Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Άρχισε και στην Κύπρο η ανακύκλωση φαρμάκων – Έκανα ήδη την εμφάνιση τους ειδικοί κάδοι
Άρχισε και στην Κύπρο η ανακύκλωση φαρμάκων – Έκανα ήδη την εμφάνιση τους ειδικοί κάδοι

Άρχισε και στην Κύπρο η ανακύκλωση φαρμάκων – Έκανα ήδη την εμφάνιση τους ειδικοί κάδοι

Ύστερα από δεκάδες συζητήσεις επί συζητήσεων και δύο σχεδόν χρόνια μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, στα μέσα του 2023, άρχισε το τελευταίο διάστημα και στη χώρα μας η τοποθέτηση ειδικών κάδων έξω από τα φαρμακεία, εντός των οποίων θα μπορούν οι πολίτες να τοποθετήσουν τυχόν ληγμένα φάρμακα τα οποία έχουν στο σπίτι.

Αντί, λοιπόν, να πετάμε τα φάρμακα μαζί με τα υπόλοιπα οικιακά απόβλητα, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στο περιβάλλον μας, θα μπορούμε να τα τοποθετούμε στους ειδικούς κάδους, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε κάποια φαρμακεία της πρωτεύουσας.

Επί του θέματος μίλησε στον «Π» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πλούταρχος Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί οι πρώτοι κάδοι σε φαρμακεία στην επαρχία Λευκωσίας, και πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Στροβόλου, με την ανταπόκριση των πολιτών και των φαρμακοποιών να είναι θετική.

Μέσα σε 18 μήνες

Για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ανακύκλωση φαρμάκων μίλησε στον «Π» o γενικός διευθυντής της Green Dot Cyprus, Μάριος Βραχίμης. Όπως ανέφερε, η MediCycle είναι το πρώτο συλλογικό αδειοδοτημένο σύστημα διαχείρισης φαρμακευτικών προϊόντων οικιακής προσέλευσης. Το σύστημα, πρόσθεσε, αδειοδοτήθηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο, και ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου έχει αρχίσει η τοποθέτηση των ειδικών κάδων στα φαρμακεία του Δήμου Στροβόλου. «Ο σχεδιασμός είναι εντός 18 μηνών να τοποθετηθούν κάδοι σε όλα τα φαρμακεία της Κύπρου, αρχής γενομένης από τα φαρμακεία της πρωτεύουσας», επεσήμανε ο κ. Βραχίμης, υπογραμμίζοντας ότι στο τέλος Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση κάδων στη Λευκωσία, και στη συνέχεια θα πάρουν σειρά η Λεμεσός, η Λάρνακα, η Πάφος και τέλος η Αμμόχωστος. Όσον αφορά τη Λευκωσία, μετά τα φαρμακεία του Στροβόλου, σειρά παίρνουν εντός Ιανουαρίου τα φαρμακεία του νέου Δήμου Λευκωσίας.

«Το σύστημα προβλέπει ότι ο οποιοσδήποτε παραγωγός τοποθετεί φάρμακα στην κυπριακή αγορά, θα πρέπει να καταβάλλει 1 σεντ για το κάθε προϊόν που βρίσκεται στο ράφι, έτσι ώστε να χρηματοδοτήσουν τις ενέργειες του συστήματος, προκειμένου να τοποθετήσει κάδους στα φαρμακεία και να μπορεί ο κόσμος να επιστρέφει τα φάρμακα που έχει στο σπίτι του, τα οποία, είτε είναι ακατάλληλα, είτε έχουν λήξει και θα πρέπει να τα αποθέσει κάπου», τόνισε. Διευκρίνισε την ίδια στιγμή ότι «μιλάμε για μεταλλικούς κάδους, οι οποίοι φέρουν τροχούς, γεγονός που καθιστά εύκολη τη μετακίνησή τους εντός και εκτός φαρμακείου».

