Αποστόλου: Να διασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή ζωή στους συνανθρώπους μας με αναπηρία (ΒΙΝΤΕΟ)
Μια σκληρή πραγματικότητα παρουσιάστηκε στην εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” όπου και φιλοξενήθηκαν η Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, Θέμις Ανθοπούλου καθώς και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ στην Λάρνακα, Ανδρέας Αποστόλου.
Μια πραγματικότητα η οποία αντικατοπτρίζεται στους αριθμούς που παρουσίασε η κυρία Ανθοπούλου αναφέροντας ότι μόλις 0,7% του ΑΕΠ μας είναι οι παροχές σε αναπηρία και αντιστοίχως μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 2%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προχθές (29 Οκτωβρίου) το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ξεκαθάρισε ότι δεν υιοθετεί στην ολότητά της την πρόταση νόμου που αφορά στο δικαίωμα ατόμου με αναπηρία, του οποίου πιστοποιείται η αναπηρία του από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες για λήψη Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, να μην εξαρτάται από τα εισοδήματα του/της συζύγου του ή άλλου μέλους της οικογενειακής μονάδας.
Η τελική θέση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας επί της πρότασης βρέθηκε την Τρίτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, τα μέλη της οποίας διαμηνύουν ότι μέχρι τον Δεκέμβριο το ζήτημα πρέπει να ολοκληρωθεί και να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε το 2022 από τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ, Ανδρέα Αποστόλου ο οποίος παίρνοντας την σκυτάλη στην εκπομπή “Πρωτοσέλιδο”, τόνισε ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση να υιοθετήσει την πρόταση, κάτι που αργά ή γρήγορα θα το πράξει. «Δεν έχουν επιλογή γιατί είμαστε διατεθειμένοι να διεκδικήσουμε εντός και εκτός Κύπρου τα δικαιώματα των αναπήρων για μία αξιοπρεπή ζωή»
Παράλληλα, ο κύριος Αποστόλου ανέφερε ότι τα άτομα που διαπιστωθούν από ιατροσυμβούλιο ότι έχουν σωματική, ψυχική αναπηρία έιτε μέτρια νοητική αναπηρία τότε υπό προϋποθέσεις (εισοδήματα, καταθέσεις και κτηματική περιουσία) έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν αναπηρικά επιδόματα από το ΕΕΕ.
Εν κατακλείδι, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το γεγονός ότ η Πολιτεία δεν κάνει χάρη στο να αποδεχτεί την συγκεκριμένη πρόταση, αλλά έχει υποχρέωση ως σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος να υιοθετήσει και αυτή τη θέση αλλά και πολλές άλλες θέσεις του αναπηρικού κινήματος.
“Αργά ή γρήγορα θα υιοθετήσουν αυτή την πρόταση. Δεν έχουν επιλογή να μην την υιοθετήσουν αφού είμαστε διατεθιμένοι και το αναπηρικό κίνημα είναι διατεθιμένο να διεκδικήσει τα δικαιώματα του εντός και εκτός Κύπρου για να μπορεί να διασφαλίσει για τα άτομα με αναπηρίες μια αξιοπρεπή ζωή”, κατέληξε ο κύριος Αποστόλου.
Σε δηλώσεις του, μάλιστα, στην Βουλή την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, ο κ. Αποστόλου είπε πως εδώ και τρία χρόνια έχει καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση, η οποία ουσιαστικά καταγγέλλει μια πολύ μεγάλη αδικία, την οποία βιώνουν οι άνθρωποι, με σοβαρές αναπηρίες, όταν συζούν ή παντρεύονται λόγω της αποκοπής των επιδομάτων τους.
Εξήγησε πως ότι μετά από αρκετές συζητήσεις στην Επιτροπή Εργασίας «σήμερα είχαμε την τελική θέση του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας όσον αφορά το θέμα», συμπληρώνοντας ότι «ουσιαστικά το Υφυπουργείο αποδέχεται ένα μέρος της πρότασης, αλλά δυστυχώς δεν αποδέχεται το σύνολο της πρότασης».
Ουσιαστικά, σημείωσε, «αποδέχεται τη συνέχιση της στήριξης των ατόμων με αναπηρία με ένα μέρος από το επίδομα το οποίο θα έπρεπε να λαμβάνουν κάτι το οποίο οφείλω να πω ότι δεν μας ικανοποιεί».
Ανέφερε ότι επειδή ο ίδιος έχει την ευθύνη της διαχείρισης της πρότασης νόμου, και θεωρεί πως μετά από τόσες συνεδρίες η συζήτηση έχει ολοκληρωθεί θα συντονιστεί με το Κίνημα των Ατόμων με Αναπηρίες και το Υφυπουργείο, ώστε να δουν πως θα καταλήξουν με τη συγκεκριμένη πρόταση και με ποιο τρόπο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια του Σώματος.
Τόνισε ότι θέση του είναι πως ένα άτομο το οποίο πιστοποιείται με σοβαρή αναπηρία, ελέγχεται από το κράτος ότι δεν έχει οποιαδήποτε άλλα εισοδήματα, είτε ακίνητη περιουσία ή οτιδήποτε άλλο και είναι λήπτης του αναπηρικού επιδόματος μέσα από το ΕΕΕ «είναι απαράδεκτο να του αποκόπτεται οποιαδήποτε παροχή λόγω συμβίωσης ή λόγω τέλεσης γάμου».
Συνέχισε λέγοντας ότι «πριν το τέλος του χρόνου θα έχουμε κατάληξη με αυτό το θέμα και θα προσπαθήσω να έχουμε τη καλύτερη δυνατή κατάληξη, έτσι ώστε να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι».