Τραγωδία στο Μακάρειο: Σε «πολύ-πολύ άσχημη κατάσταση σηπτικού σοκ» το 6χρονο αγγελούδι
Σε «πολύ-πολύ άσχημη κατάσταση» σηπτικού σοκ διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου το απόγευμα της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου 2024 το 6χρονο παιδάκι που μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Μακάρειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία, όπου απεβίωσε σήμερα το πρωί.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥΠΥ Πάμπος Χαριλάου ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι ο επί καθήκοντι παιδίατρος «επιλήφθηκε της κατάστασης, σταθεροποίησε το παιδί και συνεννοήθηκε με την Μονάδα Εντατικής Παίδων για να μεταφερθεί όπως έπρεπε να γίνει, χωρίς καθυστέρηση.» Σημείωσε ότι ο γιατρός κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσει τη ζωή του άτυχου παιδιού και έκρινε απαραίτητο να μεταφερθεί στη Λευκωσία για να τύχει της δέουσας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην ΜΕΘ του Μακάρειου.
«Από την πρώτη ενημέρωση που έχουμε, το παιδάκι προσήλθε σε πολύ άσχημη κατάσταση, έγιναν όλα τα ενδεικνυόμενα, κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στην Εντατική Παίδων στο Μακάρειο, μεταφέρθηκε, ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο, διασωληνώθηκε, μπήκε στον αναπνευστήρα, πήρε τη φαρμακευτική αγωγή που προνοεί το πρωτόκολλο, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό φταίει κάποιος άλλος. Να μην βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα και πάντοτε πρέπει να περιμένουμε να γίνει η σωστή έρευνα.»
Ο κύριος Χαριλάου είπε ότι το παιδάκι δεν είχε νοσηλευτεί προηγουμένως για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε και είπε ότι «το που ήταν, είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί γιατί εάν επιβεβαιωθεί το σηπτικό σοκ, δεν έγινε εκείνη την ώρα αλλά εξελίχθηκε από μέρες προηγουμένως.»
«Εμείς δεν έχουμε πληροφόρηση εάν ξαναπήγε στο ΤΑΕΠ. Δεν έχουμε τέτοιου είδους πληροφόρηση. Όταν ένα παιδάκι έρχεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και οι γιατροί κρίνουν ότι πρέπει να μεταφερθεί στην Μονάδα Εντατική Παίδιων για να λάβει πιο εξειδικευμένη φροντίδα, δεν μπορείς να κατηγορείς αυτό τον γιατρό. Αν ακούσετε δηλώσεις, τότε έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ την ιατρική δεοντολογία, παρά το ότι δεν είμαστε γιατροί.»
Ο κύριος Χαριλάου απάντησε επίσης και σε έντονο ύφος, στις επικρίσεις που διατύπωσε ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος περί ανικανότητας, έλλειψης κλινών και ολιγωρία. Υπέδειξε ότι «όσοι κάνουν τους γιατρούς και τους ειδήμονες» δημιουργούν μεγάλο πανικό και ότι σε κάθε θάνατο, που είναι ένα τραγικό γεγονός δεν σημαίνει ότι φταίει κάποιος άλλος.
«Να μην επιρρίπτουμε ελαφρά τη καρδία ευθύνες σε λειτουργούς που ορκίστηκαν να σώζουν ζωές, από τη στιγμή που έκαναν τα πάντα, έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν μια ζωή και να βρίσκονται έτσι εύκολα κατηγορούμενοι στα ΜΜΕ ότι είναι ανίκανοι, ότι δεν έπραξαν το σωστό και ότι καθυστέρησαν.»
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥΠΥ τόνισε ότι ο θάνατος του παιδιού δεν προήλθε λόγω έλλειψης κλίνης καθώς «και εκατό να είχε διαθέσιμες, δεν σημαίνει ότι το παιδί θα έμενε για να νοσηλευτεί στην Πάφο τη στιγμή που δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Παίδων.
«Τώρα γιατί δεν υπάρχει στη Πάφο, στη Λεμεσό ή στον ιδιωτικό τομέα, είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί.»
Από πλευράς Αστυνομίας, ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου Μιχάλης Νικολάου ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί καμία καταγγελία για τον θάνατο του παιδιού και πως η υπόθεση εξετάζεται από τις Αρχές στη Λευκωσία όπου συνέβη το τραγικό γεγονός.
Πηγή: alphanews