«Σωτήρης Ιωάννου: Προτάσεις και πολιτικές του ΕΛΑΜ για το μέλλον της Κύπρου»
Θεοοδοσία Αποστόλου
Στην ομιλία του, ο βουλευτής ΕΛΑΜ Λάρνακας, Σωτήρης Ιωάννου, αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος το 2024, με έμφαση στην αυξανόμενη ανασφάλεια σε διάφορους τομείς όπως η οικονομία, το μεταναστευτικό και η κοινωνική πρόνοια.
Ειδικά για το μεταναστευτικό, υποστήριξε ότι οι πολιτικές του ΕΛΑΜ, όπως η ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης, η αποδοχή μόνο αυστηρών αιτήσεων ασύλου και η ενίσχυση της αστυνόμευσης, ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία από την κυβέρνηση, ενώ κατήγγειλε τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση των πόρων της χώρας από την παράνομη μετανάστευση.
Ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται αποφασιστική πολιτική για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, η οποία πρέπει να συνδυάζεται με τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας και την προστασία των πολιτών.
Στην οικονομία, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ ανέφερε πως οι πολίτες βιώνουν αυξήσεις σε βασικά αγαθά, ενέργεια και ενοίκια, και υποστήριξε την ανάγκη για μακροπρόθεσμα μέτρα κατά της ακρίβειας, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και υποστήριξη των εγχώριων παραγωγών. Σημείωσε τη σημασία της ενίσχυσης των νέων μέσω της δημιουργίας ευκαιριών και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, τονίζοντας πως οι πολιτικές λιτότητας δεν είναι βιώσιμες για το μέλλον της Κύπρου.
Παράλληλα, επεσήμανε τη δημογραφική κρίση που απειλεί την εθνική ταυτότητα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τη γέννηση και την οικογενειακή ανάπτυξη, καθώς και για προστασία της κυπριακής κοινωνίας από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση.
Αυτούσια η ομιλία:
Το 2024 ήταν ένας χρόνος γεμάτος προκλήσεις για την Κυπριακή Κοινωνία. Ένας χρόνος που σε πολλές περιπτώσεις δικαίωσε τις πολιτικές του ΕΛΑΜ και άνοιξε το δρόμο για την εφαρμογή και άλλων.
Οι διάφορες προκλήσεις μπορούν να συνοψιστούν κάτω από τη λέξη ανασφάλεια. Σε όλα τα επίπεδα.
Οικονομία, Λαθρομεταναστευτικό, Υγεία, Παιδεία, Ακρίβεια, Woke Agenda
Τα μηνύματα δίνονται στις εκλογές. Και δόθηκαν πριν από κάποιους μήνες. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους πολίτες με σοβαρότητα και το ρυθμιστικό ρόλο που μας ανέθεσε με την ψήφο του.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Ξεκινώντας από το Μεταναστευτικό λέμε ότι γίνονται κινήσεις προς την ορθή κατεύθυνση. Απέχουμε βεβαίως από το super story του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου.
Εμείς πάντα λέγαμε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα. Με σοβαρότητα, αλλά και αποφασιστικότητα.
Οι θέσεις μας όλα αυτά τα χρόνια χλευάστηκαν. Ρατσισμός και λαϊκισμός.
Τι εφαρμόζεται όμως σήμερα; Αυτά που κατέθεσε το ΕΛΑΜ.
Θα σταθώ σε πολύ συγκεκριμένα:
Υφυπουργείο Μετανάστευσης, Άρνηση αποδοχής νέων αιτήσεων ασύλου, Ανακοπή πλοιαρίων και αυστηροί έλεγχοι στην πράσινη γραμμή.
Ακόμα και η απομάκρυνσή των εγκληματιών από ξενοδοχεία και γηροκομεία ήταν κατόπιν έντονων και πολύμηνων πιέσεών μας, προς όλους τους αρμόδιους.
Ειδικό αστυνομικό σώμα, για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
300 αστυνομικοί. Ένας επιτυχημένος θεσμός. Ουσιαστικός. Έχει προσφέρει στην καταπολέμηση της και αυτά τα πρόσωπα αξίζουν την μονιμοποίησή τους. Καλούμε το Κράτος να μεριμνήσει ώστε να παραμείνουν στα Σώματα Ασφαλείας.
Μόνιμη αστυνομική παρουσία στις Φοινικούδες και σε περιοχές που γκετοποιήθηκαν.
Για αυτό και επιμένουμε για την ενίσχυση του Αστυνομικού Σώματος και την απόδοση σε αυτούς έμπρακτης στήριξης όπως είναι η ασφάλισή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και το επίδομα επικινδυνότητας.
