Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Η θυσία των τριών νεαρών ηρώων της Μοσφιλωτής στην τραγωδία του 1974
Η θυσία των τριών νεαρών ηρώων της Μοσφιλωτής στην τραγωδία του 1974

Η θυσία των τριών νεαρών ηρώων της Μοσφιλωτής στην τραγωδία του 1974

Διαχρονικά, τα χωριά και οι κοινότητές μας, και ειδικότερα οι κάτοικοι τους ήταν και παραμένουν ενωμένοι σε δύο κυρίως περιπτώσεις, στις μεγάλες χαρές και στις μεγάλες λύπες είπε η επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους σε χαιρετισμό της στο 6ο Φεστιβάλ Μοσφίλου, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Μοσφιλωτή.

Η κ. Αριστοτέλους είπε ότι η εκδήλωση φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις, ενδυναμώνει φιλίες και φέρνει τη νέα γενιά πιο κοντά στην παράδοση, αποτελώντας φάρο για τους νέους της κοινότητας.

«Στα χωριά μας, οι κοινωνίες παραμένουν ενωμένες, οι οικογένειες στέκουν η μια δίπλα στην άλλη, οι άνθρωποι συμμετέχουν στις χαρές και στις λύπες. Και ως εκ της θέσεως μου, ως Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ, στα όσα τραγικά βίωσε, όχι μόνο η κοινότητα της Μοσφιλωτής, αλλά ολόκληρος ο κυπριακός ελληνισμός», ανέφερε.

 

 

Στην τραγωδία του 1974 αυτή η κοινότητα όπως και όλες οι υπόλοιπες κοινότητες της Κύπρου, μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η πατρίδα μας, δήλωσε παρούσα, στέλνοντας στην πρώτη γραμμή, τον ανθό της νεολαίας της, επεσήμανε και αναφέρθηκε στη θυσία τριών νεαρών ηρώων της  Μοσφιλωτής, «που στο κάλεσμα της πατρίδας, να την υπερασπιστούν, δεν φυγομάχησαν, κατετάγησαν ως έφεδροι και θυσιάστηκαν, γράφοντας τα ονόματα τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία της κοινότητας Μοσφιλωτής».

Πρόκειται για τους Ανδρέα Γεωργίου του Αριστόδημου, Πέτρο Ιωάννου του Κυπριανού και Ανδρέα Πάλμα του Χαράλαμπου, η τύχη των οποίων αγνοείτο για δεκαετίες και ταυτοποιήθηκαν μέσα από τη μέθοδο του DNA, πρόσθεσε.

«Αυτοί είναι οι ήρωες της Μοσφιλωτής, οι άνθρωποι τους οποίους έχουμε χρέος να τιμούμε και να μνημονεύουμε με κάθε ευκαιρία. Γι’ αυτό ακόμη και στη σημερινή εορταστική εκδήλωση, δεν έχουμε δικαίωμα να λησμονούμε αυτούς που θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι. Είναι καθήκον και χρέος μας. Και αυτό πράττουμε. Γιατί όλοι οι ήρωες μας της τουρκικής εισβολής του 1974, θυσιάστηκαν για να μπορούμε εμείς υπό συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας να κοινωνικοποιούμαστε σε συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις όπως την σημερινή, καθώς και να αγωνιούμε για το μέλλον εμάς και των παιδιών μας», σημείωσε.

Καταλήγοντας συνέχαρη εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Κοινοτάρχη Μοσφιλωτής και το Κοινοτικό Συμβούλιο, καθώς και όλους τους συντελεστές αυτής της επιτυχημένης εκδήλωσης, «η οποία αναδεικνύει την αξία των παραδόσεων μας διαμέσου των χρόνων, που παραδίδονται από γενιά σε γενιά, αποδεικνύοντας την ιστορική πορεία του λαού μας που έχει καθοριστική σημασία για τη φυσική συνέχεια του και αποτελεί ατομική υποχρέωση και συλλογική ευθύνη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Send this to a friend