Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η επίσημη θέση του ΕΟΑ Λάρνακας για το αυξημένο κόστος της Δ΄ φάσης του Αποχετευτικού – Απάντηση στον Πρόδρομο Αλαμπρίτη
Η επίσημη θέση του ΕΟΑ Λάρνακας για το αυξημένο κόστος της Δ΄ φάσης του Αποχετευτικού – Απάντηση στον Πρόδρομο Αλαμπρίτη

Η επίσημη θέση του ΕΟΑ Λάρνακας για το αυξημένο κόστος της Δ΄ φάσης του Αποχετευτικού – Απάντηση στον Πρόδρομο Αλαμπρίτη

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Στους χειρισμούς του Δήμου Αραδίππου, κατά την περίοδο 2009-2010 επιρρίπτει αποκλειστικά την ευθύνη, για την κατακόρυφη αύξηση του κόστους εκτέλεσης της Δ΄ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, ο τοπικός επαρχιακός οργανισμός αυτοδιοίκησης.

Απαντώντας στην ανοικτή επιστολή που έστειλε πρόσφατα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης προς τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Λάρνακας, ζητώντας να ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, για πόσα ακόμα χρόνια οι φορολογούμενοι δημότες θα πληρώνουν το κατασκευαστικό κόστος του αποχετευτικού, ο τοπικός επαρχιακός οργανισμός αυτοδιοίκησης εξέδωσε δελτίο τύπου, αναφέροντας ότι οι λόγοι της καθυστέρησης και της αύξησης του κόστους της Δ’ Φάσης του Αποχετευτικού (Αραδίππου, Λιβάδια, Ορόκλινη, Πύλα) σχετίζονται με τις αποφάσεις και τους χειρισμούς των τοπικών αρχών της Αραδίππου, οι οποίοι, όπως τονίζεται, επηρέασαν σαφώς το έργο, τόσο ως προς την υλοποίηση, όσο και ως προς το κόστος.

 

 

Αναφορικά με τα υψηλά αποχετευτικά τέλη που θα καταβάλλουν οι δημότες, ο ΕΟΑ Λάρνακας εξηγεί πως στο πλαίσιο της προετοιμασίας του προϋπολογισμού των Συμβουλίων Αποχετεύσεων για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024, δόθηκαν γραπτές οδηγίες από το Υπουργείο Εσωτερικών όπως η επιβολή των αποχετευτικών τελών, για λόγους ομοιόμορφης εφαρμογής, να πραγματοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024 από τους νέους επαρχιακούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης.

Περαιτέρω, ο ΕΟΑ Λάρνακας σημειώνει ότι το χρονοδιάγραμμα της τελευταίας Μελέτης Βιωσιμότητας για τα έργα της Δ’ Φάσης του Αποχετευτικού (η μελέτη εκπονήθηκε το 2023) καθώς και η εκτιμώμενη διάρκεια του έργου, από την ετοιμασία των εγγράφων για την αγορά υπηρεσιών συμβούλων μελετητών μέχρι την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών, υπολογίζεται σε περίπου 111 μήνες (λίγο περισσότερο από εννέα χρόνια). Η, δε, δημοπράτηση για την ανάθεση των Συμβούλων Μελετητών αναμένεται το 2025.

Ο επαρχιακός οργανισμός αυτοδιοίκησης προσθέτει ότι η αρχική μελέτη εκπονήθηκε το 2005 από την Κοινοπραξία Sogreah- A.F. Modinos & S.A. Vrahimis, κατόπιν εντολής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων. Η μελέτη αφορούσε την Αραδίππου και τα Λιβάδια, μ’ εκτιμώμενο κόστος τα 34,5 εκατ. χωρίς το κόστος μελετών. Το 2018, κατόπιν εντολής του ΤΑΥ, εκπονήθηκε νέα μελέτη στην οποία συμπεριλήφθηκαν η Ορόκλινη και η Πύλα, κοινότητες που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική μελέτη του 2005.

Η μελέτη του 2018 επικαιροποιήθηκε το 2023, κατόπιν εντολής του ΣΑΛ, με το συνολικό κόστος να εκτιμάται στα 270 εκατ. «Το χρονοδιάγραμμα επιβολής των αποχετευτικών τελών εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιανουάριο του 2022, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στο έργο.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, το ετήσιο τέλος αποχέτευσης που θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες στους δήμους θα ανέρχεται στο 0,7‰ επί της αξίας των ακινήτων για περίοδο 25 ετών, με βάση την τελευταία εκτιμημένη αξία των ακινήτων από το Κτηματολόγιο. Τα δικαιώματα που καταβάλλουν οι πολίτες στο πλαίσιο ανάπτυξης τεμαχίων επιβάλλονται δυνάμει του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, ως προϋπόθεση έκδοσης Άδειας Διαχωρισμού.

Τα αποχετευτικά τέλη επιβάλλονταν βάσει του περί Αποχετευτικών Συστημάτων Νόμου, αλλά από την 1η Ιουλίου 2024 επιβάλλονται βάσει του περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμου του 2022», καταλήγει ο ΕΟΑ Λάρνακας.

Να σημειωθεί, ότι στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Λάρνακας ο κ.Αλαμπρίτης κάνει λόγο για «αδικία», αφού, όπως σημειώνει, οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για τα κατασκευαστικά σχέδια κατά την διάρκεια της ανάπτυξης των τεμαχίων (οικοπεδοποίηση) κι εν συνεχεία να καταβάλλουν εκ νέου ποσά κάθε χρόνο για τα ίδια κατασκευαστικά σχέδια. Διερωτάται, δε, με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί αυτή η αδικία.

 

 

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend