Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΔΗΣΥ Αραδίππου προς ΕΟΑΛ: «Ανακαλέστε για τις τοποθετήσεις σας γύρω από την Δ΄ φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας»
ΔΗΣΥ Αραδίππου προς ΕΟΑΛ: «Ανακαλέστε για τις τοποθετήσεις σας γύρω από την Δ΄ φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας»

ΔΗΣΥ Αραδίππου προς ΕΟΑΛ: «Ανακαλέστε για τις τοποθετήσεις σας γύρω από την Δ΄ φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας»

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Για ανακρίβειες και αναλήθειες που παραπλανούν την κοινή γνώμη και οι οποίες κρύβουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ Αραδίππου, με αφορμή τις πρόσφατες τοποθετήσεις του ΕΟΑ Λάρνακας, αναφορικά με το ιδιαίτερα υψηλό κόστος (270 εκατομμύρια) της Δ΄ Φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, που θα καλύψει τις περιοχές Αραδίππου, Λιβαδιών, Πύλας και Ορόκλινης.

Ο ΕΟΑΛ σε ανακοίνωσή του είχε αναφέρει ότι «οι λόγοι της καθυστέρησης και της αύξησης του κόστους της Δ΄ Φάσης του αποχετευτικού σχετίζονται με τις αποφάσεις και τους χειρισμούς των τοπικών αρχών της Αραδίππου, οι οποίες επηρέασαν σαφώς το έργο, τόσο ως προς την υλοποίησή του, όσο και ως προς το κόστος».

 

 

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους στο περιθώριο της δημοσιογραφικής διάσκεψης για τις πρώτες 100 μέρες λειτουργίας του ΕΟΑ είπε ότι εάν ο Δήμος Αραδίππου εντασσόταν νωρίτερα στο ΣΑΛ, τότε το κόστος των εργασιών θα ανερχόταν στα 50 εκατομμύρια.

Στην απαντητική του ανακοίνωση, ο ΔΗΣΥ Αραδίππου αναφέρει ότι οι λόγοι για τους οποίους τα προηγούμενα δημοτικά συμβούλια δεν αποφάσιζαν την ένταξη στο ΣΑΛ μέχρι το 2019 (έτος επίτευξης συμφωνίας για ένταξη) ήταν ξεκάθαροι.

Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν διευκρινιζόταν το χρονικό διάστημα της αποπληρωμής του κόστους των κατασκευαστικών εργασιών από τους δημότες της Αραδίππου, ενώ δεν διευκρινιζόταν ούτε η φόρμουλα υπολογισμού του ποσού ανά ακίνητο. «Όλα τα πιο πάνω, επιτεύχθηκαν κατόπιν απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου 2022, κι έτσι ο δημότης Αραδίππου γνωρίζει το χρονικό διάστημα των 25 χρόνων, αλλά και τα αντίστοιχα ετήσια ποσά που πρέπει να καταβάλει.

Τέλος, ο Δήμος Αραδίππου ζητούσε, τότε, όπως συσταθεί ένα ολιγομελές συμβούλιο, το οποίο θα μπορούσε να διοικήσει πιο ευέλικτα. Αυτό το αίτημα εισακούστηκε με την ψήφιση της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς ο ΕΟΑ Λάρνακας αριθμεί πλέον 17 μέλη, σε σύγκριση με το τότε Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας που αριθμούσε 33 μέλη», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Περαιτέρω, ο ΔΗΣΥ Αραδίππου επισημαίνει και τα ακόλουθα στοιχεία: «Το 2018 το ΣΑΛ, μέσω του διευθυντή του, σε παρουσίαση οικονομικοτεχνικής μελέτης στα γραφεία του Δήμου Αραδίππου για την υλοποίηση του αποχετευτικού σε Αραδίππου-Λιβάδια-Ορόκλινη-Πύλα και Μενεού-Δρομολαξιά-Κίτι-Περβόλια-Τερσεφάνου, είχε αναφέρει το πόσο των 161 εκατομμυρίων.

Πώς από το 2018 προέκυψε αύξηση 168% και φτάσαμε στα 270 εκατομμύρια μόνο για Αραδίππου-Λιβάδια-Ορόκλινη-Πύλα; Και από την άλλη, πώς προκύπτει ο αρχικός υπολογισμός των 50 εκατομμυρίων για την αρχική υλοποίηση του αποχετευτικού που αφορούσε μόνο τον Δήμο Αραδίππου;

Τέτοια οικονομικοτεχνική μελέτη δεν παρουσιάστηκε ποτέ». Ο ΔΗΣΥ Αραδίππου καλεί τον ΕΟΑΛ ν’ ανακαλέσει για τις τοποθετήσεις του και να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις στους πολίτες για το θέμα αυτό.

Send this to a friend