Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Το πρώτο σκάφος μηδενικών ρύπων από το CMMI στη Λάρνακα
Το πρώτο σκάφος μηδενικών ρύπων από το CMMI στη Λάρνακα

Το πρώτο σκάφος μηδενικών ρύπων από το CMMI στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Με σπονδή κουμανδαρίας πραγματοποιήθηκε στη μαρίνα Λάρνακας, η τελετή ονοματοδοσίας του πρώτου σκάφους μηδενικών ρύπων του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), «EVPLOIA APHRODITE», το οποίο αποτελεί προϊόν έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος Co-Develop του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Μιλώντας στην τελετή ονοματοδοσίας, η υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου δήλωσε ότι το σκάφος αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας, πιο βιώσιμης εποχής για τη ναυτιλία και δείχνει τον δρόμο προς ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον.

 

 

«Οι τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών που αναπτύσσονται μέσω του προγράμματος A-ZEST αποτελούν μια σημαντική πρωτοβουλία για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων και αντιπροσωπεύουν σημαντική προοπτική για την πράσινη μετάβαση», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη συνεχάρη το CMMI επειδή, όπως ανέφερε, πρωτοπόρησε για ένα μέλλον χωρίς την χρήση ορυκτών καυσίμων, κατασκευάζοντας ένα σκάφος μηδενικών εκπομπών που θα πλέει στις ακτές της Κύπρου και θα αποτελεί ρεαλιστική αειφόρο λύση για διαδρομές μικρών αποστάσεων.

Εκ μέρους του Δημάρχου Λάρνακας, ο αντιδήμαρχος Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής ανέφερε ότι η τελετή ονοματοδοσίας του σκάφους συμπίπτει με την συμπλήρωση πέντε χρόνων ζωής και ουσιαστικής ανάπτυξης του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία, γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τι μπορεί να επιτύχει η συνεργασία εμπνευσμένων επιστημόνων και ερευνητών με έμπειρους επαγγελματίες και δραστήριες καινοτόμες επιχειρήσεις.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του CMMI Ζαχαρίας Σιόκουρος, δήλωσε ότι το Ινστιτούτο έχει στενή, συνεργασία με το βιομηχανικό οικοσύστημα της Κύπρου και στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιώντας εγχώρια τεχνογνωσία για τη μελέτη, παρουσιάζει το πρώτο σκάφος μηδενικών ρύπων και ελάχιστου ακουστικού ίχνους για προστασία της θαλάσσιας ζωής.

«Όραμά μας είναι να συνεχίσουμε την πορεία μας με ακόμα περισσότερες επιτυχίες στην έρευνα, διατηρώντας παράλληλα το πνεύμα και το δυναμισμό μιας νεοφυούς επιχείρησης και δημιουργώντας τεχνοβλαστούς που θα εμπλουτίσουν περαιτέρω το αντίστοιχο οικοσύστημα και την οικονομία», κατέληξε.

 

 

Send this to a friend