραστεί με το κοινό το μήνυμα που έλαβε από τα Γραφεία του Guinness World Records για την κατάκτηση του νέου του ρεκόρ με τον παραδοσιακό χορό των 28 γυάλινων ποτηριών το ένα πάνω στο άλλο μετά από δύο χρόνια επιμονής. Ήταν, είπε, ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα διότι το Γκίνες δεν τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν ματ, δηλαδή τα πλαστικά τετραγωνάκια, επενδεδυμένα με τσόχα, που τοποθετούνται κάτω από κάθε ποτήρι.
Εμείς όμως, συνέχισε, δεν σταματήσαμε, ούτε το βάλαμε κάτω και μετά από αρκετές προσπάθειες ισορροπήσαμε 28 ποτήρια το ένα πάνω στο άλλο, γυαλί με γυαλί. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να υπάρχει συνέχεια και από άλλους συμπατριώτες μας χορευτές.
Σύμφωνα με τον κ. Βαλαωρίτη, ο Οδυσσέας Ελύτης είχε πει κάποτε ότι τα τρία «Τ» της επιτυχίας είναι το Ταλέντο, η Τόλμη και η Τύχη. Αν έχεις το ταλέντο σε οτιδήποτε, τολμήσεις και είσαι τυχερός, μπορείς να πετύχεις τα πάντα, συμπλήρωσε.
Αυτό θα μπορούσε να είναι το μυστικό του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ο οποίος έχει ταλέντο στον χορό τον ποτηριών και κατάφερε να μπει στα Ρεκόρ Γκίνες για τέταρτη φορά με τον κυπριακό παραδοσιακό χορό τον ποτηριών, ισορροπώντας 28 ποτήρια στο κεφάλι, τα οποία, σύμφωνα με την περιγραφή του, είχαν ύψος 2,45 μέτρα και βάρος 9,8kg.
Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης ασχολείται με τον χορό των ποτηριών εδώ και 30 χρόνια, δηλαδή από ηλικία 33 χρονών, και είναι ο πρώτος που ενέταξε τα ποτήρια στα Ρεκόρ Γκίνες. Το 1997 είχε την πρώτη του επιτυχία με το πρώτο Ρεκόρ Γκίνες απ’ αυτόν με 134 ποτήρια και δεύτερο με 132 ποτήρια τον Νίκο Ηρακλέους, σε σχήμα σταυροειδούς πυραμίδας, ενώ το 1998 έσπασε το δικό του ρεκόρ με 169 ποτήρια. Επίσης το 2023 έσπασε ακόμα ένα ρεκόρ με 319 ποτήρια που προηγουμένως το κατείχε ο συμπατριώτης μας Ντίνος Κκαντής από την Αραδίππου.
Ο χορός τού έγινε αγάπη και η αγάπη λατρεία. Σήμερα, ο χορός είναι κομμάτι της ζωής του και οι στόχοι του φτάνουν πολύ ψηλά, όπως αναφέρει. «Όλα τα φώτα στον χορό των ποτηριών είναι πάνω σου και πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός», συμπληρώνει.
Επισημαίνεται πως από το 2023 ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης κατέχει τα τρία καλύτερα ρεκόρ του κόσμου. Όπως ο ίδιος αναφέρει, πέραν των ποτηριών χορεύει με διάφορα αντικείμενα όπως καρέκλες, φουκούδες, ποδήλατο, ενώ στόχος του είναι να είναι διαφορετικός και θεαματικός σ’ αυτούς που τον βλέπουν.
Τα πρωινά ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης ασχολείται με το σαφάρι στην τουριστική βιομηχανία και το βράδυ ως χορευτής, προσθέτοντας πως ο τρόπος εξάσκησης με τα ποτήρια δεν είναι και τόσο εύκολος. Χρειάζονται πάρα πολλή υπομονή όσο και χρόνος και πρέπει να σου αρέσει για να πετύχεις.
Όπως θυμάται, περί το 1993, όταν άρχισε να ασχολείται με τον χορό των ποτηριών, ήταν αυτοδίδακτος. Τότε έβαζε στο κεφάλι του διάφορα ποτήρια και προσπαθούσε να τα ισορροπήσει αλλά τα έσπαζε το ένα πίσω από το άλλο. Ωστόσο, συνέχισε, δεν τα παράτησε. Χρησιμοποίησε και άλλους τρόπους εξάσκησης και σιγά σιγά άρχισε να περπατά, να τρέχει, να ανεβαίνει σε σκάλες, σε καρέκλες και να μπορεί να ισορροπεί και να χορεύει με μουσική. Στρέφοντας τις μνήμες πίσω, θυμάται πως χόρεψε για πρώτη φορά δειλά δειλά μπροστά από θεατές στο ξενοδοχείο Roma όπου εργαζόταν στο μπαρ και εκεί κατάλαβε το ταλέντο που διέθετε.
Έτσι, σημειώνει, πήρε το θάρρος και προχώρησε μέχρι εδώ που είναι τώρα. «Σπάζεις πάρα πολλά ποτήρια μέχρι να τα καταφέρεις, αλλά όταν έχεις τη θέληση μπορείς», συμπλήρωσε.
Ο τίτλος των Ρεκόρ Γκίνες που κατέκτησε, είπε ο κ. Βαλαωρίτης, δεν έχει άμεσα οικονομικά οφέλη, απλά τον βοηθά να προωθήσει τη δουλειά του και το ταλέντο του για κάτι καλύτερο.
Αυτό που τον συναρπάζει περισσότερο όταν χορεύει, πέρα από την αγάπη του γι’ αυτό που κάνει, είναι ο κόσμος που ενθουσιάζεται πάρα πολύ και δείχνει την έκπληξη και χαρά του με χειροκροτήματα.
Έστειλε τέλος το μήνυμα στους νέους λέγοντάς τους να δοκιμάσουν τον χορό των ποτηριών και να δουν πώς είναι, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ο ίδιος, σημειώνει, ξεκίνησε σε ηλικία 33 ετών αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ο χορός σε ξεκουράζει. Όσα προβλήματα και να έχεις στη ζωή σου, την ώρα που χορεύεις τα ξεχνάς, κατέληξε.
Πηγή: Πολίτης /Κική Περικλέους