Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Νέο θεσμικό πλαίσιο για ειδική εκπαίδευση αναμένει από το ΥΠΑΝ η Βουλή
Νέο θεσμικό πλαίσιο για ειδική εκπαίδευση αναμένει από το ΥΠΑΝ η Βουλή

Νέο θεσμικό πλαίσιο για ειδική εκπαίδευση αναμένει από το ΥΠΑΝ η Βουλή

Την κατάθεση του νέου θεσμικού πλαισίου, για την ειδική εκπαίδευση στην Κύπρο από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), αναμένει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου και μελών της Επιτροπής.

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής ανέφεραν ότι αναμένουν από το Υπουργείο Παιδείας να καταθέσει συνολική πρόταση και υπογράμμισαν την ανάγκη στήριξης των ατόμων με αναπηρία και μετά το 21ο έτος.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, είπε ότι στη συνεδρία της Επιτροπής συμμετείχαν και εκπρόσωποι των σχολείων, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης των παιδιών στην πράξη.

Όπως ανέφερε, στα εν λόγω σχολεία παράγεται σπουδαίο έργο και η Πολιτεία τούς παρέχει στήριξη, ωστόσο υπάρχουν σοβαρά κενά.

«Χρειαζόμαστε εκατομμύρια για να στηρίξουμε και αυτά τα ειδικά σχολεία και να κάνουμε το λεγόμενο συμπεριληπτικό σχολείο, το οποίο βρίσκεται στα θεωρητικά βιβλία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων αλλά πολύ μακριά από την πραγματικότητα της Κύπρου», σημείωσε επί του θέματος, προσθέτοντας ότι το €1,5 δισ. που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Παιδείας «δεν επαρκεί για τη λειτουργία σε όλες τις επαρχίες αξιοπρεπών σχολείων για αυτά τα παιδιά».

«Για να έχουμε τέτοια σχολεία χρειαζόμαστε εκατομμύρια, τα εκατομμύρια πρέπει να τα βρούμε και οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από αυτούς που έχουν την ευθύνη να βρουν τα εκατομμύρια. Ως Επιτροπή Παιδείας είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, είμαι βέβαιος ότι και τα κόμματα έχουν την ίδια θέληση και βούληση να στηρίξουν, και αναμένουμε τις προτάσεις για την εξεύρεση των εκατομμυρίων για να έχουμε αξιοπρεπή σχολεία σε όλες τις πόλεις και τις επαρχίες για όλα τα παιδιά», τόνισε ο κ. Μυλωνάς.

Ερωτηθείς αν το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να μεριμνήσει, να βάλει προτεραιότητες και να δώσει αυτά τα χρήματα στην ειδική εκπαίδευση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι προσωπικά διαφωνεί με την προτεραιοποίηση του Υπουργείου, αλλά και με τη στάση των περισσότερων κομμάτων, αφού, όπως σημείωσε, «μπορεί οι Βουλευτές να τοποθετούνται στις αρμόδιες Επιτροπές θεωρητικά, δεν πιέζουν όμως για να προσφέρουν λύσεις για αυτές τις περιπτώσεις».

«Ποια είναι η προτεραιότητά μας ως λαού; Είναι αυτά τα παιδιά; Η απάντηση είναι από όλους ναι, είναι όμως;», διερωτήθηκε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η διαβούλευση για την ετοιμασία του νέου θεσμικού πλαισίου για την ειδική εκπαίδευση στην Κύπρο, στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. αναμένουμε. Επεσήμανε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει γραπτή εισήγηση για την αναγκαιότητα δημιουργίας πολυδύναμων πολυθεματικών κέντρων φιλοξενίας, φροντίδας, μάθησης και κατάρτισης παιδιών και ατόμων με αναπηρίες.

«Πρέπει να εγκύψουμε στο θέμα για να έχουν την ποιότητα ζωής και τη φροντίδα που αρμόζει στα παιδιά και στα άτομα με αναπηρία και ειδικά μετά την ηλικία του εικοστού πρώτου έτους, κάτι το οποίο έχει τεθεί πολλάκις ενώπιόν μας», τόνισε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι η Βουλή αναμένει από το Υπουργείο Παιδείας συνολική πρόταση για ενιαία συμπεριληπτική εκπαίδευση. Η σχετική νομοθεσία είναι 25 ετών, σημείωσε, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι «δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε ξεπερασμένες συνταγές για τόσο κρίσιμα θέματα».

«Ως ΑΚΕΛ παραδώσαμε δέσμη θέσεων και προτάσεων στο Υπουργείο Παιδείας», είπε, προσθέτοντας ότι κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας οι Βουλευτές πληροφορήθηκαν για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα ειδικά σχολεία, αλλά και για τα προβλήματα στην υλικοτεχνική υποδομή, την ανάγκη επέκτασης των σχολείων, τα προβλήματα που προκύπτουν από την «αντικειμενικά δύσκολη» συνύπαρξη παιδιών διαφορετικών ηλικιών και βαθμών αναπηρίας.

«Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε τα ειδικά σχολεία ούτως ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε ότι στα ειδικά σχολεία παράγεται αξιόλογο έργο παρά τους διαθέσιμους πόρους.

Προσέθεσε πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις τόσο σε κτηριακές εγκαταστάσεις, όπως στο ειδικό σχολείο Λευκωσίας όπου φοιτούν 120 παιδιά σε εγκαταστάσεις που σχεδιάστηκαν να φιλοξενούν μόνο 60, αλλά και ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, σε κλινικούς ψυχολόγους, σε σχολικούς συνοδούς, οι οποίοι – όπως είπε – υποαμείβονται, καθώς και σε σύγχρονα μεταφορικά μέσα.

Ως πλέον σοβαρό ζήτημα χαρακτήρισε το μέλλον των παιδιών με αναπηρίες μετά τα 21, καθώς, όπως σημείωσε, δεν υπάρχει κατάλληλη πολιτική του κράτους, ειδικά μετά τον θάνατο των γονέων ή σε περιπτώσεις ζώντων γονέων με σοβαρά προβλήματα.

«Ως Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία χαιρετίζουμε την προσπάθεια του Υπουργείου για τη νέα συμπεριληπτική εκπαίδευση και την αναμενόμενη κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το ανάλογο, μη ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό», ανέφερε στη συνέχεια, ζητώντας να τεθεί το ζήτημα στην ολότητά του, «τόσο για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρίες, αλλά και τη διασφάλιση του μέλλοντος και της διαβίωσής τους».

Συμπλήρωσε πως εν αναμονή του νομοσχεδίου, η ΔΗΠΑ είναι έτοιμη να καταθέσει τις δικές της εισηγήσεις και προτάσεις ώστε να συμβάλει «ουσιαστικά, θετικά και εποικοδομητικά» για τη διασφάλιση της ποιοτικής εκπαίδευσης και της αξιοπρεπούς μελλοντικής πορείας αυτών των παιδιών.

Αναφορικά με τα 10 ειδικά σχολεία και την απαίτηση των γονέων για τη λειτουργία του θεσμού του θερινού σχολείου, ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι η Υπουργός Παιδείας έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι το Υπουργείο θα πρέπει να συμπεριλάβει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στα θερινά σχολεία της ειδικής εκπαίδευσης και όχι μόνο τον Ιούνιο, όπως ακούστηκε σήμερα στην Επιτροπή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend