Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ανακλήθηκαν 286 «χρυσά» διαβατήρια – Κατάλογος στη Βουλή με τα ονόματα των παροχών που τα προώθησαν
Ανακλήθηκαν 286 «χρυσά» διαβατήρια – Κατάλογος στη Βουλή με τα ονόματα των παροχών που τα προώθησαν

Ανακλήθηκαν 286 «χρυσά» διαβατήρια – Κατάλογος στη Βουλή με τα ονόματα των παροχών που τα προώθησαν

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την ανάκληση «χρυσών» διαβατηρίων από κάθε λογής απατεώνες και εγκληματίες, οι οποίοι, πλήρωσαν αδρά με τα μαύρα και κλεμμένα τους χρήματα δικηγόρους, λογιστές και ντιβέλοπερ στην Κύπρο για να τους εξασφαλίσουν, παράνομα, κυπριακή υπηκοότητα μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξασφάλισε ο «Π», το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε μέχρι σήμερα την αποστέρηση της κυπριακής υπηκοότητας από 86 επενδυτές/επενδύτριες, καθώς και από 200 περίπου μέλη των οικογενειών τους, συζυγούς, παιδιά και γονείς. Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, υπάρχουν και άλλες ύποπτες περιπτώσεις ξένων επενδυτών που διερευνώνται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Και οι 86 περιπτώσεις επενδυτών που ανακλήθηκαν τα «χρυσά» διαβατήριά τους περιλαμβάνονται σε υποθέσεις που χαρακτηρίστηκαν ως υψηλού κινδύνου από την Ερευνητική Επιτροπή Νικολάτου και θα εξεταστούν -ορισμένες εξετάστηκαν, ήδη, και έγιναν διώξεις- από τα ειδικά κλιμάκια που συστάθηκαν στο Αρχηγείο της Αστυνομίας για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων του ποινικού κώδικα.

«Όχι» στα ονόματα των επενδυτών

 

 

Όπως έγραψε ο politis.com.cy στις 18/10/2024, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, με επιστολή του στη Βουλή αρνήθηκε να καταθέσει, όπως ήταν η αξίωση της βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου, τα ονόματα των επενδυτών των οποίων ανακλήθηκαν τα «χρυσά» διαβατήρια. Τρεις είναι οι λόγοι που επικαλέστηκε ο κ. Ιωάννου για να μην κατατεθεί ο υπό αναφορά ονομαστικός κατάλογος στη Βουλή:

1. Το σχετικό αίτημα δεν ήταν δεόντως αιτιολογημένο.

2. Δεν υπακούει στην αρχή της αναλογικότητας/ελαχιστοποίησης των προσωπικών δεδομένων.

3. Τυχόν κοινοποίηση των ονομάτων δυνατόν να επηρεάσει το αποτέλεσμα των ερευνών που διεξάγονται στο παρόν στάδιο από την Αστυνομία και την Αρχή κατά της Διαφθοράς για ενδεχόμενες παραβάσεις που αφορούν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και/ή επηρεάσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων ενώπιον των οποίων καταχωρίστηκαν σχετικές με το θέμα ποινικές υποθέσεις.

 

«Ναι» στα ονόματα των παρόχων

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, προτίθεται να ανταποκριθεί θετικά στην κατάθεση των στοιχείων που ζήτησε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, και συγκεκριμένα τα ονόματα των γραφείων των παρόχων (δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία) μέσω των οποίων προωθήθηκαν τα προβληματικά «χρυσά» διαβατήρια. Τα στοιχεία θα διαβιβαστούν στη Βουλή ως εμπιστευτικά κατόπιν γνωμάτευσης που δόθηκε από τη Νομική Υπηρεσία. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων καθώς πρόκειται για νομικά πρόσωπα.

 

Οι λόγοι αποστέρησης

Τα «χρυσά» διαβατήρια ανακαλούνται στις περιπτώσεις που επιβεβαιώνεται ότι εξασφαλίστηκαν με δόλο, με ψευδείς παραστάσεις και με απόκρυψη ουσιωδών γεγονότων. Πρόκειται για περιπτώσεις ξένων επενδυτών εναντίον των οποίων εκκρεμούσαν στις χώρες τους ή και αλλού ποινικές υποθέσεις ή ήταν καταζητούμενοι ή τελούσαν υπό κράτηση ή είχαν καταδικαστεί για τη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων, δεν διέθεταν λευκό ποινικό μητρώο και δεν ήταν «καλού χαρακτήρα». Συνεπώς, δεν δικαιούνταν ευθύς εξαρχής το «χρυσό» διαβατήριο. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν προέβαινε σε δική του διερεύνηση για το ποιόν των επενδυτών και βασιζόταν εν πολλοίς στην πληροφόρηση που λάμβανε από τους παρόχους, ήτοι δικηγόρους, λογιστές, ντιβέλοπερ και κάθε λογής μεσάζοντες. Όπως αποδείχθηκε, ορισμένοι εξ αυτών δεν ήταν ειλικρινείς στις πληροφορίες που μεταβίβαζαν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Με την αποστέρηση των «χρυσών» διαβατηρίων από επενδυτές, αυτόματα ακυρώνονται και τα «χρυσά» διαβατήρια που παραχωρήθηκαν στα μέλη των οικογενειών τους, τα οποία, ούτως ή άλλως θεωρούνται παράνομα, σύμφωνα με γνωμάτευση του τέως Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη. Το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε οδηγίες για την ανάκληση «χρυσών» διαβατηρίων για τους ακόλουθους λόγους:

1. Ψευδείς δηλώσεις και παραπλανητικά στοιχεία. Υπήρξαν περιπτώσεις που οι επενδυτές δήλωναν κώλυμα να παρουσιαστούν στην Κύπρο για να υπογράψουν το πιστοποιητικό πολιτογράφησής τους. Οι δε δικηγόροι τους επικαλέστηκαν ψευδώς επαγγελματικές υποχρεώσεις αλλά στην πραγματικότητα οι πελάτες τους τελούσαν υπό κράτηση στις χώρες τους για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Μέσα από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη εντοπίστηκε περίπτωση γυναίκας που πολιτογραφήθηκε το 2012 ως σύζυγος επενδυτή, ενώ είχε χωρίσει με τον σύζυγό της από το 2010. Σε άλλη περίπτωση επενδυτή, από τις πολλές που αποκαλύφθηκαν από την Ερευνητική Επιτροπή Νικολάτου, διαπιστώθηκε ότι δεν επένδυσε το ποσό που δήλωσε για σκοπούς πολιτογράφησης, αλλά ένα πολύ μικρότερο ποσό. Όπως διαφάνηκε, του επιστράφηκε πίσω μέρος του ποσού που κατέβαλε αρχικά για την επένδυσή του από την εταιρεία ανάπτυξης γης, η οποία, ελέγχεται κατά πόσο ενεργούσε ως συνεργός στην απάτη σε βάρος της Δημοκρατίας.

2. Επενδυτές κατάδικοι. Για αρκετές περιπτώσεις επενδυτών διαπιστώθηκε μέσα από την έρευνα της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου ότι, είχαν σε βάρος τους αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία καθώς ενέχονταν σε σοβαρά εγκλήματα. Καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης και τα ονόματά τους περιλαμβάνονταν στη διεθνή λίστα καταζητούμενων προσώπων της Ιντερπόλ και όχι μόνο. Διαπιστώθηκε περίπτωση επενδυτή που πολιτογραφήθηκε μέσω του ΚΕΠ το 2018, ενώ καταδικάστηκε σε φυλάκιση στη χώρα τους για υπεξαίρεση χρημάτων, δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας. Άλλος επενδυτής που έλαβε «χρυσό» διαβατήριο το 2012 καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή.

3. Επενδυτές υπόδικοι και καταζητούμενοι. Η διερεύνηση ατόμων από τις διωκτικές αρχές για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων ή ακόμη και η κράτησή τους μέχρι την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεών τους δεν αποτελεί από μόνη της λόγο εξέτασης αποστέρησης της πολιτογράφησης. Ωστόσο, για έναν μεγάλο αριθμό «χρυσών» διαβατηρίων που αφορά 20 επενδυτές και τα μέλη των οικογενειών τους, η Ερευνητική Επιτροπή Νικολάτου εισηγήθηκε την παρακολούθησή τους, διότι, σε περίπτωση που υπάρξει καταδίκη των εμπλεκομένων θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 113(3) της κείμενης νομοθεσίας για ακύρωση των «χρυσών» διαβατηρίων. Οι 20 επενδυτές-υπόδικοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες στις χώρες καταγωγής τους για διαφθορά, συνωμοσία, φοροδιαφυγή, υπεξαίρεση, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες ενέργειες, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με παράνομο τζόγο.

Επί τούτου, σημειώνεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει την εξουσία για λόγους προάσπισης των συμφερόντων της Δημοκρατίας ή και του δημοσίου συμφέροντος να αποφασίζει την ακύρωση «χρυσών» διαβατηρίων από επενδυτές εξαιτίας των πολύ αρνητικών γεγονότων τα οποία προέκυψαν μετά την πολιτογράφησή τους που προκαλούν ζημιά στη φήμη της Δημοκρατίας και δεν πρέπει να αφεθεί να συνεχιστούν.

4. Μη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων της πολιτογράφησης. Στις περιπτώσεις που το ακίνητο που αποτελούσε την επένδυση ή τη μόνιμη κατοικία δεν ήταν ολοκληρωμένο, το Υπουργικό Συμβούλιο έθετε ως όρο να υποβάλλεται κάθε έτος στα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, πιστοποιητικό προόδου των εργασιών ανέγερσης των ακινήτων και, μετά την αποπεράτωση αυτών, βεβαίωση παράδοσής τους στον επενδυτή. Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφερόταν ρητά ότι, η μη εκπλήρωση των όρων αυτών σήμαινε ότι, η πολιτογράφηση ήταν δυνατό να ανακληθεί. Σε αρκετές περιπτώσεις επενδυτών ουδέποτε κατατέθηκαν πιστοποιητικά προόδου ή και ολοκλήρωσης των εργασιών των ακινήτων με βάση τα οποία έλαβαν «χρυσά» διαβατήρια. Υπήρξαν δε και περιπτώσεις όπου μετά την πολιτογράφησή τους πώλησαν τα ακίνητα και εγκατέλειψαν την Κύπρο.

 

Έχουν δικαίωμα ακρόασης

Η διαδικασία της ανάκλησης των «χρυσών» διαβατηρίων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το Υπουργικό Συμβούλιο προτού εκδώσει διάταγμα στέρησης υπηκοότητας ενημερώνει γραπτώς το επηρεαζόμενο πρόσωπο για τον λόγο βάσει του οποίου πρόκειται να εκδοθεί το διάταγμα όπως και για το δικαίωμά του να απευθυνθεί στην ανεξάρτητη Επιτροπή Εξέτασης Αποστέρησης Υπηκοότητας. Η επιτροπή δύναται, κατά την κρίση της, να καλεί ενώπιόν της το επηρεαζόμενο πρόσωπο για να εκφράσει τη θέση του ή να το εξετάσει εφόσον ειδοποιήσει προηγουμένως το πρόσωπο αυτό ώστε να αποστείλει γραπτώς τη θέση του. Δύναται δε να καλεί και οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή και να απαιτεί την προσκόμιση από οποιοδήποτε όργανο, υπηρεσία ή και αρχή εγγράφων ή και άλλων στοιχείων.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει η κείμενη νομοθεσία, η Επιτροπή Εξέτασης Αποστέρησης Υπηκοότητας διατυπώνει τη γνώμη της κατόπιν αιτιολογημένης απόφασής της στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο, με τη σειρά του εξετάζει τη γνώμη της επιτροπής και εφόσον ικανοποιηθεί με βάση τα ενώπιόν του στοιχεία προχωρεί σε πράξη αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας από συγκεκριμένο πρόσωπο ή από μέλος της οικογένειάς του. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, σε όλες τις περιπτώσεις επιδιώκεται η ενημέρωση του επηρεαζόμενου επενδυτή καθώς και η εξασφάλιση της θέσης του ή των νομικών του συμβούλων προτού ληφθεί απόφαση για ανάκληση «χρυσού» διαβατηρίου και ο λόγος είναι προφανής: Για να μην αμφισβητηθεί η όλη διαδικασία και δη η απόφαση ανάκλησης της κυπριακής υπηκοότητας ενώπιον δικαστηρίου. Ως πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής ορίζεται εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και ως μέλη ο γενικός λογιστής και ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ή εκπρόσωποι αυτών.

15 πολιτογραφήσεις για εργοδότηση σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης

Εκκρεμούν 130 αιτήσεις

Με βάση πρόσφατες αλλαγές στην κείμενη νομοθεσία, 15 πρόσωπα που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και διαμένουν στη Δημοκρατία έλαβαν κυπριακή υπηκοότητα εξαιτίας της απασχόλησής τους σε εταιρείες υψηλής ειδίκευσης ενώ επί του παρόντος εκκρεμούν στο Υπουργείο Εσωτερικών 130 τέτοιες αιτήσεις. Οι εταιρείες που εμπίπτουν στο υπό αναφορά νομοθετικό πλαίσιο καθορίζονται με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 15/10/2021 που αφορά τη Στρατηγική για την Προσέλκυση Εταιρειών για Δραστηριοποίηση ή/και Επέκταση των Δραστηριοτήτων τους, καθώς και για τα μέλη των οικογενειών τους. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν οι ακόλουθες εταιρείες:

* Επιχειρήσεις/εταιρείες ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία και που λειτουργούν αυτοτελή γραφεία στην Κύπρο, τα οποία στεγάζονται σε κατάλληλους χώρους, ξεχωριστούς από οποιαδήποτε ιδιωτική κατοικία ή άλλο γραφείο.

* Κυπριακές ναυτιλιακές εταιρείες.

*Κυπριακές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας/καινοτομίας με προϊόντα που σχετίζονται με την αεροπορική και διαστημική βιομηχανία, υπολογιστές, τομέα πληροφορικής, τεχνολογιών και επικοινωνίας, φαρμακευτικά προϊόντα, βιοϊατρικό εξοπλισμό, εξοπλισμό έρευνας και ανάπτυξης, ηλεκτρικά μηχανήματα, χημικές ουσίες, μη ηλεκτρικά μηχανήματα.

*Κυπριακές φαρμακευτικές εταιρείες ή κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιογενετικής και βιοτεχνολογίας.

* Οι εταιρείες που είναι ήδη εγγεγραμμένες στο Μητρώο Ξένων Εταιρειών του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

*Τα διεθνή ιδρύματα Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης που είναι αναγνωρισμένα από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, όσον αφορά την εργοδότηση εκπαιδευτικού προσωπικού.

Πηγή: Πολίτης

Send this to a friend