Τέλος στην κράτηση υποδίκων και καταδικασθέντων από την Αστυνομία – Συμφώνησαν Aρχηγός και Τμήμα Φυλακών
Με το νέο χρόνο η Αστυνομία απαλλάσσεται από έναν μεγάλο βραχνά, ο οποίος επηρέαζε σοβαρά την άσκηση των καθηκόντων των αστυνομικών.
Ο λόγος για την κράτηση προσώπων που θα έπρεπε να καταλήγουν στις Κεντρικές Φυλακές, όμως, λόγω υπερπληθυσμού στις εγκαταστάσεις του σωφρονιστικού ιδρύματος και άλλων παραγόντων, για αρκετές ημέρες οι κρατούμενοι βρίσκονταν υπό την ευθύνη της Αστυνομίας.
Όπως έγκυρα πληροφορείται ο «Φ», αυτή η κατάσταση θα αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες ενέργειες αμέσως μετά το πέρας της περιόδου των εορτών και συγκεκριμένα από τις 7 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την πληροφόρησή μας, ο αρχηγός Αστυνομίας Θεμιστός Αρναούτης και ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Φυλακών, Κώστας Κωνσταντινίδης, έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το όλο ζήτημα.
Αφορμή ήταν τα νέα δεδομένα και συγκεκριμένα η αποπεράτωση των εργασιών για την πτέρυγα «11» των Κεντρικών Φυλακών, η οποία θα φιλοξενεί 240 κρατούμενους και δίνει ανάσες στο σύστημα σωφρονισμού.
Βάσει των συμφωνηθέντων πλέον οι υπόδικοι και οι καταδικασθέντες για οικονομικά κυρίως αδικήματα, που κρατούνταν για κάποιες μέρες σε αστυνομικά κρατητήρια πριν την μεταφορά τους στις Κεντρικές Φυλακές, θα μεταφέρονται απευθείας στο σωφρονιστικό ίδρυμα.
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στην εφημερίδα μας, το Τμήμα Φυλακών αναμένεται να λειτουργήσει τη νέα πτέρυγα από την προσεχή Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου. Από τις 7 Ιανουαρίου όλοι οι υπόδικοι και καταδικασθέντες, βάσει εσωτερικού σημειώματος της Αστυνομίας, θα μεταφέρονται αμέσως στις Κεντρικές Φυλακές και όχι μετά από την πάροδο ημερών, όπως ίσχυε από την περίοδο της πανδημίας.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, βάσει των συμφωνηθέντων μεταξύ Αστυνομίας και Τμήματος Φυλακών θα υπάρχει ελεγχόμενη ροή κρατουμένων στη νέα πτέρυγα, δηλαδή ο αριθμός δεν θα υπερβαίνει κατά πολύ το όριο που τέθηκε. Κι αυτό για να είναι ομαλή η μετάβαση στα νέα δεδομένα.
Ο φόρτος της Αστυνομίας
Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται σημαντική, καθώς η Αστυνομία είχε επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της αδυναμίας του σωφρονιστικού ιδρύματος να δεχθεί υπόδικους και καταδικασθέντες για αδικήματα που αφορούσαν οικονομικής φύσεως υποθέσεις. Μεγάλος αριθμός κρατουμένων που ανήκαν σ΄ αυτές τις κατηγορίες και έπρεπε να καταλήξουν στις Κεντρικές Φυλακές, παρέμεναν για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα σε αστυνομικά κρατητήρια.
Είναι ενδεικτικό ότι κατά την πανδημία του κορωνοϊού είχε εκδοθεί εγκύκλιος στη βάση της οποίας η Αστυνομία αναλάμβανε την κράτηση προσώπων για περίοδο πέντε ημερών πριν τη μεταφορά τους στο σωφρονιστικό ίδρυμα, όπου έπρεπε εξ΄ αρχής να βρεθούν.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιφορτίζονται με επιπλέον καθήκοντα αστυνομικοί, αφού λόγω των αναγκών, σε αρκετές περιπτώσεις διένυαν πολύ μεγάλες αποστάσεις για να μεταφερθούν κρατούμενοι από μια πόλη σε άλλη.
Αυτή η κατάσταση προκαλούσε και προβλήματα ακόμη και στη διερεύνηση υποθέσεων. Σχετικά περιστατικά αποκαλύπτονταν κατά τη διάρκεια δικαστικών διαδικασιών για σοβαρές υποθέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κρατούμενος για υπόθεση κακουργήματος στη Λευκωσία κατά το 2022, είχε μεταφερθεί στα κρατητήρια Πόλεως Χρυσοχούς, καθώς δεν έπρεπε να κρατείται μαζί με ύποπτους για το ίδιο αδίκημα. Ο δικηγόρος του είχε θέσει ενώπιον της δικαστικής έδρας ζήτημα συνεννόησης με τον πελάτη του, καθώς λόγω της απόστασης καθίστατο αδύνατο να έχουν συνάντηση για να συνεννοηθούν.
Διαχειριζόταν 22 χώρους χωρητικότητας 202 πρόσωπων
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε εξασφαλίσει, μέχρι και το 2022 η Αστυνομία διαχειριζόταν 22 χώρους κράτησης συνολικής χωρητικότητας 202 προσώπων (επιπλέον 130 διοικητικοί κρατούμενοι στον ΧΩΚΑΜ Μενόγειας), με τα 10 εξ αυτών των κρατητηρίων να έχουν κηρυχθεί ως φυλακές προκειμένου να καλυφθούν οι προαναφερθείσες ανάγκες. Αυτή η κατάσταση δεν έχει διαφοροποιηθεί δραματικά.
Ασφαλείς πληροφορίες μας ανέφεραν πως με τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι πρότινος, κατά περιόδους ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 40% των προσώπων που κρατείτο από την Αστυνομία, αφορούσε σε περιπτώσεις υποδίκων και καταδικασθέντων σε φυλάκιση. Μιλάμε για έναν αριθμό μεταξύ 80 και 90 ατόμων. Η συντριπτική πλειοψηφία τους (περίπου τα ¾) ήταν πρόσωπα που δικάζονται για σοβαρά ποινικά αδικήματα (υπόδικοι). Όσο για τους υπόλοιπους είναι άτομα στα οποία είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης.