SOS για την πληρότητα των φραγμάτων – Πρόβλεψη ότι θα πέσει μέχρι και 22%
Για το τεράστιο πρόβλημα της πληρότητας των φραγμάτων μίλησε στο Πρωτοσέλιδο η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιάννα Οικονομίδου.
Αρχικά, ανέφερε ότι «Δυστυχώς το νέο υδρολογικό έτος άρχισε την πρώτη Οκτωβρίου και μέχρι στιγμής είναι άνομβρο. Η συνολική πληρότητα των φραγμάτων βρίσκεται στο 27,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που ήταν 49,6%, ενώ η στάθμη του νερού θα συνεχίσει να μειώνεται όσο δεν έχουμε βροχοπτώσεις. Εκτιμούμε μέχρι το τέλος του φθινοπώρου η πληρότητα θα πέσει στο 22% με 25% αν δεν βρέξει καθόλου».
Ερωτηθείσα τι θα γίνει με τις ανάγκες του νερού με τέτοια επίπεδα πληρότητας, απάντησε ότι «για φέτος έχουμε προγραμματίσει, σύμφωνα με το σενάριο κατανομής που εγκρίθηκε από το Υπουργικό, να έχουμε απρόσκοπτη παροχή στην ύδρευση και μπορούμε να το καταφέρουμε με τις πέντε αφαλατώσεις που βρίσκονται σε λειτουργία εδώ και 1,5 χρόνο στη μέγιστη δυναμικότητά τους. Για την άρδευση αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε μειώσεις γύρω στο 33%».
Πρόσθεσε ότι «για φέτος θα συγκαλέσουμε συνεδρίαση το συντομότερο δυνατό της συμβουλευτικής επιτροπής για τη διαχείριση των υδάτων, έτσι ώστε να συζητήσουμε το σενάριο κατανομής για το 2025 με σκοπό τον έγκαιρο προγραμματισμό της αρδευτικής περιόδου».
Σημείωσε ότι καταρτίζεται σχέδιο δράσης για την επερχόμενη λειψυδρία που ενδεχομένως θα παρατηρηθεί το 2025 και 2026 στην περίπτωση που υπάρχει παράταση της ανομβρίας.
Επεσήμανε ότι το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει άμεσες δράσεις με τη δημιουργία κινητών μονάδων αφαλάτωσης και η επέκταση υφιστάμενων μονάδων αφαλάτωσης. «Είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο, απαιτείται σχεδιασμός και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων εργάζεται με στόχο να ολοκληρωθούν το συντομότερο το δυνατό».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ, Χρίστος Παπαπέτρου, ανέφερε ότι «μόνο με ένα θαύμα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες για νερό. Αν δεν βρέξει, δεν θα έχουμε νερό για καλυφθούν οι ανάγκες για την παραγωγή κυπριακών τροφίμων».
Μάλιστα, αποκάλυψε ότι «στη Σολέα έχει ολοκληρωθεί ένα φράγμα εδώ και 12 χρόνια της τάξεως των 4,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και ακόμα δεν έχουν μπει οι αγωγοί για να αρδεύουμε με έξυπνα συστήματα άρδευσης και οι γεωργοί της περιοχής αρδεύουν όπως έκαναν πριν την κατασκευή του. Πού είναι η εξοικονόμηση του νερού εκεί;».
Πηγή: Sigmalive