Η δημόσια απολογία του Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου – Δικαιώνεται η Δόξα Κωμοδρόμου…
Στις 17 Οκτωβρίου 2024, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, προχώρησε σε δημόσια απολογία προς το πρόσωπο της κας Δόξας Κωμοδρόμου, πρώην Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου. Η κα Κωμοδρόμου είχε υποβάλει την παραίτησή της έπειτα από την έντονη δημόσια συζήτηση που δημιουργήθηκε σε σχέση με τα καθήκοντα που ασκούσε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ως αποσπασμένη δημόσια υπάλληλος.
Υπενθυμίζεται ότι η κα Κωμοδρόμου είχε μετακινηθεί από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Προεδρία, βάσει του Νόμου Περί Απόσπασης Δημοσίων Υπαλλήλων και Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου. Μάλιστα, η απόσπασή της είχε επικυρωθεί με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και απόφαση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, σύμφωνα με το Άρθρο 125 του Συντάγματος. Η δυνατότητα αυτή που παρέχεται,εφαρμόζεται συχνά για περαιτέρω αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα, είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό ιδίως όταν πρόκειται για καταρτισμένους δημόσιους υπαλλήλους και με πείρα.
Ωστόσο, η έλλειψη ρητών απαντήσεων αναφορικά με το καθεστώς της απόσπασης, δημιούργησε σύγχυση και έγινε αφορμή ώστε διάφοροι να δώσουν υποκειμενικές και προσωπικές ερμηνείες, κάτι που η κα Κωμοδρόμου είχε επισημάνει από την αρχή. Είχε τότε καλέσει σε ένα σοβαρό διάλογο για το θέμα, ζητώντας να διατυπωθεί σαφής καθορισμός των αρμοδιοτήτων και του καθεστώτος των αποσπασμένων δημόσιων υπαλλήλων, προκειμένου μελλοντικά να αποφεύγονται οι όποιες επιτηδειότητες,οι αυθαίρετες ερμηνείες και ασύστολες κατηγορίες εις βάρος πολιτών που καλούνται να υπηρετήσουν το κράτος και να μην καταλήγουν «βορά στην ανθρωποφαγία».
Δικαιώνεται η Δόξα Κωμοδρόμου… έστω και αργά
Ο κ. Ευσταθίου, ο οποίος είναι έγκριτος νομικός και γνωρίζει όσο κανείς άλλος τον Περί Δημοσίων Υπαλλήλων Νόμο, αναγνωρίζοντας την αδικία που είχε διαπραχθεί εις βάρος της,προς τιμήν του αποφάσισε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Στην τοποθέτησή του, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το όνομά της αδίκως διασύρθηκε». Επισήμανε ότι η κα Κωμοδρόμου είχε γίνει στόχος σχολιασμών και επιθέσεων, ενώ το μόνο που έκανε ήταν να διεκδικήσει τον μισθό που δικαιούτο ως δημόσιος υπάλληλος. «Οφείλουμε μια συγνώμη… απέναντι στην Δόξα Κωμοδρόμου, την οποία λοιδορήσαμε, άλλοι με έργα, άλλοι με λόγια, κι άλλοι με τη σιωπή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ευσταθίου, προσθέτοντας την ίδια ώρα ότι «εκατομμύρια ευρώ περνούν από μπροστά μας, χωρίς να κάνουμε τίποτε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Κωμοδρόμου δεν ζήτησε, ούτε διεκδίκησε να αμείβεται με βάση την κλίμακα Α13, που αντιστοιχούσε στη θέση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Αντίθετα, με την απόσπασή της στην Προεδρία εξυπακουόταν ότι η αμοιβή της θα αντιστοιχούσε στον ίδιο ακριβώς μισθό τηςκλίμακας Α8, όπου οργανικά ανήκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.Παρά ταύτα, η συγκεκριμένη λεπτομέρεια δεν διευκρινίστηκε τότε ποτέ και από κανέναν. Όπως και το ότι η όποια απόσπαση νοείται, σύμφωνα πάντα με το Νόμο της Δημόσιας Υπηρεσίας, ότι τα ωφελήματα του υπαλλήλου που αποσπάται, δεν αναπροσαρμόζονται, αλλά παραμένουν τα ίδια.
Με τη δημόσια απολογία, ο κ. Ευσταθίου έβαλε τέλος σε μια κατάφωρη αδικία και έφερε στο φως την αλήθεια, η οποία έστω και καθυστερημένα, αναγνωρίστηκε. Αυτή η δικαίωση, όσο μικρή κι αν φαίνεται, είναι σημαντική για όσα πρόσωπα ευκαίρως-ακαίρωςστοχοποιούνται,ενώ στην ουσία προσπάθειά τουςείναι να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον. Το μήνυμα που άφησε ο κ. Ευσταθίου, είναι πως ακόμη υπάρχει ελπίδα εν τοις πράγμασι, για αποκατάσταση της δικαιοσύνης.