Πέραν από όλα όσα υιοθέτησε η Κυβέρνηση, η Βουλή τα τελευταία χρόνια ψήφισε 2 προτάσεις νόμου για το Μεταναστευτικό. Και οι 2 κατατέθηκαν από το ΕΛΑΜ.
Σπάζουμε τα κυκλώματα των δικηγόρων που θησαυρίζουν
Σταματούμε την κοροϊδία των δήθεν ασυνόδευτων ανηλίκων
Στις φετινές τροπολογίες του Προϋπολογισμού έχουμε και μία, που πέρσι καταθέσαμε μόνοι μας ως ΕΛΑΜ, καταψηφίστηκε αλλά φέτος υπογράφεται από 4 κόμματα.
Αφορά τη δέσμευση των κονδυλίων για τη δημιουργία δομών ασυνόδευτων μεταναστών. Αποδείχθηκε ότι ως Παράταξή έχουμε προτάσεις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες για να επιλύσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
Όσοι ασχολούμαστε χρόνια με το Μεταναστευτικό ξέρουμε ότι έγιναν αρκετά αλλά επιβάλλεται να γίνουν ακόμη περισσότερα.
Ειδικά τώρα με την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Όσοι πανηγύριζαν για την πτώση του Άσσαντ, έπρεπε αυτόματα να παίρνουν δώρο και την απόρριψη της αίτησής τους και ένα εισιτήριο επιστροφής στη χώρα τους με, τις καλύτερές μας ευχές.
Και επειδή κάποιοι μας μίλησαν για μισανθρωπισμό να τους πω ότι ανθρωπιστής δεν είσαι όταν προσκαλείς τους λαθρομετανάστες και τους βάζεις σε μια αποθήκη είκοσι είκοσι να μένουν εκεί ή τους δίνεις δέκα επιδόματα. Ανθρωπιστής είναι αυτός που λέει: έλα εδώ, σε παίρνω σπίτι μου, σε φιλοξενώ, σε ταΐζω, σε ποτίζω. Όχι με τα λεφτά τα δικά μας κάποιοι να παριστάνουν τους φιλάνθρωπους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Όσον αφορά την Οικονομία οι πολίτες βιώνουν ένα σενάριο τρόμου. Αυξήσεις στον ηλεκτρισμό, στα καύσιμα, στα βασικά αγαθά, στα ενοίκια, στις τραπεζικές χρεώσεις.
Για αυτό απαιτούνται μέτρα κατά της ακρίβειας. Μέτρα μακροπρόθεσμα που θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο. Ώστε οι αναβαθμίσεις διεθνών οίκων να αντανακλούν στην καθημερινότητα και όχι να μένουν στα σαλόνια.
Φορολογικές ελαφρύνσεις, προστατευτισμός της εγχώριας παραγωγής, Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια, Στεγαστικά προγράμματα με απόλυτη στόχευση τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Προώθηση και άμεση υλοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Αύξηση των χορηγιών σε φοιτητές.
Ιδιαίτερη μνεία για τους νέους μας. Η επιστροφή ή η παραμονή των νέων είναι εφικτή εάν δοθεί έμφαση στη δημιουργία ευκαιριών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Οφείλουμε να δώσουμε σημασία σε στοχευμένα κίνητρα. Κίνητρα για προσλήψεις και εξειδίκευση. Να γνωρίζει ο κάθε ένας πως όσους περισσότερους Κύπριους προσλάβεις, και ειδικότερα νέους, τόσο λιγότερους φόρους θα πληρώνεις.
Όταν ένα Κράτος επενδύει σε νέους, σε οικογένειες και παιδιά επενδύει στο μέλλον! Και σε αυτά δεν χωρούν πολιτικές λιτότητας, αναλογιστικές μελέτες, περικοπές.
Η Κυπριακή Οικονομία και οι ντόπιες επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια υποφέρουν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα κατεχόμενα και μας μετατρέπουν σε πολίτες 2ης κατηγορίας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια χωρίς κανένα απολύτως λόγο. Θριαμβεύει η παραοικονομία των κατεχομένων.
Θύματα της όλης κατάστασης γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μηχανικοί αυτοκινήτων, ξενοδόχοι, οδοντίατροι, πρατηριούχοι καυσίμων, παραγωγοί και πωλητές οικοδομικών υλικών. Όλες οι κοινωνικές τάξεις κύριοι του ΑΚΕΛ, γιατί προηγουμένως δεν άκουσα τον κ. Κουκουμά να λέει οποιαδήποτε λέξη γι΄ αυτόν τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υπάρχει στην Πατρίδα μας.
Αυτό φέρνει αυτόματη μείωση οικονομικής δραστηριότητας, που συνεπάγεται με χαμηλότερους μισθούς και λιγότερες θέσεις εργασίας.
