Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Εθνική Φρουρά: Πάει για φουλ αλλαγή των ρωσικών οπλικών συστημάτων
Εθνική Φρουρά: Πάει για φουλ αλλαγή των ρωσικών οπλικών συστημάτων

Εθνική Φρουρά: Πάει για φουλ αλλαγή των ρωσικών οπλικών συστημάτων

Εντείνονται οι πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία για παραχώρηση των ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Το συγκεκριμένο θέμα, όπως αποκάλυψε ο «Π», ήταν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Το θέμα των ρωσικών οπλικών συστημάτων που διαθέτει η Εθνική Φρουρά είναι σύνθετο και πολυδιάστατο. Πέραν του επιχειρησιακού σχετίζεται άμεσα με θέματα εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που υποβάλλεται αίτημα για παραχώρησή τους στην Ουκρανία, με το θέμα να τυγχάνει χειρισμού από το τρίγωνο Προεδρικό-ΥΠΕΞ-ΥΠΑΜ.

Με την επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας εγκλωβίστηκαν -επί της ουσίας- καθώς ακόμη και σήμερα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ανταλλακτικά για τα ρωσικά οπλικά συστήματα. Η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», συγκατατίθεται στην παραχώρησή τους, μόνο με μια βασική προϋπόθεση. Να γίνει πρώτα η αντικατάστασή τους, τουλάχιστον με ισάξια ή πιο σύγχρονα μέσα, και στη συνέχεια να παραχωρηθούν σε χώρα που θα συμφωνηθεί.

 

 

Τουλάχιστον σε στρατιωτικό επίπεδο, σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν να συμβεί ότι έγινε με τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα. Μετά το εμπάργκο που επιβλήθηκε στη Ρωσία και την αδυναμία συντήρησης των ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35, αποφασίστηκε η πώλησή τους στη Σερβία. Ταυτόχρονα, έκλεισε συμφωνία για αγορά νέων, ευέλικτων επιθετικών ελικοπτέρων με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τον Ιούνιο του 2022, το Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε συμφωνία για προμήθεια νέων, σύγχρονων επιθετικών ελικοπτέρων. Η συμφωνία προβλέπει την αγορά έξι ελαφρών επιθετικών ελικοπτέρων H145Μ της εταιρείας Airbus Helicopters (γαλλογερμανική σύμπραξη), συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών, με κόστος €140 εκατ. και το ποσό θα εξοφληθεί με δόσεις μέχρι το 2026. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, το Υπουργείο Άμυνας διατηρεί δικαίωμα προμήθειας επιπλέον έξι ελικοπτέρων, ιδίου τύπου, με τους ίδιους όρους.

Τα πρώτα ελικόπτερα αναμένονταν στην Κύπρο τον Μάρτιο 2024 και προγραμματιζόταν μάλιστα να παρουσιαστούν στη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, εντούτοις ακόμα δεν παραλήφθηκαν. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, αναμένονται περί τα τέλη του έτους.

Με βάση λοιπόν την εμπειρία με τα ελικόπτερα, όπου η Εθνική Φρουρά έμεινε για περισσότερο από έναν χρόνο χωρίς τα συγκεκριμένα μέσα, πρόθεση είναι να μην επαναληφθεί το ίδιο και με άλλα οπλικά συστήματα που θα αντικατασταθούν.

Σήμερα η Εθνική Φρουρά διατηρεί τα ρωσικά άρματα μάχης T-80, τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ-3 και τα αντιαεροπορικά συστήματα BUKM1-2 και TOR-M1.

Σε ό,τι αφορά τα άρματα μάχης T-80, εδώ και καιρό έχουν γίνει μελέτες από το ΓΕΕΦ και έχουν εξευρεθεί άλλα άρματα για την αντικατάστασή τους. Από τον στρατό, αξιολογήθηκε ως καταλληλότερη επιλογή το ισραηλινό Merkava και είχαν γίνει διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για την προμήθεια σε πρώτο στάδιο τριών επιλαρχιών με προοπτική αγοράς ακόμη μιας επιλαρχίας. Το θέμα ωστόσο έμεινε στάσιμο, μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και στη συνέχεια στον Λίβανο, του μετώπου που άνοιξε το Ισραήλ. Μετά από αυτή την εξέλιξη το ΓΕΕΦ στράφηκε σε άλλες επιλογές που πληρούν τα κριτήρια που τέθηκαν. Η λίστα περιλαμβάνει τρία άρματα μάχης που προκρίθηκαν από τους επιτελείς του ΓΕΕΦ. Πρόκειται για τα γερμανικά Leopard, τα γαλλικά Leclerc και τα αμερικανικά Μ1 Abrams.

Σε ό,τι αφορά τα Τ-80, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», έρευνα που έγινε από αρμόδιο αξιωματικό του ΓΕΕΦ κατέδειξε ότι, λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών, τα συγκεκριμένα άρματα πρέπει να αντικατασταθούν μέχρι το 2026. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα ανταλλακτικών και η συντήρησή τους θα καταστεί αδύνατη. Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί και με τα άλλα ρωσικά οπλικά συστήματα.

