Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Λαχανικά και λάδι από «χρυσάφι»: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια προϊόντα
Λαχανικά και λάδι από «χρυσάφι»: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια προϊόντα

Λαχανικά και λάδι από «χρυσάφι»: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια προϊόντα

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο Τιμών Καταναλωτικών Προϊόντων για το μήνα Σεπτέμβριο 2024. Το Παρατηρητήριο παρουσιάζει τη μέση σταθμισμένη τιμή για 250 βασικά καταναλωτικά προϊόντα (τρόφιμα και άλλα προϊόντα) με βάση τις ποσότητες και τιμές ανά ημέρα, στις οποίες τα προϊόντα αυτά διατέθηκαν σε 400 καταστήματα λιανικής πώλησης παγκύπρια καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα. 

Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η διάθεση στον καταναλωτή μιας αντικειμενικής συγκριτικής αποτύπωσης των τιμών αγοράς από όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης, υπεραγορές, αρτοποιεία, φούρνους, περίπτερα κ.ά. Συμπερασματικά, η αποτίμηση που γίνεται για τον μήνα Σεπτέμβριο καταδεικνύει ότι η συγκράτηση της αύξησης του ρυθμού πληθωρισμού που καταγράφηκε τον Αύγουστο κατά 1,5%, έναντι 2,1% τον Ιούλιο και 2,7% τον Ιούνιο, συνεχίζεται, με τον ρυθμό πληθωρισμού να περιορίζεται τον Σεπτέμβριο σε ποσοστό 0,7%.

Η συγκράτηση της αύξησης οφείλεται βασικά στη μεγάλη μείωση στα πετρελαιοειδή κατά -4,78% έναντι του προηγούμενου μήνα και -11,40% έναντι Σεπτεμβρίου 2023, αντίθετα με τον πληθωρισμό τροφίμων, ο οποίος έφτασε την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου στο 2,55% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

 

 

Η συγκρατημένη αύξηση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο αντικατοπτρίζεται και στις τιμές των περισσότερων κατηγοριών προϊόντων που καταγράφει το παρατηρητήριο της Υπηρεσίας, εκτός των γεωργικών προϊόντων, τα οποία κατέγραψαν συνολικά αύξηση της τάξης του 3,10% έναντι του προηγούμενου μήνα και 8% έναντι του προηγούμενου έτους.

Όπως φαίνεται αναλυτικά στον Πίνακα της Υπηρεσίας με τους δείκτες τιμών για τον μήνα Σεπτέμβριο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 23 κατηγορίες κατέγραψαν αύξηση, εκ των οποίων οι εννέα σε ποσοστό πέραν του 2,0%, 21 κατηγορίες παρουσίασαν μείωση και μία κατηγορία, ο κύλινδρος υγραερίου, καμία μεταβολή.

Σημαντικότερες αυξήσεις έναντι του προηγούμενου μήνα κατέγραψαν:
– τα λαχανικά και χόρτα κατά 9,7% (+6,7% έναντι Σεπτεμβρίου 2023)

– τα κατεψυγμένα μαλάκια/οστρακοειδή κατά 9,3% (+16,7% έναντι Σεπτεμβρίου 2023)

– τα μαλακτικά ρούχων κατά 5,1% (+14,1% έναντι Σεπτεμβρίου 2023)

– το βρεφικό γάλα κατά 3,8% (+0,2% έναντι Σεπτεμβρίου 2023)

– το λάδι κατά 3,6% (+16,2% έναντι Σεπτεμβρίου 2023)

– οι ζωμοί κατά 2,7% (+3,8% έναντι Σεπτεμβρίου 2023)

– τα κατεψυγμένα ψάρια κατά 2,4% (-0,3% έναντι Σεπτεμβρίου 2023)

– οι βρεφικές τροφές κατά 2,3% (+8,5% έναντι Σεπτεμβρίου 2023)

– τα απορρυπαντικά ρούχων κατά 2,3% (-1,8% έναντι Σεπτεμβρίου 2023)

– τα μπισκότα κατά 1,9% (+3,2% έναντι Σεπτεμβρίου 2023)

Μείωση έναντι του προηγούμενου μήνα κατέγραψαν 25 κατηγορίες με σημαντικότερες:

– το φρέσκο κρέας κατά -3,9% (+2,0% έναντι Σεπτεμβρίου 2023)

– οι βρεφικές πάνες κατά -2,9% (+5,7% έναντι Σεπτεμβρίου 2023)

– τα δημητριακά προγεύματος κατά -2,6% (+3,5% έναντι Σεπτεμβρίου 2023)

– η ζάχαρη κατά -2,1% (-19,6% έναντι Σεπτεμβρίου 2023)

– τα κατεψυγμένα ψάρια πανέ & προψημένα κατά -1,7% (-10,9% έναντι Σεπτεμβρίου 2023)

– τα κατεψυγμένα ζυμαρικά κατά -1,6% (-8,0% έναντι Σεπτεμβρίου 2023)

– το αλεύρι κατά -1,7% (-3,0% έναντι Σεπτεμβρίου 2023)

Πρόσθετα, δεδομένης της απόφασης για επαναφορά του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠA, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συνεχίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτώβρη εντατικά τους ελέγχους της αγοράς, έτσι ώστε να καταγράψει τις τιμές και τυχόν αυξήσεις πριν την εκ νέου εφαρμογή του μέτρου σε συγκεκριμένα προϊόντα ήτοι παιδικές πάνες, πάνες ενηλίκων, παιδικό γάλα, είδη γυναικείας υγιεινής και φρούτα και λαχανικά. Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία καταγράφει τις τιμές 56 προϊόντων από όλες τις κατηγορίες σε έντεκα διαφορετικές υπεραγορές παγκύπρια.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές, οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για τον σκοπό αυτό, η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

 

Send this to a friend