Καταντήσαμε κυπριακά προϊόντα όπως πατάτες, ντομάτες, κρέας τα εισαγόμενα, να είναι φθηνότερα από τα παραγόμενα.
Τραπεζικός Τομέας
Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι η οικονομία μας χρειάζεται ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα. Υγιές και σωστό. Ηθικό και νόμιμο. Όχι αυθαίρετο, όχι καταχρηστικό.
Χρειάζεται αναπροσαρμογή ένα τραπεζικό σύστημα που ξεπουλά δάνεια σε αρπακτικά funds. Ένα σύστημα που αυξάνει τα επιτόκιά του γρήγορα αλλά καθυστερεί να τα χαμηλώσει.
Ένα σύστημα που εφαρμόζει παράλογες χρεώσεις, προμήθειες και κλείνει υποκαταστήματα και atm’s ταλαιπωρώντας χιλιάδες συμπολίτες μας που αναγκάζονται να μεταβούν χιλιόμετρα μακριά για να μπορούν να κάνουν ανάληψη του μισθού, της σύνταξης, του επιδόματος τους, που υποχρεωτικά μπαίνει στις τράπεζες.
Ευάλωτες ομάδες
Θύμα της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι και οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας.
Ένας ορισμός που πρέπει να επαναπροσδιοριστεί.
Ευάλωτες ομάδες δεν είναι μόνο οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος, αλλά και οι νέες οικογένειες με μισθούς που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες.
Η κοινωνική πολιτική του Κράτους μας, πρέπει να γίνει απόλυτα στοχευμένη και όχι παράθυρο τεμπέληδων και άεργων.
Τα άτομα με Αναπηρίες που ταλαιπωρούνται με εξευτελιστικά κριτήρια που δεν τους επιτρέπουν την ανέλιξη, τη στήριξη, την προσβασιμότητα, τη συμπερίληψη.
Κριτήρια που εξευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όπως είναι ο μισθός του/της συζύγου, οι βαθμοί αναπηρίας, τα εισοδηματικά κριτήρια.
Λες και πρέπει να εξαθλιωθεί πλήρως ένα πρόσωπο για να τύχει της απαραίτητης στήριξης από το Κράτος.
Μάθαμε στην Κύπρο να τιμωρούμε την προσπάθεια και να ποινικοποιούμε την πρόοδο. Σε όλα τα ζητήματα. Από την παιδεία και την υγεία, μέχρι την κοινωνική πρόνοια. Κομμουνιστικές πρακτικές.
Τα ίδια ισχύουν για τους μονογονιούς, τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους.
Αναφερόμενος στο δημογραφικό και επειδή στην τελευταία Ολομέλεια έγινε μεγάλη συζήτηση. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!
Απαιτείται ξεχωριστή πολιτική για να αποφύγουμε τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού μας. Με την επιδότηση αλλοδαπών – που μάλιστα έχουν πλήρη, ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλα τα επιδόματα – θα μας οδηγήσει να είμαστε μειονότητα στην ίδια μας την πατρίδα.
Επιδοτεί αυτό το κράτος ένα σωρό πράγματα! Γεννήσεις πρέπει να επιδοτήσει. Παιδιά! Μόνο έτσι η Πατρίδα μας έχει μέλλον.
Όταν σκάσει η δημογραφική βόμβα θα πάρει μαζί της και τους τελευταίους Έλληνες της Κύπρου. Δεν είναι υπερβολή του ΕΛΑΜ. Είναι απλά μαθηματικά που οφείλουμε να ανατρέψουμε.
Δεν είναι τυχαίο πως οι αριθμοί των προσώπων από τρίτες χώρες που βρίσκονται στην Κύπρο έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας φέτος τις 150 χιλιάδες άτομα στο σύνολο σε σύγκριση με πέρσι που ήταν 136 χιλιάδες.
Έχοντας υπόψιν όλα αυτά, οι πολίτες νοιώθουν ένα συνεχές κυνηγητό από το Κράτος. Φορομπηχτικές πολιτικές, περιοριστικά κριτήρια για τη λήψη παροχών, παγίδες στους δρόμους.
Για αυτό μίλησα για προτεραιότητες. Ο κάθε ένας, θέτει τις δικές του.
Για εμάς σίγουρα δεν είναι η ΠΡΑΣΙΝΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ που οδηγεί σε αυξήσεις των τιμών. Ότι ήρθε σήμερα ως Πράσινο στην Κύπρο είναι έξτρα φορολογίες για τους πολίτες.
Μιλώντας για προτεραιότητες βρίσκουμε και τη ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα.
Μέχρι και Εθνική Στρατηγική θα τους κάνει αυτό το Κράτος. Με ένα σωρό Υπουργεία και Τμήματα.
