Η Κύπρος εδραιώνεται ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ – Ναυτική βάση, ναύσταθμος, ελικοδρόμιο, αντιαεροπορικό σύστημα
Σύμφωνα με αναλυτές, μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο, ενισχύοντας ασφάλεια και γεωπολιτικό της ρόλο στην περιοχή, την ώρα που,, παράλληλα, παραμονεύουν και κίνδυνοι που προκύπτουν κυρίως από το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο.
Κλειδώνει και εμπράκτως τη θέση της στις δυτικές ράγες η Κυπριακή Δημοκρατία που προχωρεί σταθερά σε αναβαθμίσεις στρατιωτικών εγκαταστάσεων, και υποδομών στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατηγικής της σχέσης με τις ΗΠΑ και τη Δύση ευρύτερα.
Σε αυτή τη φάση έχουν δρομολογηθεί έργα που αφορούν την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, τη ναυτική βάση στο Μαρί και την αμυντική θωράκιση της χώρας, με οπλισμό συμβατό με τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Σε τρία επίπεδα τρέχει η αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου», τα οποία περιλαμβάνουν:
• Επέκταση του αεροδρομίου, ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενεί περισσότερα αεροσκάφη
• Μεγέθυνση του τροχοδρομίου (πίστα προσγείωσης-απογείωσης), προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης όλων των ειδών τα στρατιωτικά αεροσκάφη
• Εκσυγχρονισμός των κτηριακών εγκαταστάσεων, με νέους χώρους τεχνικής υποστήριξης, γραφεία και μηχανουργεία.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται μεταξύ 3 και 6 εκατομμυρίων ευρώ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα δύο χρόνια.
Στο μεταξύ, διπλωματική πηγή που μίλησε στον «Π» απέρριψε τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, που εκφράζουν τον ισχυρισμό ότι η Κύπρος μετατρέπεται σε νέο «Ίντσιρλικ» (σσ. αεροπορική βάση στην Τουρκία). Πιο συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πως η βάση στην Κύπρο δεν θα μετατραπεί σε «Ίντσιρλικ», ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε αιτήματα των ΗΠΑ για περαιτέρω αναβαθμίσεις, στην περίπτωση που χρειαστεί.
Ναυτική βάση στο Μαρί
Στους σχεδιασμούς που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης, περιλαμβάνονται και δύο μεγάλα έργα στη ναυτική βάση στο Μαρί:
• Το πρώτο έργο αφορά την εκβάθυνση του λιμανιού προκειμένου να εξυπηρετεί μεγάλα πολεμικά και άλλα πλοία
• Το δεύτερο έργο αφορά την κατασκευή προστατευτικών βραχιόνων, ώστε να παρέχεται ασφάλεια και δυνατότητα χρήσης της βάσης για ανθρωπιστικές αποστολές.
Το προϋπολογιζόμενο κόστος ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ περίπου, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια.
Ναύσταθμος για πολεμικά πλοία
Η βάση στο Μαρί θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως ναύσταθμος για πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων φρεγατών, αντιτορπιλικών και μικρότερων σκαφών. Ήδη χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για χρήση της βάσης στο πλαίσιο ανθρωπιστικών ή στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ελικοδρόμιο στο Μαρί
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η κατασκευή του ελικοδρομίου στο Μαρί, με αμερικανική χρηματοδότηση. Θα έχει χωρητικότητα για φιλοξενία 12-14 αμερικανικών ελικοπτέρων, καθώς και 6 κυπριακών, τα οποία αναμένονται έως το 2026.
Αντιαεροπορικό σύστημα
Η προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, σε όλα τα επίπεδα, με απώτερο στόχο την ένταξη, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, στο ΝΑΤΟ, έχει πέρα από θεωρητικές πτυχές και πρακτικές. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη απόκτηση του αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος (θόλου) Barak MX, από το Ισραήλ. Η εισαγωγή και εγκατάσταση του ισραηλινού αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος Barak MX θα ενισχύσει την κυπριακή άμυνα, ενώ απώτερος στόχος είναι η αντικατάσταση, με δυτικού τύπου εξοπλισμό, των παλαιότερων ρωσικών συστημάτων PUK και Tor-M1, τα οποία έχει στο οπλοστάσιό της η Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια ώρα παραμένουν τα ρωσικά άρματα μάχης Τ-80, καθώς οι δυτικές κατασκευάστριες χώρες δεν είναι σε θέση προς το παρόν να εφοδιάσουν την Κύπρο με αντίστοιχο, δυτικού τύπου οπλισμό καθώς η διαθεσιμότητα νέων αρμάτων από τις ΗΠΑ και αλλού, είναι περιορισμένη.
«Barak MX» Vs «Iron Dome»
Σύμφωνα με αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, το αντιπυραυλικό σύστημα Barak MX που απέκτησε η Κύπρος από το Ισραήλ είναι ένα σύγχρονο και εξαιρετικά εξελιγμένο σύστημα, ειδικά σχεδιασμένο για να αναχαιτίζει πολλαπλές επιθέσεις ταυτόχρονα. Το Barak MX έχει την ικανότητα να αναχαιτίζει διάφορους τύπους απειλών, όπως αεροπλάνα, drones και πυραύλους, προσφέροντας μια πιο ευέλικτη και αποδοτική άμυνα για τη χώρα.
Αντίθετα, το γνωστό «Iron Dome», το οποίο επίσης αναπτύχθηκε στο Ισραήλ, έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τις μαζικές επιθέσεις ρουκετών, από τις οποίες κινδυνεύει το Ισραήλ. Συνεπώς, το «Iron Dome» δεν θα ήταν χρήσιμο για την Κύπρο, η οποία δεν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους απειλές. Το σύστημα Barak MX έχει σχεδιαστεί με άλλα χαρακτηριστικά και τεχνολογίες, προκειμένου να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες ανάγκες άμυνας της Κύπρου, προσφέροντας ένα πιο εξειδικευμένο και αποτελεσματικό επίπεδο προστασίας από ποικιλόμορφες αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έλευση του κυπριακού αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η προμήθεια και έναρξη της εγκατάστασης του υπερσύγχρονου αντιαεροπορικού-αντιπυραυλικού συστήματος, Barak MX, εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί αμυντικά συμβατή με τα στρατιωτικά συστήματα των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.
Γεωπολιτικές προεκτάσεις
Την ώρα ωστόσο που η Κύπρος εδραιώνεται ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, και σύμφωνα με αναλυτές, μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας την ασφάλεια και τον γεωπολιτικό της ρόλο στην περιοχή, παράλληλα παραμονεύουν και κίνδυνοι που προκύπτουν κυρίως από το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα μπορούσε να θέσει το ζήτημα ΝΑΤΟ μέσα σε ένα πρακτικό πλαίσιο, αν και συναντά αντιδράσεις, είναι κατά πόσον θα μπορούσε η βορειοατλαντική συμμαχία, να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή ασφάλειας στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης επίλυσης του Κυπριακού.
Σε περίπτωση πάντως επίλυσης του Κυπριακού, οι υποδομές αυτές θα μπορούσαν, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, να αποκτήσουν πιο έντονο ανθρωπιστικό χαρακτήρα, εξυπηρετώντας τέτοιου είδους αποστολές στην περιοχή.