Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΤΑΠ Λάρνακας: Προώθηση «θησαυρού» άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς Λάρνακας
ΕΤΑΠ Λάρνακας: Προώθηση «θησαυρού» άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς Λάρνακας

ΕΤΑΠ Λάρνακας: Προώθηση «θησαυρού» άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση, για τουριστικούς σκοπούς, του «θησαυρού» της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτει η Λάρνακα και η περιφέρειά της, αποφάσισε η τοπική εταιρεία τουρισμού.

Πιστεύεται πως η πιστοποίηση όλων αυτών των στοιχείων όχι μόνο θα διατηρήσει τον τοπικό πολιτισμό ζωντανό, αλλά θα συμβάλλει και στην οικοδόμηση μιας ισχυρής τουριστικής ταυτότητας, προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες στους ξένους τουρίστες.

 

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ), τα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης Λάρνακας γι’ αυτό και πρόκειται να προωθηθούν δεόντως, εφόσον ο σύγχρονος ταξιδιώτης τα αναζητά.

Από τα παραδοσιακά τεχνουργήματα και την τοπική γαστρονομία, μέχρι τις λαϊκές γιορτές, η πόλη κι επαρχία Λάρνακας σκοπεύει να χαρίσει στους επισκέπτες της την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συμμετάσχουν σε παραδόσεις που μετρούν αιώνες ιστορίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η περιφέρεια Λάρνακας κατέχει σήμερα 14 στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, εκ των οποίων τα δύο συγκαταλέγονται και στον παγκόσμιο κατάλογο. Η περιοχή με τα περισσότερα εγγεγραμμένα στοιχεία ανά το παγκύπριο, οκτώ στο σύνολο, είναι η Αθηένου.

Τα στοιχεία που συγκαταλέγονται στον Παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι το λευκαρίτικο κέντημα (αποτελεί την πρώτη εγγραφή της Κύπρου στον παγκόσμιο κατάλογο το 2009), που κουβαλά μια ιστορία από τον 14ο αιώνα, και τα τσιαττιστά, δηλαδή τα αυτοσχέδια ποιητικά δημιουργήματα στιγμιαίας έμπνευσης, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κυπριακή λαϊκή ποίηση και την γιορτή του Κατακλυσμού.

Όσον αφορά τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αυτά είναι η τέχνη της καλαθοπλεκτικής – ψαθοπλεκτικής στα Λιβάδια, η αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα, η πανήγυρη του Κατακλυσμού (η μεγαλύτερη λαϊκή, παραδοσιακή και θρησκευτική γιορτή στην Κύπρο), η παραδοσιακή αγγειοπλαστική κόκκινου πηλού στον Κόρνο και τα πανηγύρια του Αγίου Φωκά και του Αποστόλου Λουκά σε Αθηένου και Αραδίππου αντίστοιχα (χρονολογούνται από τον 19ο και 18ο αιώνα).

Στον Εθνικό Κατάλογο περιλαμβάνονται, επίσης, η παράδοση της αρτοποιίας στην Αθηένου, το αθηενίτικο λουκούμι του γάμου, ο γαλακτοκομικός πολιτισμός της Κύπρου, το παραδοσιακό οφτό κλέφτικο της Αθηένου και η βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεότερη αγιογραφία.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας είναι ο αιτητής των δύο μοναδικών προϊόντων της επαρχίας που φέρουν την ένδειξη ΠΓΕ (Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης). Αυτά είναι τα μακαρόνια της σμίλας και τα τερτζιελλούθκια.

Σ’ εξέλιξη είναι και οι προσπάθειες του Δήμου Αθηένου για εγγραφή του αθηενίτικου ψωμιού και λουκουμιού ως ΠΓΕ, ενώ το ΕΒΕΛ και η ΕΤΑΠ ετοιμάζουν μελέτη για καταχώρηση της σκαλιώτικης κούπας ως ΠΓΕ, βάσει έρευνας του πρώην αντιδημάρχου Λάρνακας Αλέξη Μιχαηλίδη.

 

 

 

 

Send this to a friend