Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δεύτερες σκέψεις για τους πράσινους δακτυλίους στα κέντρα των πόλεων
Δεύτερες σκέψεις για τους πράσινους δακτυλίους στα κέντρα των πόλεων

Δεύτερες σκέψεις για τους πράσινους δακτυλίους στα κέντρα των πόλεων

Στα χαρτιά πιθανότατα θα μείνει το μέτρο της απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων με συμβατικά καύσιμα σε συγκεκριμένες περιοχές εντός των πόλεων. Ένα από τα πιθανά μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Κυπριακή Δημοκρατία βάσει του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Παρά τις δηλώσεις που έκανε τις προηγούμενες μέρες στο ραδιόφωνο του «Πολίτη» και το «Sigma», ο Υπουργός Μεταφορών τοποθετεί τώρα το μέτρο στη «σφαίρα» του μακροπρόθεσμου.

Ο Αλέξης Βαφεάδης, Υπουργός Μεταφορών, τόνισε ότι “εμείς αυτό που λέμε είναι ότι εντός του 25 πρέπει να ικανοποιήσουμε τουλάχιστον δύο από τα 10-11 μέτρα και αυτό πρέπει να το κάνουμε. Εμείς θεωρούμε ότι στη φάση που βρισκόμαστε, που είναι η αρχή μιας πορείας προς την επίτευξη μείωσης ρύπων, πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα που η κοινωνία να τα αγκαλιάσει και να αντιληφθεί το όφελος από αυτά τα μέτρα. Συνεπώς, αυτό θα μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από χρόνια”.

 

 

Και υποστηρίζει ότι οι σχετικοί κανονισμοί οδηγήθηκαν στη Βουλή… προληπτικά, σε συνέχεια της έγκρισης από τη Βουλή τον Νοέμβριο του 2023 του νομοσχεδίου για τα Ειδικά Μέτρα Μείωσης των Ατμοσφαιρικών Ρύπων και Αερίων του Θερμοκηπίου που προέρχονται από τις Οδικές Μεταφορές.

Αλέξης Βαφεάδης-Υπουργός Μεταφορών
Αυτή η διαδικασία ουσιαστικά συμπληρώνει τις ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρχει έγκριση της Βουλής για το ύψος τυχόν προστίμων, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η νομοθεσία και σίγουρα δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί εντός του 2025.

Ο Μαρίνος Μουσιούττας, Βουλευτής ΔΗΠΑ ανέφερε ότι “θα προσπαθήσω να έρθω σε επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Μεταφορών, για να ρωτήσουμε πόσο επείγον θεωρεί το νομοσχεδίου των κανονισμών.

Το μέτρο προβλέπει την απαγόρευση έλευσης οχημάτων με καύσιμα ντίζελ ή βενζίνη σε συγκεκριμένες περιοχές που βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών, προβλέπει την επιβολή εξώδικων προστίμων από €50 μέχρι €100 σε όσους οδηγούς εισέρχονται παράνομα στις περιοχές που θα καθοριστούν.

Με την ενεργοποίηση του νομοσχεδίου, σε όσους δήμους θα εφαρμοστεί θα κυκλοφορούν μόνο υβριδικά ή ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα αυτοκίνητα με συμβατικά καύσιμα θα έχουν δυνατότητα κυκλοφορίας μόνο σε ορισμένες μέρες και ώρες. Εξαίρεση από την εν λόγω απαγόρευση θα έχουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι των περιοχών που θα εφαρμοστεί.

Τις λεπτομέρειες σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου θα τις καθορίσει η τεχνική αρχή σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές”.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend