Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Νέες δράσεις για ενίσχυση της ταυτότητας των Μελισσοχωριών Ορεινής Λάρνακας
Νέες δράσεις για ενίσχυση της ταυτότητας  των Μελισσοχωριών Ορεινής Λάρνακας

Νέες δράσεις για ενίσχυση της ταυτότητας των Μελισσοχωριών Ορεινής Λάρνακας

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, συνεχίζει τις προσπάθειες ανάδειξης και ενίσχυσης της μοναδικής ταυτότητας των Μελισσοχωριών Ορεινής Λάρνακας με δύο νέες πρωτοβουλίες.

Η πρώτη δράση αφορά τη δημιουργία θεματικού μελισσοκομικού μονοπατιού στη Βάβλα, μήκους 700 μ., το οποίο ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, διασχίζει το παραδοσιακό πηγάδι και καταλήγει στη χαβούζα (δεξαμενή). Ο βαθμός δυσκολίας είναι 1, προσφέροντας πρόσβαση για όλες τις ηλικίες, ενώ στο τέλος της διαδρομής οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν την εντυπωσιακή θέα της κοιλάδας των Μελισσοχωριών.

Στα πλαίσια των αναβαθμίσεων, έχουν προστεθεί εκπαιδευτικά στοιχεία και εξοπλισμός που σχετίζεται με τη μέλισσα, όπως «ξενοδοχεία» μελισσών, ξύλινα παγκάκια, ξαπλώστρες, ενημερωτικές πινακίδες, διακοσμητικές κυψέλες και πινακίδες μελισσοκομικών φυτών. Αυτή η θεματική διαδρομή συνδυάζει τη γραφικότητα του ορεινού τοπίου με μια εκπαιδευτική εμπειρία προσφέροντας στους επισκέπτες γνώση και επαφή με την πλούσια κληρονομιά της μελισσοκομίας.

 

 

Η δεύτερη δράση αφορά τη δημιουργία μιας καινοτόμου ψηφιακής πλατφόρμας 360° που προσφέρει εικονική περιήγηση στα 9 Μελισσοχώρια (Κάτω Δρυς, Κάτω Λεύκαρα, Λάγεια, Μελίνη, Οδού, Ορά, Βάβλα, Βαβατσινιά, Αγίοι Βαβατσινιάς). Η πλατφόρμα επιτρέπει στους χρήστες να ανακαλύψουν τα υπό αναφορά χωριά και τα βασικά τους σημεία αναφοράς, όπως το Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος στον Κάτω Δρυ, τα επισκέψιμα μελισσοκομεία, τα θεματικά μονοπάτια και τα πάρκα. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη εδώ: https://virtuallarnakaregion.com/honeyvillages/.

Τα Μελισσοχώρια Ορεινής Λάρνακας φημίζονται για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού και υποπροϊόντων του. Επιπρόσθετα, οι τοπικοί μελισσοκόμοι προσφέρουν διαδραστικά προγράμματα και περιηγήσεις, ενώ κάθε χρόνο διοργανώνονται τρία φεστιβάλ αφιερωμένα στο μέλι και τη μελισσοκομία.

Η ΕΤΑΠ Λάρνακας, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Δίκτυο Τροόδους, προβαίνουν σε ουσιαστικές ενέργειες ώστε να διαμορφώσουν μια ξεκάθαρη ταυτότητα για τα Μελισσοχώρια της Ορεινής Λάρνακας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη προωθηθεί διάφορα έργα, μεταξύ των οποίων το μελισσοκομικό μονοπάτι στη Βαβατσινιά και η θεματική διαμόρφωση τριών παιδικών πάρκων στην Οδού, Ορά και Μελίνη.

Η όλη πρωτοβουλία είναι αειφόρος από όλες τις απόψεις, και ενισχύει την επιδιωκόμενη ήπια τουριστική ανάπτυξη και αναζωογόνηση της υπαίθρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend