Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Έξοδοι κρατουμένων με βραχιολάκι – Αυστηροποιούνται τα κριτήρια μετά την απόδραση του ισοβίτη
Έξοδοι κρατουμένων με βραχιολάκι – Αυστηροποιούνται τα κριτήρια μετά την απόδραση του ισοβίτη

Έξοδοι κρατουμένων με βραχιολάκι – Αυστηροποιούνται τα κριτήρια μετά την απόδραση του ισοβίτη

Αυστηροποιείται το καθεστώς παραχώρησης αδειών εξόδου των κρατουμένων, μετά και την απόδραση του ισοβίτη την ώρα που βρισκόταν με άδεια για επίσκεψη των γονιών του στην Πάφο, ενώ ετοιμάζεται και μνημόνιο συνεργασίας Αστυνομίας – Φυλακών.

Παράλληλα, δημιουργείται πρωτόκολλο από τις φυλακές που θα διέπει όλο το φάσμα των ενεργειών που θα γίνονται κατά τις συνοδείες των φυλακισμένων εκτός των Φυλακών. Μετά την αλλαγή διεύθυνσης στις φυλακές λόγω της απόδρασης του ισοβίτη κομμωτή, δόθηκαν οδηγίες από μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης Μάριου Χαρτσιώτη, για την ετοιμασία πρωτοκόλλου που θα διέπει όλες τις μορφές εξόδου εκτός φυλακών, των κρατουμένων. Είτε δηλαδή αφορούν σε επίσκεψη σε οικείους τους, σε γάμο ή κηδεία, στο δικαστήριο ή σε νοσοκομείο.

Επίσης, ετοιμάζεται μνημόνιο συνεργασίας με την Αστυνομία, ώστε να είναι καταγεγραμμένοι οι ρόλοι των μελών της κάθε υπηρεσίας, όταν χρειάζεται η συνδρομή αστυνομικών για τη συνοδεία κρατούμενων.

 

 

Την ίδια ώρα έρχεται και νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνει πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιο για την παραχώρηση αδειών σε κρατούμενους. Με το πλαίσιο αυτό θα καθορίζεται η συχνότητα παραχώρησης άδειας επίσκεψης σε κρατούμενους, πιθανόν να γίνει και μείωση των λόγων που θα μπορεί κάποιος να επικαλεστεί την χορήγηση άδειας συνοδείας, ενώ σημαίνοντα ρόλο θα διαδραματίζει και η όλη συμπεριφορά του κατά την έκτιση της ποινής τους, ο βαθμός επικινδυνότητας, το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε κ.ά. Ανάμεσα στις σκέψεις που γίνονται είναι όπως παραχωρούνται άδειες εξόδου σε πρόσωπα με την εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης, δηλαδή, το ηλεκτρονικό βραχιολάκι στο πόδι ώστε να μην μπορούν ν’ αποδράσουν.

Το νομοσχέδιο μόλις είναι έτοιμο θα μελετηθεί και αφού τύχει νομοτεχνικού ελέγχου θα σταλεί στη Βουλή. Ταυτόχρονα, θα ποινικοποιηθεί η μεταφορά εντός των φυλακών κινητού τηλεφώνου ή ναρκωτικών ουσιών. Θα θεωρείται δηλαδή ως ποινικό αδίκημα και για τους κρατούμενους (ως τώρα ήταν πειθαρχικό παράπτωμα) αλλά και για τους πολίτες και το προσωπικό του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Ειδικά για τους δεσμοφύλακες, όταν πιαστούν να περνούν εντός της φυλακής είτε κινητό τηλέφωνο είτε ναρκωτικά, η ποινή που θα προβλέπεται θα είναι πιο αυστηρή απ’ ότι για τους κρατούμενους ή τους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», γίνονται σκέψεις για το αδίκημα αυτό όταν διαπράττεται από άτομα εκτός προσωπικού να προβλέπεται φυλάκιση μέχρι δύο χρόνια και αυξημένο πρόστιμο και όταν αφορά δεσμοφύλακα η φυλάκιση να φτάνει τα τρία χρόνια.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Φυλακών του οποίου προεδρεύει ο Έπαρχος Λευκωσίας, κλήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να μελετήσει το πλαίσιο της παραχώρησης αδειών με συνοδεία στους κρατούμενους ώστε να αλλάξουν τα κριτήρια και να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται.

Επίσης, το Συμβούλιο Αντιεγκληματικής Πολιτικής, που απαρτίζεται από επιστημονικό προσωπικό, μελετά όλο το πλαίσιο για μείωση της εγκληματικότητας. Στόχος του υπουργού Δικαιοσύνης είναι όπως το νομοσχέδιο είναι έτοιμο σύντομα ώστε να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους. Το πρωτόκολλο και το μνημόνιο θα είναι έτοιμα σύντομα.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend