Γιατί ο θάνατος της 19χρονης Στυλιανής επαναφέρει το ζήτημα των αερόσακων Takata
Επανέρχεται μετά το θάνατο της 19χρονης Στυλιανής Γιωργαλλή, το τεράστιο ζήτημα των ελαττωματικών αερόσακων μάρκας Takata, εξαιτίας των οποίων έχουν ανακληθεί και επισκευαστεί δεκάδες εκατομμύρια αυτοκίνητα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το αποτέλεσμα της νεκροτομής επί της σορού της άτυχης νεαρής, έδειξε πως ο θάνατός της επήλθε από αιμορραγικό σοκ, συνέπεια ρήξης ανιούσας αορτής και πνεύμονα από μεταλλικό αντικείμενο, στο πλαίσιο διερευνώμενου οδικού τροχαίου δυστυχήματος.
Υπενθυμίζεται ότι οι αερόσακοι που εκρήγνυνται, στέλνοντας θραύσματα και κομμάτια μετάλλων στους επιβάτες, είναι άκρως επικίνδυνοι και δεκάδες είναι οι γνωστοποιήσεις πανευρωπαϊκώς από το σύστημα RAPEX για ανάκληση τέτοιων αερόσακων που αφορούν πολλές μάρκες οχημάτων και μοντέλα τους. Αφορμή της συζήτησης το 2023, ήταν ο αδόκητος θάνατος του Κυριάκου όξινου, 24 ετών, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η αιτία ωστόσο δεν ήταν το δυστύχημα, αλλά μεταλλικό θραύσμα που διαπέρασε το αριστερό του μάτι και τον εγκέφαλο. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή που ερευνούν τώρα οι Αρχές, για τον αδόκητο θάνατο της 19χρονης Στυλιανής.
Κληθείς να σχολιάσει στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, ανέφερε πως το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, αναμένει την πρώτη επαφή με την Αστυνομία, για να πάρει οδηγίες σχετικά με το πώς να χειριστεί το θέμα.
«Μόλις έχουμε ενημέρωση από την Αστυνομία ότι θέλει να ψάξουμε αυτό το θέμα, θα το ψάξουμε. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό, μόλις έχουμε κάποια ενημέρωση από την Αστυνομία, εμείς θα ψάξουμε να δούμε τι συμβαίνει».
Στην Κύπρο σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, εντοπίστηκαν 55 χιλιάδες περιπτώσεις τέτοιων οχημάτων με ελαττωματικούς αερόσακους, τα οποία έχουν κληθεί για επιδιόρθωση.
«Δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά έχουν πρόβλημα, αλλά αλλάζουν τους αερόσακους προληπτικά μήπως και υπάρξει πρόβλημα. Είναι πραγματικά τραγικό το αντί να σε προστατεύει να σε σκοτώνει. Από τις 55 χιλιάδες οι 53 έχουν ήδη ειδοποιηθεί, οι άλλες δύο είναι σε πορεία ενημέρωσης και από αυτές έχει αποπερατωθεί η επιδιόρθωση στις 33 χιλιάδες. Άλλες 4.5 χιλιάδες βρίσκονται ενώπιον των διανομέων και επιδιορθώνονται. Η δράση που έχουμε εφαρμόσει για έλεγχο κατά τη διάρκεια του ΜΟΤ φέρνει κάποια αποτελέσματα».
Ανταπόκριση των πολιτών υπήρξε, σημειώνει ο κ. Βαφεάδης, αλλά δεν έχει συνεχιστεί στο ρυθμό που θα ήθελαν οι αρμόδιοι, γι’ αυτό και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών συνεχίζει αυτή την επαφή με τους διανομείς των κατασκευαστικών εταιρειών.