Πότε θα πληρωθούν τα επιδόματα των συνοδών των 1,243 ασθενών που μετέβησαν στο εξωτερικό
Στις επικρίσεις που αφορούν τις αιτήσεις και τα επιδόματα για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό και την κάλυψη των εξόδων και των συνοδών τους ,απαντά μέσα από την εκπομπή Alpha Ενημέρωση η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη.
Η κ. Γιαννάκη επεσήμανε ότι από τον Μάρτιο μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 1,243 ασθενείς μετέβησαν στο εξωτερικό, εξηγώντας ότι αυτό μεταφράζεται σε 2,486 αιτήσεις καθώς για κάθε περίπτωση ασθενούς υπάρχουν δύο αιτήσεις, μια του ιδίου και μια του συνοδού.
«Το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων, ωστόσο διασφαλίζεται ότι αρκετοί ασθενείς και συνοδοί έχουν πάρει τα επιδόματά τους και άλλοι θα τα πάρουν.»
Σημείωσε ότι στο παρελθόν δεν έπαιρναν κάποια χρηματική ενίσχυση κάτι που πλέον έχει αλλάξει. Τονίζει ότι η διαδικασία έχει αλλάξει και η υπηρεσία ενισχύθηκε με άλλους τρεις λειτουργούς οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με τις αιτήσεις.
Ανέφερε ότι τόσο η ίδια, όσο η Προϊστάμενη των Επιδοτούμενων Ασθενών και ο Προϊστάμενος που ασχολείται με τα νομικά θέματα, μαζί με τους λειτουργούς, εργάζονταν επιπλέον τα απογεύματα και τα Σάββατα για να γίνουν οι αιτήσεις των ασθενών και να πάρουν τα χρήματα.
«Για εξέταση κάθε φακέλου και του συνοδού χρειαζόμαστε ακριβώς τρεις ώρες», υπογραμμίζει η κ. Γιαννάκη, αναφερόμενη στο χρόνο που χρειάζεται για να εξετασθούν οι αιτήσεις. Εκφράζει την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν πληρωθεί όλα τα επιδόματα, νοουμένου ότι έχουν συμπληρωθεί σωστά οι αιτήσεις.
Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Πενηνταέξ στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο οποίος είχε αναφέρει ότι ένας συνοδός θα προσκομίσει προσφορές από τρία ταξιδιωτικά γραφεία, με την κ. Γιαννάκη να εξηγεί ότι ζητούν προσφορά από ένα πρακτορίο για τρεις επιλογές πτήσεων, με το Υπουργείο να καλύπτει την χαμηλότερη προσφορά.
Τονίζει επίσης ότι λανθασμένα λέχθηκε ότι δεν υπάρχει εκ των προτέρων κάλυψη των εισιτηρίων των ασθενών και των συνοδών, διευκρινίζοντας ότι αν επιθυμεί ο ασθενής, η διαδικασία μπορεί να γίνει από το Υπουργείο Υγείας μέσω ταξιδιωτικού γραφείου της επιλογής του και μπορεί να το κάνει ο ίδιος ο ασθενής διαδικτυακά.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο μεταφοράς της αρμοδιότητας για τα επιδόματα στο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, εξηγεί ότι τα στοιχεία και δεδομένα των ασθενών είναι συνιφασμένα με τον φάκελό τους και θα ήταν «λάθος» να ανατεθεί αλλού.
Κληθείσα να απαντήσει για τις αιτήσεις που απορρίπτονται αναφέρει ότι όλες οι αιτήσεις περνάνε από την ίδια και πάνε στο κατάλληλο ιατροσυμβούλιο, σημειώνοντας ότι διαθέτουμε 35 διαφορετικά ιατροσυμβούλια, ενώ υπάρχει και αναθεωρητικό ιατροσυμβούλιο στο οποίο μπορεί ο ασθενής να υποβάλει την ένστασή του. Αν απορριφθεί και από εκεί, ο ασθενής μπορεί να αποταθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο.