Η Μετεωρολογική απαντά: Γιατί άργησε η έκδοση κίτρινης προειδοποίησης;
Έντονες επικρίσεις δέχεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Μετεωρολογική Υπηρεσία, λόγω της μη έγκαιρης έκδοσης Προειδοποίησης, για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν το Σάββατο στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου.
Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Καλημέρα, ο λειτουργός της Υπηρεσίας, Ανδρέας Χρυσάνθου, ανέφερε ότι ήδη από την περασμένη Τρίτη στα προγνωστικά δελτία γινόταν λόγος για βροχές και καταιγίδες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
«Το ότι ο κόσμος θα έπρεπε να είχε ακούσει, να ενημερωθεί, τουλάχιστον από αυτά τα δελτία, αυτό είναι το δεδομένο.»
Όσον αφορά την έκδοση Προειδοποίησης, ο ίδιος εξήγησε ότι η συμπεριφορά τέτοιων συστημάτων δε μπορεί να υποστηριχθεί σε μεγάλες στατιστικές βάσεις. «Είναι σπάνιο να εμφανιστούν, ασυνήθιστα να εμφανιστούν στην περιοχή μας», προσέθεσε, λέγοντας ότι από τον σταθμό του αεροδρομίου εκδόθηκε Προειδοποίηση στις 16:30.
«Υπάρχει μια τεράστια αβεβαίοτητα στη συμπεριφορά μιας τέτοιας κατάστασης. Αυτό το χαμηλό βρισκόταν από την προηγούμενη μέρα νοτίως της Κύπρου (…) Η συμπεριφορά του και η κίνησή του περιείχε μεγάλη αβεβαίοτητα. Και εμείς ως μετεωρολόγοι, στηριζόμαστε αρκετές φορές και στα στατιστικά δεδομένα της συμπεριφοράς, τα χαρακτηριστικά. Πολλές φορές, αυτά τα αποκομμένα είχαν περιοριστεί μέσα στον θαλάσσιο χώρο. Αντίθετα, η ενέργεια αυτού του μήνα που μαζεύτηκε ήταν τόσο μεγάλη, που αυτό που μας έδωσε κι εμάς ήταν κάτι πρωτόγνωρο.»
Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ένταση της βροχής ξεπέρασε τα όρια της Κίτρινης Προειδοποίησης.
Ο κύριος Χρυσάνθου τόνισε ότι δε θα πρέπει να περιορίζονται οι πολίτες και οι αρμόδιες υπηρεσίες στην έκδοση Προειδοποίησης, αλλά να ενημερώνονται με βάση τα τακτικά δελτία. Παράλληλα, επεσήμανε ότι μια προειδοποίηση μπορεί να εμπεριέχει και το σφάλμα, και το λάθος αλλά και την αβεβαιότητα.