Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Βουλή: Ψηφίστηκε η αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων
Βουλή: Ψηφίστηκε η αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Βουλή: Ψηφίστηκε η αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη συμφωνία Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων για γενικές αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με 25 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον, ύστερα από μια μακρά συζήτηση που δίχασε το Κοινοβούλιο.

Με τον νόμο που ψηφίστηκε θα παραχωρηθεί από την 1η Οκτωβρίου 2024 γενική αύξηση ύψους 1,5% στους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων και στις συντάξεις των συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας, καθώς και αντίστοιχη αύξηση στην αντιμισθία των προέδρων και των μελών της ΕΔΥ και της ΕΕΥ. Το ελάχιστο ποσό ετήσιας αύξησης στους μισθούς ορίστηκε στα €331,28.

Την έντονη διαφωνία του ΔΗΣΥ με τις γενικές αυξήσεις, εξέφρασε ο Βουλευτής Χάρης Γεωργιάδης. Σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ καταργήθηκαν σταδιακά οι αποκοπές στο δημόσιο και επανήλθαν οι προσαυξήσεις και η ΑΤΑ, ενώ αναβαθμίστηκαν κατηγορίες εργαζομένων.

Είπε ωστόσο ότι στο τέλος της δεκαετίας τους το μισθολόγιο αυξήθηκε 15% ενώ την τελευταία τριετία μόνο έχει αυξηθεί 35% κατά 1,1 δις. ευρώ, προσθέτοντας ότι τέτοιος ρυθμός ανεξέλεγκτης αύξησης του κρατικού μισθολογίου, δεν υπήρξε ούτε κατά την περίοδο πριν το 2013. Πρόσθεσε ότι ενώ οι εκτιμήσεις της Κυβέρνησης ήταν ότι θα ξεπερνούσε το μισθολόγιο τα 4 δις. ευρώ το 2026, τελικά το όριο ξεπεράστηκε φέτος.

«Δεν είμαστε εναντίον της παραχώρησης αυξήσεων και προσλήψεων, είμαστε εναντίον της ανεξέλεγκτης διόγκωσης του κρατικού μισθολογίου», είπε.

Αναφέροντας ότι θεωρούσαν ότι η πρακτική των γενικών και οριζόντιων αυξήσεων ανήκε στο παρελθόν, είπε ότι αυξήσεις πρέπει να είναι συνδεδεμένες με την παραγωγικότητα.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι δεν θα έπρεπε το Κοινοβούλιο να συζητά επικύρωση μιας συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργοδοτούμενου. Τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης τρόπων αύξησης της παραγωγικότητας και είπε ότι η ΕΔΕΚ εδώ και καιρό πρότεινε σύνδεση αυξήσεων ακόμα και της ΑΤΑ με την παραγωγικότητα κάτι που δεν έγινε αποδεκτό κατά την ψήφιση της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς είπε ότι για το ΑΚΕΛ μετρά ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα συμφωνίας συνδικαλιστικών οργανώσεων και Κυβέρνησης που είναι ο εργοδότης και για αυτό θα υπερψηφίσουν. Παράλληλα ανέφερε ότι θα ήταν δικαιότερο να υπήρχαν ρυθμίσεις για κλιμακωτές αυξήσεις.

Επέκρινε το γεγονός ότι στη συμφωνία δεν λήφθηκε υπόψη το θέμα των εργαζομένων στις κλίμακες Α1-2-5 των οποίων εκκρεμεί η αναβάθμιση, των εργαζομένων σε τεχνικές δομές των Υπουργείων και η μείωση 10% στους νεοεισερχόμενους.

Σημείωσε ότι μεγάλο μέρος εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν λαμβάνει ΑΤΑ και δεν προστατεύεται από συλλογικές συμβάσεις και πρέπει να αυξηθούν οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για αυτά τα θέματα, ενώ είπε ότι «η επίθεση του ΔΗΣΥ κατά των συνδικαλιστικών οργανώσεων» δεν εξυπηρετεί την επίτευξη των στόχων αυτών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης χαιρέτισε τις αυξήσεις, που είναι οι πρώτες εδώ και 15 χρόνια, και σημείωσε ότι δεν αφορούν Πρόεδρο Δημοκρατίας, βουλευτές, Υπουργούς και δημάρχους.

Τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγικότητα στο δημόσιο και η ποιότητα παροχής υπηρεσιών κάτι για το οποίο ψήφισαν στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Είπε επίσης ότι υπάρχουν παραδείγματα αύξησης της παραγωγικότητα στο δημόσιο, όπως στο Τμήμα Φορολογίας και είπε ότι είναι δίκαιο οι εργαζόμενοι να λάβουν 1,5% από τη μεγέθυνση της οικονομίας τα τελευταία 15 χρόνια, που άγγιξε το 28%.

Πρόσθεσε ότι η λύση για εξίσωση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν είναι να κατεβούν οι μισθοί στο δημόσιο, αλλά να ανέβουν στον ιδιωτικό. Τα κίνητρα για επέκταση της ΑΤΑ όσο το δυνατό περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα αποδεικνύουν την ευαισθησία, όπως είπε της Κυβέρνησης στο ιδιωτικό τομέα. Ανέφερε ακόμα ότι η κατώτερη μηνιαία αύξηση για τους χαμηλόμισθους είναι 28 ευρώ και για τους πλέον υψηλόμισθους 65 ευρώ.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης εξέφρασε την έντονη διαφωνία με τη σύγκρουση -όπως είπε- του εργατικού κινήματος ανάμεσα στους δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους. Επέκρινε τη μη υλοποίηση των υποσχέσεων για τις κλίμακες Α1-2-5  και για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου και είπε ότι αν το κράτος νοιαζόταν θα είχε διαφορετική προσέγγιση. Κάλεσε την Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους ως ενιαίο σώμα για να διορθωθούν τα πράγματα και να μην μεγαλώσει κι άλλο το χάσμα μεταξύ των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού, σύνταξης, παροχές και φορολογικά κίνητρα.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης τάχθηκε κατά των αυξήσεων υπενθυμίζοντας ότι η χώρα πτώχευσε το 2013 και πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στις ανελαστικές δαπάνες του κράτους. Το κρατικό μισθολόγιο, είπε από το 2013 ξεκίνησε από 2,58 δις . ευρώ και σήμερα έφτασε στα 4,2 δις. ευρώ. Ανέφερε ακόμα ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει να λάβουν αύξηση υπάλληλοι που δεν απαντούν τηλεφωνήματα πολιτών που έκαναν αιτήσεις για ΕΕΕ και συντάξεις. Αναφέρθηκε και στις διαφορές δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και σημείωσε ότι στο όριο της φτώχειας ζουν μόνο άτομα που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι ο δημόσιος τομέας παρά τα πολλαπλά προβλήματα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου και ότι αυτή η λελογισμένη αύξηση θα συμπαρασύρει και ορισμένους τομείς του ιδιωτικού τομέα. Υποχρεώνει επίσης την Κυβέρνηση όπως είπε να διευρύνει τον κύκλο και την ανάπτυξη των συλλογικών συμβάσεων και σε τομείς του ιδιωτικού τομέα που πρέπει να πάρουν αύξηση. Ανέφερε ότι εξέτασαν με τον Υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα κλιμακωτών αυξήσεων κάτι που δεν ήταν εφικτό. Έκανε επίσης λόγο για ασύγγνωστη καθυστέρηση στο θέμα των υπαλλήλων Α-1-2-5 και των υπαλλήλων στις τεχνικές δομές.

Μίλησε ακόμα για ανάγκη να μπουν μετρήσιμοι στόχοι για αύξηση της παραγωγικότητα όπως έγινε στη CYTA και επέκρινε έντονα τους αρμόδιους που είπαν στη Βουλή ότι δεν μπορούν να βάλουν τέτοιους στόχους. Ζήτησε να έρθει στη Βουλή αυτός ο σχεδιασμός σε ένα τρίμηνο.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι θα πάρουν αύξηση και αξιωματούχοι όπως ο Γενικός Εισαγγελέας, οι δικαστές, η Νομική Υπηρεσία και όχι οι χαμηλόμισθοι μόνο. Οι τελευταίοι είπε, θα πάρουν 25 ευρώ ενώ οι υψηλόμισθοι 300-400 ευρώ τον μήνα μαζί με τον φόρο εισοδήματος. Πρόσθεσε ότι η συνείδησή της δεν της επιτρέψει να υπερψηφίσει, ενώ είπε ότι από την αύξηση θα ωφεληθούν και πολυσυνταξιούχοι αξιωματούχοι.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου τάχθηκε κατά των αυξήσεων, αφού όπως είπε δίνεται το μήνυμα ότι ανεξαρτήτως παραγωγικότητας θα δοθεί οριζόντια αύξηση, τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας εξακολουθεί να έχει πολλά προβλήματα και τη στιγμή που για άλλα σημαντικά θέματα όπως η άμυνα και οι κατεχόμενες περιουσίες δεν υπάρχουν πόροι. Είπε ακόμα ότι θα πρέπει να πουν ένα συγγνώμη στην τέως Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο Δόξα Κομωδρόμου γιατί διεκδίκησε τον μισθό που εδικαιούτο τη στιγμή που είναι έτοιμοι να δώσουν εκατομμύρια.

Τοποθετούμενος σχετικά με το θέμα της Δόξας Κωμόδρόμου ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοδίφης δήλωσε περήφανος που ανέκοψαν αυτό το σκάνδαλο που θα οδηγούσε με διάφορες μεθοδεύσεις, κρατικοί αξιωματούχοι να παίρνουν υπερωρίες όταν πηγαίνουν σε μνημόσυνα και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου είπε ότι το κόμμα στήριξε στο παρελθόν τους δημόσιους υπαλλήλους, όμως ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η διόγκωση του κρατικού μισθολογίου. Ανέφερε ότι τα λεφτά αυτά θα μπορούσαν να διοχετευτούν σε άλλες κατηγορίες που χρειάζονται αύξηση επιδόματος τέκνου ή φοιτητικής χορηγίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι δεν πρέπει να χαθεί η συμφωνία που θα ωφελήσει πάνω από 50% των υπαλλήλων που δεν είναι υψηλόμισθοι. Ωστόσο, σημείωσε την ανάγκη για αξιοκρατία και γενναίες αποφάσεις στο μέλλον για σύνδεση των αυξήσεων με την παραγωγικότητα.

Ο Βουλευτής Λευκωσίας Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι η αύξηση κανονικά δεν πρέπει να καλύπτει μισθούς πέραν της κλίμακας Α14 αλλιώς η ψαλίδα μεταξύ των μισθών θα συνεχίσει να αυξάνεται. Είπε ακόμα ότι δεν σημαίνει ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ζουν άνετη και προκλητική ζωή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι τράπεζα ζήτησε προμήθεια 5 ευρώ από χαμηλοσυνταξιούχους που έκαναν ανάληψη 250 ευρώ για το σχέδιο φωτοβολταϊκά για όλους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης κάλεσε τις συντεχνίες να είναι πιο προσεκτικές όταν κάνουν συμφωνίες που μπορεί να διχάσουν τους εργαζόμενους, κάτι που όπως είπε επιδιώκει η πλουτοκρατία. Ανέφερε ότι ενώ κάποιοι επικρίνουν αυτή την αύξηση δεν δέχτηκαν προτάσεις του ΑΚΕΛ για στοχευμένη κατάργηση του τέλους εταιρειών και στοχευμένη μείωση της φορολογίας, όπως και για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά επέκρινε το ΑΚΕΛ που όπως είπε παρέλαβε μια ευημερούσα κοινωνία και την πτώχευσε και επί των ημερών του συζητούσαν μόνο αποκοπές και ζημιογόνα μέτρα επειδή δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς λειτουργεί η οικονομία. Πρόσθεσε ότι με απλοϊκές θεωρίες του ΑΚΕΛ οι φτωχοί έγιναν πάμπτωχοι και οι εργαζόμενοι πλήρωσαν τίμημα βαρύτατο. Είπε ότι ο ΔΗΣΥ είναι περήφανος για τις μειώσεις φορολογιών που έκανε και ότι το ΑΚΕΛ τους κατηγορεί που μείωσαν τις φορολογίες και μετά λέει ότι έχει πολλά έσοδα το κράτος και δεν τα δίνει όλα.

Έκανε λόγο για ανάγκη να μπουν προτεραιότητες αντί μικρών οριζόντιων αυξήσεων που δεν αλλάζουν τη ζωή κανενός.

Send this to a friend