 

Εντός ή εκτός φαρμακείου;

Σε σχέση με το πού θα τοποθετείται ο κάδος, εντός ή εκτός του φαρμακείου, κάτι που αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Βραχίμης δήλωσε ότι «ο φαρμακοποιός μπορεί κατά τη διάρκεια της ημέρας να έχει τον κάδο έξω από το φαρμακείο, αλλά το βράδυ να τον μετακινεί εντός του φαρμακείου. Διότι, ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο το οποίο δεν θα θέλαμε να πάθει την οποιαδήποτε ζημιά. Εμείς συνιστούμε γενικά στα φαρμακεία όπως οι κάδοι τοποθετούνται εντός του χώρου του φαρμακείου, για καλύτερο έλεγχο και του τι πετά κάποιος εντός του κάδου». Πάντως, από πλευράς φαρμακοποιών, ο πρόεδρος του Συλλόγου τους, Πλούταρχος Γεωργιάδης, ανέφερε ότι οι κάδοι που έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής είναι εκτός φαρμακείου και παραμένουν εκτός φαρμακείου, και τις ώρες που αυτό δεν είναι σε λειτουργία προκειμένου να μπορούν οι πολίτες «όποια ώρα και στιγμή της ημέρας τους βολεύει να πετούν τα ληγμένα φάρμακα».

 

Μόνο φάρμακα, όχι συσκευασίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του κάδου θα μπορεί να τοποθετήσει κανείς μόνο φάρμακα, όχι ιατρικά απόβλητα, όπως για παράδειγμα συσκευασίες και άλλα αναλώσιμα που αξιοποιούνται για ιατρικούς λόγους. «Για τα ιατρικά απόβλητα είναι διαφορετική η διαδικασία διαχείρισής τους, και έτσι κι αλλιώς τα φαρμακεία υποχρεούνται βάσει νόμου να συνάψουν συμφωνία με εταιρείες που ασχολούνται με τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων», τόνισε.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι τα φάρμακα που τοποθετούνται στον κάδο ανακύκλωσης θα πρέπει να είναι στην πρωτογενή τους μορφή, χωρίς δηλαδή τη συσκευασία τους, η οποία μπορεί και θα πρέπει να ανακυκλώνεται στον κανονικό κάδο ανακύκλωσης.

Στον κανονικό κάδο ανακύκλωσης μπορούν να τοποθετηθούν την ίδια στιγμή και βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής, τα οποία κατά τον κ. Βραχίμη δεν χρειάζεται θα μπουν στον ειδικό κάδο, καθώς «δεν μιλάμε για φάρμακα τα οποία περιέχουν τοξικά απόβλητα και επομένως χρήζουν και διαφορετικού τρόπου διαχείρισης».

Σε σχέση με το αν υπάρχει περίπτωση να πάρει κάποιος μέσα από τον κάδο φάρμακα, διευκρίνισε ότι «οι κάδοι έχουν κλειδαριά και έχουν και συρτάρι ασφαλείας, επομένως δεν μπορεί κάποιος να πάρει φάρμακα, μόνο να τοποθετήσει σκευάσματα στον κάδο μπορεί».

 

Μετά το φαρμακείο;

Όσον αφορά το κάθε πόσο θα γίνεται η συλλογή του περιεχομένου των ειδικών κάδων, ο κ. Βραχίμης τόνισε πως όταν γεμίσει ο κάδος, ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τηλεφωνικώς την Green Dot, και εντός τριών εργάσιμων ημερών θα γίνεται το άδειασμα, με τον γενικό διευθυντή της Green Dot να προσθέτει, σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθείται στη συνέχεια, τα εξής: «Παίρνουμε το σακούλι, το ζυγίζουμε και δίνουμε στον υπεύθυνο φαρμακοποιό αποδεικτικό ζύγισης, προκειμένου να γνωρίζει το βάρος των αποβλήτων που έβγαλε και εφόσον μαζευτεί ικανοποιητική ποσότητα, τα μεταφέρουμε σε αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης στη Λεμεσό».

Σκοπός, ανέφερε καταληκτικά, είναι να εκπαιδευτούν οι πολίτες στο θέμα της ανακύκλωσης φαρμάκων, προκειμένου τα φάρμακα να μην απορρίπτονται στα δημόσια συστήματα αποβλήτων, δηλαδή μαζί με τα άλλα απόβλητα, αλλά να τυγχάνουν σωστής διαχείρισης για να μην απελευθερώνονται στο περιβάλλον.

Πηγή: Πολίτης

Send this to a friend