«Κλείδωσε» η σχολή του ΤΕΠΑΚ, προσπάθειες για έλευση (και) ελληνικών πανεπιστημίων στη Λάρνακα
ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής – ακαδημαϊκής έρευνας θέλουν να καταστήσουν μελλοντικά τη Λάρνακα οι αρχές και οι παράγοντες της πόλης. Ήδη, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» η δημιουργία της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ενώ ταυτόχρονα ο δήμος της πόλης βρίσκεται σε συζητήσεις με γνωστά ελληνικά πανεπιστήμια, προκειμένου να πεισθούν να μεταφέρουν τα προσεχή χρόνια τμήματα και σχολές τους στη Λάρνακα.
Η επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση όσον αφορά την σχολή του ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα είναι πλέον θέμα χρόνου, ενώ ενδεχόμενη έλευση ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων θα θεωρηθεί επίσης μία σημαντική εξέλιξη για την πόλη του Ζήνωνα, γεγονός που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία.
Μιλώντας για το θέμα των πανεπιστημιακών σχολών, ο βουλευτής Λάρνακας και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας Ανδρέας Αποστόλου, δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι οι τοπικοί φορείς εργάζονται πάνω σε δύο άξονες το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις πανεπιστημιακές σχολές.
Όπως εξήγησε, ο πρώτος άξονας αφορά την Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ, που αποτελούσε πρώτιστο στόχο και διαχρονικό αίτημα της Λάρνακας. «Από την στιγμή που έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομικών η μελέτη βιωσιμότητας για την υπό αναφορά σχολή, θεωρείται ότι έχει οριστικοποιηθεί η δημιουργία της στη Λάρνακα.
Πρόσφατα είχα επικοινωνία τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και με τον Υπουργό Οικονομικών, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξουν και οι επίσημες ανακοινώσεις για την σχολή αυτή», σημείωσε ο κ.Αποστόλου. Να σημειωθεί, ότι η σχολή του ΤΕΠΑΚ πρόκειται να συστεγαστεί στο ίδιο κτήριο με το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI) στην περιοχή Μακένζι, όπου προγραμματίζεται να ανεγερθεί σε χώρο που ανήκε στο ΕΒΚΑΦ, αλλά παραχωρήθηκε στο Δήμο Λάρνακας. Η ανέγερση του κτηρίου βρίσκεται στο στάδιο της ωρίμανσης.
Ελληνικά πανεπιστήμια
———————————
Όσον αφορά την προσπάθεια που γίνεται για έλευση ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ είπε ότι ο Δήμος Λάρνακας βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις τόσο με τον Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών, όσο και με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με σκοπό να επιλέξουν τη Λάρνακα για επέκταση και μεταφορά κάποιων εκ των τμημάτων και σχολών τους.
Ο Ανδρέας Αποστόλου δήλωσε ότι το πρώτο βήμα για να γίνει κατορθωτή η έλευση δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων στην Κύπρο έγινε με την πρόσφατη έγκριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων του νομικού πλαισίου για την κάθοδο πανεπιστημίων.
«Έπειτα από πολλές προσπάθειες και πολύμηνες συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας, πετύχαμε την ψήφιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, γεγονός που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για κάθοδο ελληνικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, με την ελπίδα και την προσδοκία κάποια απ’ αυτά να επιλέξουν τη Λάρνακα για έδρα τους.
Το όραμά μας είναι να καταστεί μελλοντικά η Λάρνακα κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής έρευνες. Κάτι τέτοιο, εκτός του ότι θα ωφελήσει σημαντικά την πόλη με την διαμονή αριθμού φοιτητών ξένων και Κυπρίων, θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας για ακαδημαϊκούς και ερευνητές», κατέληξε.