Η κάρα του Αγίου Λαζάρου για πρώτη φορά εκτός Κύπρου – Πέντε χιλιόμετρα ουρά προσκυνητών (φώτο)
Με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεώργιου και συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο, μετέφεραν για πρώτη φορά εκτός Κύπρου την Τιμία Κάρα του Αγίου Λαζάρου, η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, στη Ρουμανία και συγκεκριμένα στο Βουκουρέστι, όπου το Ρουμανικό ποίμνιο είχε την ευκαιρία να προσκυνήσει τον Ιερό Θησαυρό, σύμβολο αγάπης, πίστης της Κύπρου.
Συγκεκριμένα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος, είναι αυτές τις ημέρες φιλοξενούμενος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με την ευκαιρία της εορτής του Οσίου Δημητρίου, Προστάτη του Βουκουρεστίου.
Η υπέροχη πέτρινη Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου βρίσκεται στη δική της πλατεία και στο κέντρο της πόλης της Λάρνακας. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα δείγματα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Κύπρο. Η Εκκλησία βρίσκεται πάνω ακριβώς από τον τάφο του Αγίου.
Χτισμένος από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ’ τον 9ο αιώνα, ο ναός ανακαινίστηκε τον 17ο αιώνα. Παρά το γεγονός ότι οι τρεις τρούλοι και το πρωτότυπο καμπαναριό της εκκλησίας καταστράφηκαν κατά τα πρώτα έτη της Τουρκοκρατίας, το τέμπλο που καλύπτεται από χρυσό έχει διασωθεί μέχρι σήμερα και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της μπαρόκ ξυλογλυπτικής.
Ο Άγιος Λάζαρος ήρθε στην Κύπρο μετά την Ανάσταση του Ιησού. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κιτίου από τους Αποστόλους Βαρνάβα και Παύλο και έζησε στην πόλη για 30 χρόνια. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τον τάφο του κάτω από το Ιερό της εκκλησίας.
Ο Άγιος είναι τόσο σεβαστός, ώστε μια πομπή πραγματοποιείται προς τιμήν του οκτώ ημέρες πριν από το Πάσχα. Κατά τη διάρκεια της πομπής η εικόνα του Αγίου Λαζάρου περιφέρεται στους δρόμους της Λάρνακας.
Δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί σημαντικές θρησκευτικές εικόνες, αντικείμενα και κειμήλια.
Ο Άγιος Λάζαρος, ο επονομαζόμενος τετραήμερος και φίλος του Χριστού, έζησε τριάντα χρόνια ακόμα μετά την ανάστασή του -θεωρείται ότι ήταν ήδη τριάντα χρονών όταν αναστήθηκε από τον Κύριο- και τελεύτησε στην Κύπρο ως πρώτος επίσκοπος Κιτίου.
Σύμφωνα με ιστορικές βυζαντινές πηγές, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέοντας Στ΄ο Σοφός, ζήτησε από τους Κιτιείς το λείψανο του Αγίου Λαζάρου. Πράγματι, οι Κιτιείς παρέδωσαν στη βασιλική αντιπροσωπεία μέρος ως φαίνεται του λειψάνου και ο Αυτοκράτορας ως αντίδωρο, έκτισε με αυτοκρατορική χορηγία τον περίλαμπρο ναό του Αγίου Λαζάρου γύρω στις αρχές του 10ου αιώνα.