Φωτιά στα Excel έβαλαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τις τράπεζες οι οποίες υπολόγισαν προχείρως τον λογαριασμό των μέτρων που εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα 320 εκατ. ευρώ.
Το στοιχείο αυτό οδηγεί τα πιστωτικά ιδρύματα να μελετήσουν εκ νέου τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματά τους, καθώς θα πρέπει να λάβουν τις σχετικές προβλέψεις.
Και όπως αναφέρουν έγκυρες τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες θα πράξουν αναλόγως του προγράμματός τους. Αν δηλαδή έχουν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές το επόμενο έτος ενδέχεται να λάβουν κάποιες ή και όλες τις προβλέψεις που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν το κόστος των εξαγγελιών από την τρέχουσα χρονιά, ή να σπάσουν τις προβλέψεις και σε περισσότερες του ενός έτους, αναλόγως των εκταμιεύσεων. Το θέμα αυτό αφορά κυρίως τα 200 εκατ. ευρώ που καλούνται τα πιστωτικά ιδρύματα να συνεισφέρουν στον Φορέα Ακινήτων και στο πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου για την ανακαίνιση σχολείων
Οι τράπεζες εισέρχονται σε μια αναθεώρηση των business plans τους. Υπολογίζεται πως το συνολικό κόστος των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αντιστοιχεί στο 8% των κερδών του 2024 αλλά πρέπει να ξεχωρίσουμε πως η συνεισφορά στο πρόγραμμα Γιαννάκου και στον Φορέα Ακινήτων δεν θα είναι στο διηνεκές, κάτι που συμβαίνει με το νομοθετικό κούρεμα των προμηθειών.
Οι τράπεζες υπολόγιζαν τα κέρδη τους σε πάνω από 4 δισ. ευρώ το 2024 ενώ πέτυχαν κέρδη 3,5 δισ. ευρώ το 9μηνο. Μένει να δούμε αν με προβλέψεις θα επηρεαστούν τα φετινά κέρδη ή θα ξεκινήσουν από το επόμενο έτος. Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί πως κάθε τράπεζα έχει διαφορετική πελατεία που διαμορφώνει ένα διαφορετικό κόστος.
Τα μέτρα
Mία πρώτη εξειδίκευση των μέτρων επιχείρησε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, με ανάρτηση στο Linkendin
«Τα 10 μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγο (σ.σ. το βράδυ της Κυριακής) ο Πρωθυπουργός για την προστασία των καταναλωτών, την ένταση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα και την αύξηση της προσφοράς ακινήτων είναι τα εξής:
1. Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω ψηφιακών δικτύων (web-banking/ mobile-banking) (από 0,6 ευρώ που κοστίζει σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις).
2. Δραστική μείωση των προμηθειών μεταφοράς χρημάτων μεταξύ τραπεζών: Μέγιστο ύψος χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους για τις εν λόγω προμήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 1 έως 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα).
3. Μηδενική χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤM άλλης τράπεζας από αυτή που τηρείται ο λογαριασμός σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο μίας τράπεζας. Επιπλέον πανελλαδικά, μηδενική χρέωση για ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού ή καρτών σε ΑTM άλλων Τραπεζών (από περίπου 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα).
4. Μειωμένο κόστος συναλλαγών κατά 50% με κάρτες για αγορές μικρής λιανικής έως 20 ευρώ (από 10 ευρώ που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα).
5. Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ (από περίπου 1 ευρώ που ισχύει σήμερα
6. Διευρύνεται η χρήση του IRIS με την καθιέρωση διακριτών ορίων ώστε να υπάρχει δυνατότητα για άμεσες και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων έως 500 ευρώ ημερησίως, πέραν των 500 ημερησίως για άμεσες πληρωμές σε ελεύθερους επαγγελματίες/ατομικές επιχειρήσεις.
7. Διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, ώστε να διοχετευτούν στην αγορά.
8. Ενισχύεται ο ανταγωνισμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η πρόσβαση σε δανεισμό, απαλείφοντας τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση από τις Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων.
9. Ενισχύεται η διαφάνεια και το πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να συγκρίνουν επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, καθώς και χρεώσεις που συνδέονται με τους λογαριασμούς πληρωμών. Η πληροφόρηση αυτή θα είναι διαθέσιμη στον ιστοχώρο της ΤτΕ.
10. Εθελοντική Συνεισφορά των συστημικών τραπεζών: Οι συστημικές τράπεζες θα διαθέσουν ποσό 100 εκατ., ενισχύοντας τους διαθέσιμους πόρους του προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου για την ανακατασκευή ακόμη περισσότερων σχολείων. Στόχος είναι η οικονομία να αναπτύσσεται δυναμικά και αυτή η ανάπτυξη να μοιράζεται δίκαια σε όλους τους πολίτες.
Τα παραπάνω μέτρα επίσης στόχο έχουν να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών προς όφελος των πελατών τους. Τα μέτρα θα εξειδικεύσει περαιτέρω σήμερα στις 11 ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Πώς θα αντιμετωπίσουν το θέμα τα πιστωτικά ιδρύματα
Το μόνο βέβαιο είναι πως οι τράπεζες θα αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές εσόδων ενώ θα επισπεύσουν τις διαδικασίες σε σχέση με την πώληση των ακινήτων τους. Ας σημειωθεί πως αυτή είναι και η απαίτηση του επόπτη τους, του SSM. Αν η κυβέρνηση τους δώσει αυτό που ζητούν για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων δηλαδή, να προχωρούν σε πωλήσεις χωρίς τακτοποιήσεις, θα ρίξουν γρήγορα προς πώληση στην αγορά όσα ακίνητα μπορούν. Αν όχι, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε συναλλαγές που αφορούν τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων ακινήτων και μάλιστα πολύ γρήγορα.
Ανάλυση κόστους
Το θέμα αυτό αφορά κυρίως τις εκταμιεύσεις για τον Φορέα Ακινήτων αλλά και για το πρόγραμμα Γιαννάκου. Τα δύο αυτά κονδύλια από 100 εκατ. έκαστο θα καταβάλουν μόνον οι συστημικές τράπεζες.
Προμήθειες 100 εκατ. ευρώ
Σε ό,τι αφορά τις λαϊκές πληρωμές (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Δήμοι, ύδρευση κ.λπ.) που αντιστοιχούν σε προμήθειες οι οποίες μηδενίζονται αλλά και το πλαφόν του μισού ευρώ στα εμβάσματα μέχρι 5.000 ευρώ το σύνολό τους, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς τραπεζικών παραγόντων, ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.
ΕΝΦΙΑ 20 εκατ. ευρώ
Σε αυτά θα προστεθεί ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ ο οποίος μπορεί στο σύνολό του να είναι περίπου 40 εκατ. ευρώ, για τα οικιστικά ακίνητα ωστόσο αντιστοιχεί σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ αναμένεται να καταστεί σαφές αν τελικώς οι servicers και οι τράπεζες θα λάβουν αυτό που ζήτησαν, δηλαδή να μην χρειάζεται να νομιμοποιούν τα ακίνητα προκειμένου να τα ρίξουν στην αγορά.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν στο newmoney πως τελικώς η πρόταση αυτή έχει μοιρασμένες πιθανότητες στο να γίνει δεκτή.
Πηγή: newmoney.gr