Home ΛΑΡΝΑΚΑ Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Λάρνακας: Το Μέλλον του Τουρισμού σε Παραδόσεις Αιώνων
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Λάρνακας: Το Μέλλον του Τουρισμού σε Παραδόσεις Αιώνων

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά Λάρνακας: Το Μέλλον του Τουρισμού σε Παραδόσεις Αιώνων

Η Λάρνακα είναι ένας θησαυρός άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει σημαντικά την τουριστική της εικόνα. Η πιστοποίηση αυτών των στοιχείων όχι μόνο διατηρεί τον τοπικό πολιτισμό ζωντανό, αλλά συμβάλλει και στην οικοδόμηση μιας ισχυρής τουριστικής ταυτότητας, προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες.

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας θεωρεί τα εν λόγω στοιχεία ως αναπόσπαστο μέρος του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και τα προωθεί δεόντως, εφόσον ο σύγχρονος ταξιδιώτης τα αναζητά. Από τα παραδοσιακά τεχνουργήματα και την τοπική γαστρονομία μέχρι τις λαϊκές γιορτές, ο τόπος μας δίνει στους επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συμμετάσχουν σε παραδόσεις που μετρούν αιώνες ιστορίας.

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Λάρνακας

Η Περιφέρεια Λάρνακας κατέχει 14 στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς εγγεγραμμένα στον κατάλογο της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, εκ των οποίων τα 2 βρίσκονται και στον παγκόσμιο κατάλογο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθηένου ξεχωρίζει παγκύπρια ως η περιοχή με τα περισσότερα εγγεγραμμένα στοιχεία, που αριθμούν 8 στο σύνολο.

Στοιχεία Παγκόσμιου Καταλόγου

  1. Λευκαρίτικο Κέντημα: τέχνη με ιστορία από τον 14ο αιώνα που συνδυάζει καλλιτεχνική έκφραση και κοινωνική πρακτική και αποτελεί την πρώτη εγγραφή της Κύπρου στον παγκόσμιο κατάλογο το 2009.
  2. Τσιαττιστά: τα αυτοσχέδια ποιητικά δημιουργήματα στιγμιαίας έμπνευσης είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κυπριακή λαϊκή ποίηση και την πανήγυρη του Κατακλυσμού.


Στοιχεία Εθνικού Καταλόγου

  1. Η τέχνη της καλαθοπλεκτικής/ψαθοπλεκτικής στα Λιβάδια: η κοπιαστική αυτή τέχνη παρήγαγε είδη που χρησιμοποιούνταν ευρέως στις καθημερινές ασχολίες.
  1. Δαντέλες “βενίς” ή “πιττωτές” και αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα: κεντημένη χειροποίητη δαντέλα με βαμβακερές κλωστές.
  2. Παραδοσιακή αγγειοπλαστική κόκκινου πηλού στον Κόρνο: τέχνη που γίνεται με τον ποδοκίνητο τροχό, με πρώτη ύλη το κόκκινο χώμα της περιοχής Σταυροβουνίου.
  3. Η πανήγυρη του Κατακλυσμού: η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη παραδοσιακή, θρησκευτική και λαϊκή πανήγυρη στην Κύπρο.
  4. Το  πανηγύρι του Αγίου Φωκά στην Αθηένου: τελείται κάθε χρόνο στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, αδιάκοπα από το 1887.
  5. Το πανηγύρι του Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου: σύμφωνα με ιστορικές πηγές, χρονολογείται τουλάχιστον από το 1760.
  6. Η παράδοση της αρτοποιίας στην Αθηένου: το στρογγυλό παραδοσιακό «κοινό ψωμί» της Κύπρου.
  7. Αθηενίτικο λοκούμι του γάμου: ξεχωρίζει από άλλα είδη λουκουμιών καθότι οι παραγωγοί συνεχίζουν να διατηρούν την παραδοσιακή συνταγή.
  8. Γαλακτοκομικός πολιτισμός της Κύπρου: περιλαμβάνει τα τυριά της Αθηένου, το κεφαλοτύρι και το κασκαβάλι.
  9. Παραδοσιακό οφτό κλέφτικο της Κύπρου (Αθηένου): αποτελεί το κυρίως πιάτο για το γλέντι των παραδοσιακών γάμων τα τελευταία 100 χρόνια.
  10. Βυζαντινή, μεταβυζαντινή και νεότερη αγιογραφία: συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου και η Σχολή Αγιογραφίας Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου.
  11. Παραδοσιακά αρτοσκευάσματα (Αθηένου): εκτός από την καθημερινή τους χρήση, τα παρασκευάσματα από ζυμάρι συνδέθηκαν εθιμικά με όλες τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης.

 

Προϊόντα με Γεωγραφική Ένδειξη

Ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας είναι ο αιτητής των μοναδικών δύο προϊόντων της επαρχίας μας που φέρουν την ένδειξη ΠΓΕ (Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης) και αυτά είναι τα Μακαρόνια της Σμίλας/του Σκλινιτζιού και τα Τερτζιελλούθκια.

Νέες προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Δήμο Αθηένου για την εγγραφή του Αθηενίτικου Ψωμιού και του Αθηενίτικου Λοκουμιού ως ΠΓΕ. Παράλληλα, το ΕΒΕΛ και η ΕΤΑΠ Λάρνακας ετοιμάζουν μελέτη για την καταχώρηση της Σκαλιώτικης Κούπας ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, βάσει έρευνας του πρώην Αντιδημάρχου κ. Αλέξη Μιχαηλίδη.

Η προώθηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί επένδυση για το μέλλον του τουρισμού στη Λάρνακα. Με τη σωστή στρατηγική και την υποστήριξη των τοπικών αρχών και φορέων, η Περιφέρειά μας μπορεί να αναδειχθεί σε έναν προορισμό που συνδυάζει την πλούσια ιστορία της με το σύγχρονο τουριστικό ενδιαφέρον, προσφέροντας μακροπρόθεσμα οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

 

Send this to a friend