Βάζουν σε τάξη τα νοσηλευτήρια – Αυτές τις αλλαγές προωθεί το Υπουργείο Υγείας
Αλλαγές στον τρόπο που ελέγχονται ιδιωτικά αλλά και δημόσια νοσηλευτήρια ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας. Για πρώτη φορά μπαίνει έφορος Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, την ίδια στιγμή που για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ανοίγει ο δρόμος για μικτές αναπτύξεις.
Αλλάζουν τα δεδομένα για τα νοσοκομεία στην Κύπρο, με το Υπουργείο Υγείας να καταθέτει προς δημόσια διαβούλευση δέσμη νομοσχεδίων, προς εκσυγχρονισμό του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν αλλά και ελέγχονται τα νοσηλευτήρια στη χώρα μας, είτε μιλάμε για ιδιωτικά είτε για δημόσια νοσοκομεία.
Εκ των σημαντικότερων αλλαγών που προωθούνται, μέσα από τις τροποποιήσεις του περί Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Νόμου και του περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, το γεγονός ότι πλέον θα υπάρχει και έφορος Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, ενώ θα επιτρέπονται και οι μικτές αναπτύξεις, για ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Ο έφορος
Την ευθύνη για έλεγχο και εποπτεία των δημοσίων νοσηλευτηρίων, όπως ισχύει σήμερα και για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, κατέχει ο έφορος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, δηλαδή ο διευθυντής ή η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. Εκ των βασικών ευθυνών που έχει ο έφορος είναι η έκδοση άδειας λειτουργίας για το κάθε νοσηλευτήριο, η οποία ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια, την ίδια στιγμή που «διατηρεί Μητρώο Νοσηλευτηρίων», «δέχεται, διερευνά και επιλαμβάνεται αυτεπαγγέλτως ή μετά από καταγγελίες ή παράπονα από οιονδήποτε πρόσωπο, διά των εντεταλμένων επιθεωρητών, περιπτώσεις αναφορικά με παραβάσεις του Νόμου».
Ακόμη ο έφορος «αποφασίζει ή υιοθετεί ή καθορίζει διαπιστεύσεις, πρότυπα ποιότητας, εφαρμογής και βέλτιστης πρακτικής, αναφορικά με τη διασφάλιση της παρεχόμενης ποιότητας των υπηρεσιών των νοσηλευτηρίων, είτε αυτά είναι εθνικά είτε διεθνή». Ο έφορος έχει το δικαίωμα είτε να ακυρώσει είτε ακόμη σε επείγουσες περιπτώσεις να αναστείλει την άδεια λειτουργίας του νοσηλευτηρίου, ενώ όσον αφορά τυχόν διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται στα νοσηλευτήρια που παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία, αυτά μπορεί να φτάσουν, αναλόγως και της σοβαρότητας του αδικήματος, μέχρι και τις 10.000 ευρώ.
Συμβουλευτικές επιτροπές
Στα νομοσχέδια, τα οποία τελούν υπό δημόσια διαβούλευση, υπάρχουν πρόνοιες για δημιουργία δύο συμβουλευτικών επιτροπών, μια για τα δημόσια και μια για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, οι οποίες μεταξύ άλλων «γνωμοδοτούν προς τον έφορο για θέματα που άπτονται της εύρυθμης λειτουργίας των νοσηλευτηρίων και της υγείας και ευημερίας των ασθενών». Στην κάθε μια από τις δύο αυτές επιτροπές, η θητεία των οποίων θα είναι τριετής, θα συμμετέχουν:
Ένας ιατρικός λειτουργός των Ιατρικών Υπηρεσιών
Ένας αρχιτέκτονας ή πολιτικός μηχανικός του Τμήματος Δημόσιων Έργων
Ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός και ένας μηχανολόγος μηχανικός της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας
Ένας υγειονομικός επιθεωρητής ή λειτουργός των Ιατρικών Υπηρεσιών
Από ένας εκπρόσωπος από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών και τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Τμήματος Πολεοδομίας
Μικτές αναπτύξεις
Μια από τις βασικές αλλαγές που έπονται, σε σχέση με τον νόμο για τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, είναι ότι πλέον θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε νοσηλευτήριο «να αποτελεί μέρος μικτής ανάπτυξης σε τεμάχιο γης, στο οποίο σχεδιάζονται και οικοδομούνται και άλλα κτήρια για μια ή περισσότερες χρήσεις που να αφορούν την εξυπηρέτηση ασθενών, όπως φυσιοθεραπευτήριο, φαρμακείο, εργαστήριο, ξενώνες φιλοξενίας για τους ασθενείς και τους συγγενείς του νοσηλευτηρίου».
Προδιαγραφές
Πέραν τούτου, βάσει νόμου το κάθε νοσηλευτήριο οφείλει να διαθέτει/διασφαλίζει:
Επαρκή χώρο ή χώρους εξέτασης και δωμάτια νοσηλείας
Χώρο ή χώρους απομόνωσης
Χώρο φύλαξης νεκρών
Κατάλληλο χώρο για ασφαλή φύλαξη φαρμάκων
Χώρο υπηρεσίας διατροφής
Χώρους νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού
Ότι είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ, γεγονός που συνεπάγεται ότι θα πρέπει να διαθέτει γερανό για μεταφορά ΑμεΑ από τροχοκάθισμα σε κλίνη, εξεταστικά κρεβάτια τα οποία να έχουν ρυθμιζόμενο ύψος με ηλεκτρικό μηχανισμό, αναρτήρα έλξης με χειρολαβή πάνω από κάθε κλίνη, σύστημα μεταφοράς από και προς το τροχοκάθισμα, τροχοκαθίσματα αποχωρητηρίου/ντους, ειδικά στρώματα αέρος για πρόληψη κατακλίσεων σε όλες τις νοσηλευτικές μονάδες, σε ποσοστό τουλάχιστον 5% του συνόλου των κλινών.
Στο νομοσχέδιο ακόμη καταγράφονται οι πρόνοιες τις οποίες θα πρέπει να τηρεί το κάθε νοσηλευτήριο, το οποίο διαθέτει χώρους μεταξύ των οποίων:
Γενικές νοσηλευτικές μονάδες (π.χ. παθολογική κλινική)
Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ)
Μονάδα Ημερήσίας Νοσηλείας
Παιδιατρική κλινική
Θαλάμους νοσηλείας
Γυναικολογική-μαιευτική μονάδα
Μαιευτήρια
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ)
Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ)
Μονάδα Αγγειακών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΜΑΕΕ)
Μονάδα Αιμοκάθαρσης
Μονάδα Τεχνητής Αναπαραγωγής
Τμήμα Απεικονίσεων
Χειρουργεία
Μονάδα Ενδοσκοπήσεων
Στελέχωση
Εκτενής αναφορά γίνεται και στο κομμάτι της στελέχωσης του κάθε τμήματος, καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι
Αν μιλάμε για γενική, χειρουργική, ογκολογική, νευροχειρουργική ή παιδιατρική μονάδα, τότε η αναλογία είναι: 1 νοσηλευτής για 3 ασθενείς στην πρωινή βάρδια, 1:4 απογευματινή, 1:5 βραδινή βάρδια.
Στο ΤΑΕΠ ισχύει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας η αναλογία ένας νοσηλευτής ανά δύο ασθενείς. Το ίδιο ισχύει για τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, για τη Μονάδα Αγγειακών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων και για την Εντατική Νεογνών.
Στη ΜΕΘ η αναλογία είναι ένας νοσηλευτής για έναν ασθενή, ενώ η ίδια αναλογία ισχύει και για την αίθουσα τοκετού.
Σε Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας και Μονάδα Αιμοκάθαρσης ισχύει η αναλογία 1:3, με μόνη διαφορά ότι στη δεύτερη υπάρχει και νυχτερινή βάρδια.
Σε ένα χειρουργικό τμήμα (για τη στελέχωση των χειρουργείων) η αναλογία είναι και στις τρεις βάρδιες 3:1
Για μαιευτική/γυναικολογική κλινική η αναλογία νοσηλευτών-ασθενών είναι 1:4 στην πρωινή βάρδια, 1:5 απογευματινή και 1:6 στη νυχτερινή βάρδια.