Χιλιάδες τα εξώδικα των καμερών που δεν βρήκαν ακόμη τον παραλήπτη τους
Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του συστήματος φωτοεπισήμανσης στην Κύπρο, και τα στοιχεία αποκαλύπτουν ένα τεράστιο πρόβλημα. Από τα 615.776 εξώδικα που εκδόθηκαν μέχρι σήμερα, σχεδόν τα μισά δεν έχουν βρει τον παραλήπτη τους.
Συγκεκριμένα από τη 1η Ιανουαρίου 2022 που τέθηκαν σε λειτουργία οι πρώτες κάμερες φωτοεπισήμανσης και για τα πρώτα δύο χρόνια έχουν καταγραφεί συνολικά πέραν των 357.000, 357.870 παραβάσεων και έχουν εκδοθεί 279.751 εξώδικα.
Από αυτά, 233.572 έχουν πληρωθεί, ενώ άλλα 42.179 παραμένουν ακόμη απλήρωτα.
Παρά τη γενικότερη συμμόρφωση των οδηγών το πρώτο διάστημα, με τα θανατηφόρα μάλιστα να μειώνονται δραστικά τα δύο πρώτα χρόνια, δυστυχώς φέτος, τα δεδομένα αλλάζουν, καθώς παρατηρείται αύξηση στις παραβάσεις που καταγράφονται από τις κινητές κάμερες.
Γεγονός που οφείλεται από τη μία στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των καμερών σε όλες τις επαρχίες και από την άλλη στη χαλάρωση των οδηγών, εν μέσω των συνεχών αλλαγών της νομοθεσία και των αμφισβητήσεων που προκύπτουν για τη σωστή λειτουργία του.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου
Εκδόθηκαν 257.906
Δεν έχουν επιδοθεί 143.447
Πληρώθηκαν 96.968
Απλήρωτα – 17.491
Από τις 257.000 καταγγελίες που έγιναν το 2024, οι 166.000 αφορούν παραβίαση του ορίου ταχύτητας, οι 58.551 παραβίαση του κόκκινου φαναριού και 32.000 παραβάσεις της άσπρης γραμμής σε φωτεινούς σηματοδότες.
Οι εισπράξεις από τα πρόστιμα που εκδόθηκαν μέχρι και σήμερα ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Εναλλακτικές λύσεις
Η αδυναμία εντοπισμού των παρανομούντων οδηγών, οδηγεί τις αρχές στην εξεύρεση άλλων λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όσο πιο άμεσα γίνεται.
Τα τελευταία 24ωρα έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική διαδικασία Υπόδειξης Οδηγού eTOL μέσω της οποίας ο ιδιοκτήτης ενός οχήματος που καταγγέλθηκε, μπορεί πλέον να δηλώνει ηλεκτρονικά www.CyCameraSystem.com.cy, ποιος το οδηγούσε, ώστε να εκδίδεται σε αυτόν το εξώδικο.
Την ίδια ώρα η Τροχαία προωθεί επίσης την ηλεκτρονική έρευνα από τον ίδιο τον οδηγό, για να διαπιστώσει αν εκκρεμεί εις βάρος του εξώδικο. Μέσω της διαδικασίας αυτής ωστόσο, οι Αρχές θα γνωρίζουν πλέον τα στοιχεία του κάθε χρήστη που επισκέφθηκε τη σελίδα, και ως εκ τούτου δε θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ενημερώθηκε, και αν δεν εξοφλήσει τελικά το εξώδικο, θα οδηγείται ενώπιον Δικαστηρίου.
Στα σκαριά βρίσκεται επίσης και η ετοιμασία της photoradar list μέσω της οποίας οι πολίτες θα ελέγχονται σε κάθε σημείο εισόδου ή εξόδου της χώρας, και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές της επόμενης χρονιάς.