Home ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ Τι είναι το “1312”: Το ακρωνύμιο που σηματοδοτεί αντικαθεστωτική βία και συγκρούσεις με την Αστυνομία
Τι είναι το “1312”: Το ακρωνύμιο που σηματοδοτεί αντικαθεστωτική βία και συγκρούσεις με την Αστυνομία

Τι είναι το “1312”: Το ακρωνύμιο που σηματοδοτεί αντικαθεστωτική βία και συγκρούσεις με την Αστυνομία

Larnakaonline 

Το “1312” είναι ένα ακρωνύμιο που χρησιμοποιείται κυρίως σε αντικαθεστωτικά κινήματα και αποτελεί μια κρυφή αναφορά σε ένα περιβόητο σύνθημα που απευθύνεται εναντίον της αστυνομίας. Αν και μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό σε όλους, το 1312 έχει αποκτήσει σημαντική παρουσία, ιδιαίτερα σε νεανικές και επαναστατικές ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το ακρωνύμιο προκύπτει από τις θέσεις των γραμμάτων του αγγλικού αλφαβήτου: το 1 αντιστοιχεί στο γράμμα “A”, το 3 στο “C”, το 1 ξανά στο “A” και το 2 στο “B”. Έτσι, το “1312” μεταφράζεται ως “ACAB”, το οποίο είναι το πλήρες ακρωνύμιο του συνθήματος «All Cops Are Bastards», που σημαίνει «Όλοι οι μπάτσοι είναι μπάσταρδοι».

Η Ιστορική Προέλευση του “ACAB”

Το σύνθημα «All Cops Are Bastards» έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1970, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, και χρησιμοποιήθηκε από αναρχικούς και επαναστατικούς κύκλους ως έκφραση αντίστασης κατά της καταπίεσης και της αστυνομικής βίας. Συχνά συνδέεται με διαδηλώσεις, επεισόδια βίας και αντιπαραθέσεις με την αστυνομία, ειδικά σε περιόδους κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών.

Το 1312 χρησιμοποιείται τόσο σε γραπτό λόγο όσο και σε εικόνες, όπως γκράφιτι, τατουάζ και διάφορες άλλες μορφές έκφρασης. Η χρήση του είναι ιδιαίτερα συχνή στις πιο ακραίες περιπτώσεις, όπου ο στόχος είναι να αποδομηθεί η εικόνα της αστυνομίας ως θεσμός και να εκφραστεί μια ριζική αντίθεση προς τη δύναμη και την εξουσία που αυτή αντιπροσωπεύει.

Η χρήση του “1312” έχει συχνά συσχετιστεί με βίαιες διαδηλώσεις και επεισόδια που περιλαμβάνουν συγκρούσεις με την αστυνομία. Ειδικά σε περιόδους έντασης, το “1312” χρησιμοποιείται από ομάδες που αντιτίθενται στη δύναμη της αστυνομίας και στις κοινωνικές αδικίες που αυτή θεωρούν ότι αντιπροσωπεύει. Σε πολλές περιπτώσεις, οι υποστηρικτές του συνθήματος το χρησιμοποιούν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε κοινωνικές ανισότητες, πολιτικές καταστολής και αστυνομική βία.

Πρόσφατα, το 1312 αναδείχθηκε και στη Κύπρο, με την εμφάνισή του σε γκράφιτι και συνθήματα σε διάφορα σημεία της Λάρνακας και άλλων πόλεων, ειδικά σε περιόδους που συνοδεύονται από επεισόδια βίας και κοινωνικές αναταραχές. Οι τελευταίοι βανδαλισμοί και επιθέσεις σε σχολεία της πόλης, που συνδέονται με την αναγραφή του 1312, υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ένταση και την επιρροή που έχει το σύνθημα σε νεανικές ομάδες που απορρίπτουν την αστυνομική εξουσία.

Η χρήση του 1312 είναι ενδεικτική ενός ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού φαινομένου που αφορά τη σχέση μεταξύ των πολιτών και των θεσμών της εξουσίας, ειδικότερα της αστυνομίας. Παρόλο που το σύνθημα εκφράζει την αντίθεση και την απογοήτευση απέναντι στην αστυνομική βία και τις αδικίες που συνδέονται με αυτήν, η χρήση του έχει προκαλέσει επίσης έντονες αντιδράσεις, καθώς οι επικριτές του θεωρούν ότι ενθαρρύνει την έλλειψη σεβασμού προς τις αρχές και τη δημόσια τάξη.

Για την κοινωνία, το 1312 είναι ένα σύμβολο της έντασης που υπάρχει μεταξύ της ανάγκης για κοινωνική δικαιοσύνη και της επιβολής του νόμου. Είναι μια έκφραση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες όταν τα συστήματα εξουσίας δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών, δημιουργώντας μια αίσθηση αποξένωσης και σύγκρουσης.

 

Send this to a friend