Τα αιτήματα τους είναι γνωστά: Να παντρεύονται, να υιοθετούν παιδιά, να αλλάζουν φύλο, να μαθαίνουν στα παιδιά για τους διάφορους σεξουαλικούς προσανατολισμούς, να μας επιβάλλουν τα όσα πρεσβεύουν.
Δεν είναι δυνατόν η κάθε ιδιοτροπία, να βαφτίζεται δικαίωμα και να μετατρέπεται σε νόμο του Κράτους.
Ξέρω ότι οι διάφοροι γνωστοί θα μας ταμπελώσουν και πάλι και θα σύρουν ένα σωρό επίθετα. Σας το είπαμε ξανά. Οι αξίες μας, η πατρίδα μας, η πίστη μας είναι πάνω από τις δικές σας εμμονές.
Όσον αφορά την Επαρχία που εκπροσωπώ, τη Λάρνακα. Στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές, 1 στους 5 συμπολίτες μας, επέλεξε την υποψηφιότητα του ΕΛΑΜ και μια διεκδικητική πολιτική για τη Λάρνακα.
Για αυτό και σήμερα διεκδικούμε την ανάπτυξη Μαρίνας και Λιμανιού που ανέμενε χρόνια. Και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα έντονοι και με πυγμή απέναντι στα σημερινά εμπόδια. Επικίνδυνη για το μέλλον της ανάπτυξης, η τροπολογία του ΑΚΕΛ για απαγόρευση ανάληψης του έργου από ιδιώτη επενδυτή.
Το ίδιο ισχύει και για την Πανεπιστημιακή Σχολή στην πόλη μας που αναμένουμε να δούμε στους Προϋπολογισμούς του ΤΕΠΑΚ και αυτής της σχολής που ο δρόμος άνοιξε με τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την κάθοδο Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Αυτές οι κινήσεις θα αναζωογονήσουν και το εμπορικό κέντρο που μαράθηκε με πρόσφατο χτύπημα τα έργα που το έκοψαν στη μέση.
Διεκδικούμε νέα σχολεία λόγω υπερπληρότητας, βελτίωση και επιδιόρθωση κτιριακών εγκαταστάσεων.
Δημιουργία νέων και βελτίωση υφιστάμενων υποδομών για τα Σώματα Ασφαλείας – Αστυνομία και Πυροσβεστική.
Διεκδικούμε αποζημιώσεις για τους επηρεαζόμενους δήμους λόγω της επιβάρυνσης από τη λειτουργία του αεροδρομίου Λάρνακας. Ξεγελάστηκε μια φορά η Λάρνακα και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό ξανά.
Για αυτό και στην προεκλογική μου, μίλησα ξεκάθαρα για μία Λάρνακα που να ΤΟΛΜΑ και να διεκδικεί.
Κλείνοντας,
Το ΕΛΑΜ θα συνεχίσει το έργο του.
Σύνθημά μας, Πρώτα η Κύπρος. Σε αυτό βασίζονται οι πολιτικές μας.
Διεκδικούμε την κοινή λογική. Διεκδικούμε όλα αυτά που για τόσα χρόνια ήταν αυτονόητα.
Όσα ίσως και άλλες πολιτικές παρατάξεις έλεγαν για δεκαετίες, αλλά τα τελευταία χρόνια τα ξέχασαν μπροστά σε μία δήθεν πρόοδο, εκμοντερνισμό και νεοφιλελευθερισμό.
Οι εποχές έχουν αλλάξει, αλλά οι Ελληνορθόδοξες αξίες παραμένουν σταθερές και αδιαπραγμάτευτες.
Οι ανάγκες των σύγχρονων καιρών επιβάλλουν την παρουσία στην πολιτική σκηνή της Κύπρου, μιας ισχυρής Συντηρητικής Εθνικόφρων Παράταξης με κοινωνικό προσανατολισμό, δίπλα στους συμπολίτες μας. Αυτά εκπροσωπεί σήμερα το ΕΛΑΜ.
Θέτοντας το πατριωτικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.
Το αποδεικνύει και με όσα λέει και με όσα έχει πράξει σε κρίσιμες ψηφοφορίες και εκλογές.
Διεκδικούμε το μέλλον των παιδιών μας και της Πατρίδας μας. Διεκδικούμε να κάνουμε την Κύπρο ξανά, χώρα, που να κυριαρχεί:
Η ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ
Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Η ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Η «πολιτική ορθότητα» επιβάλλει άλλες ευχές που δεν έχουν μέσα Χριστό και Πατρίδα αλλά εμείς πάντα απέναντι στην πολιτική ορθότητα θα λέμε την πολιτική πραγματικότητα.
Καλά Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο και Λευτεριά στην Κύπρο μας.