 

Τ-80

Το μέσο άρμα μάχης T-80 συγκαταλέγεται μεταξύ των καλυτέρων στον κόσμο.

Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρός, που διαθέτει, του παρέχει τη δυνατότητα καταστροφής όλων των τύπων εχθρικών αρμάτων σε μεγάλες αποστάσεις.

Διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός, αυτόματο σύστημα γέμισης του πυροβόλου 125 χιλ., εκτελεί βολή εν κινήσει με μεγάλη ταχύτητα και έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης από το πυροβόλο του, κατευθυνόμενων με δέσμη Laser, πυραύλων εναντίον αρμάτων και ελικοπτέρων σε αποστάσεις πέραν των 5.000 μ. Διαθέτει όργανα για παρατήρηση και σκόπευση σε μεγάλες αποστάσεις ημέρα και νύκτα και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Είναι εφοδιασμένο με σύστημα αυτοπροστασίας, με το οποίο μπορεί να εκτρέψει από την πορεία τους κατευθυνόμενα βλήματα που βάλλονται εναντίον του, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί το πλήρωμα του άρματος για την επικείμενη προσβολή.

 

ΒΜΡ-3

Tα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ-3 είναι αμφίβια και μπορούν να μεταφέρουν ταχέως μία ομάδα πεζικού στο πεδίο της μάχης. Διαθέτει 1 πυροβόλο 100 χιλ., 1 πυροβόλο 30 χιλ. και 3 πολ/λά 7,62 χιλ. Εκτελεί βολή εν κινήσει με μεγάλη ταχύτητα και έχει τη δυνατότητα εκτόξευσης από το πυροβόλο κατευθυνόμενων, με δέσμη Laser, πυραύλων, εναντίον αρμάτων και ελικοπτέρων σε αποστάσεις μέχρι 4.000 μ.

Διαθέτει όργανα για παρατήρηση και σκόπευση σε μεγάλες αποστάσεις ημέρα και νύκτα και σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

 

BUKM1-2 και TOR-M1

Ο συνδυασμός των οπλικών συστημάτων BUKM1-2 και TOR-M1 είναι ό,μτι πιο σύγχρονο διαθέτει η Εθνική Φρουρά για την αεράμυνα. Έχουν αποστολή τη λήψη, επεξεργασία και απεικόνιση πληροφοριών αεροπορικής κατάστασης προερχόμενες από το ραντάρ έρευνας και φέρει δύο εκτοξευτές πυραύλων από τους οποίους γίνεται η αποκάλυψη, η αναγνώριση, ο εγκλωβισμός και η καταστροφή των αεροπορικών στόχων.

 

4998779613783692 image

 

Κύπρος – ΗΠΑ

Αμυντικά ζητήματα στην πράξη

Μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Τζο Μπάιντεν δεν έγινε οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά εάν επήλθε συμφωνία για θέματα εξοπλισμών και περαιτέρω εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου – ΗΠΑ. Η σύνθεση της ομάδας που συνόδευε τον Αμερικανό Πρόεδρο στη συνάντηση, με αξιωματούχους από το Πεντάγωνο και των μυστικών υπηρεσιών, επιβεβαιώνει ότι τα θέματα άμυνας και ασφάλειας ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα. Και όχι σε θεωρητικό επίπεδο αλλά σε πρακτικό.

Συνοψίζοντας, τα πιο κύρια κεφάλαια που συζητήθηκαν και φαίνεται ότι υπάρχει το έδαφος για να υλοποιηθούν είναι:

• Αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης Αντρέας Παπανδρέου στην Πάφο από πτητικά μέσα των ΗΠΑ. Το περίγραμμα του αιτήματος το οποίο συζητείται αφορά σε μια πιο μόνιμη παρουσία δυνάμεων από την αμερικανική πολεμική αεροπορία στην Πάφο, με δεδομένη βέβαια και την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και την πρόθεση των ΗΠΑ για ενίσχυση της παρουσίας τους. Πάντως, πριν από περίπου έναν μήνα και συγκεκριμένα στις 5 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στην αεροπορική βάση στην Πάφο μαζί με Αμερικανούς γερουσιαστές, στο πλαίσιο περιοδείας των γερουσιαστών στην περιοχή και της ανάπτυξης και ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ.

• Ενδιαφέρον και συζήτηση για ανάπτυξη κυπριακού λιμανιού ή της ναυτικής βάσης στο Μαρί. Με την έννοια ανάπτυξη, επί της ουσίας αυτό που συζητείται είναι η δημιουργία ναυτικής βάσης που να μπορεί να φιλοξενήσει και να εφοδιάσει πολεμικά πλοία. Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει ζεστό ενδιαφέρον και από τη Γαλλία.

• Σε ό,τι αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε η πρόθεση για ένταξή μας στο πρόγραμμα των ΗΠΑ αναφορικά με την προμήθεια μεταχειρισμένου στρατιωτικού υλικού σε χώρες που διατηρούν αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Επιπρόσθετα, έγινε συζήτηση κατά πόσο υπάρχει έδαφος, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, για προμήθεια της Εθνικής Φρουράς οπλικών συστημάτων από την αμερικανική βιομηχανία.

Πηγή: Πολίτης

Send this to a friend