Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Θετικά και προβληματικά στοιχεία μετά το δείπνο, η επόμενη ημέρα στο Κυπριακό
Θετικά και προβληματικά στοιχεία μετά το δείπνο, η επόμενη ημέρα στο Κυπριακό

Θετικά και προβληματικά στοιχεία μετά το δείπνο, η επόμενη ημέρα στο Κυπριακό

Θετικά, αρνητικά και προβληματικά στοιχεία βλέπουν από την έκβαση του δείπνου στη Νέα Υόρκη η Πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή και η Πρόεδρος Δεξαμενής Σκέψη Πολιτείας και τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα.

Στα θετικά η κ. Κοζάκου Μαρκουλή εντάσσει το γεγονός ότι αρχίζει μια νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος συνεχίζει να ενδιαφέρεται για το Κυπριακό και το γεγονός ότι μετά το δείπνο υπάρχει συνέχεια.

Στα προβληματικά βάζει το γεγονός ότι συνεχίζονται οι άτυπες συναντήσεις και όχι με μια πιο επίσημη μορφή, δηλαδή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που είναι το ζητούμενο. Προβληματικό θεωρεί και τον όρο «διευρυμένες», με την κ. Κοζάκου Μαρκουλή να ζητούσε πιο ξεκάθαρο όρο από τον ΓΓ ΟΗΕ.

 

 

«Ελπίζω να μην συνδέεται αυτό στην μη αναφορά στο Κυπριακό στο ανακοινωθέν του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

Σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ερωτηθεί αν θέλει να συμμετέχει σε μια διευρυμένη και εξέφρασε την ελπίδα πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει θετική ανταπόκριση και δεν θα δούμε αποστασιοποίηση του. Κρατά λοιπόν ερωτηματικό όσον αφορά τη στάση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στα αρνητικά εντάσσει τον τερματισμό της εντολής της κ. Ολγκίν λόγω αξιώσεων Τατάρ.

«Η κ. Ντι Κάρλο είναι καλός γνώστης του Κυπριακού, προΐσταται μιας υπηρεσίας ως Βοηθός Γενικός Γραμματέας που χειρίζεται το Κυπριακό και ως πολιτικό θέμα και ως ΜΟΕ και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Το θεωρώ υποβάθμιση το γεγονός ότι μια απλώς αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα αντικαταστήσει την κ. Ολγκίν.»

Άλλο ένα αρνητικό για την κ. Κοζάκου Μαρκουλή είναι και το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν παίρνει θέση όσον αφορά τη βάση λύσης του Κυπριακού.

«Η βάση λύσης παραμένει να αιωρείται, παραπέμπει σε ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, η οποία μπορεί να είναι οτιδήποτε. Ελπίζω ο Γενικός Γραμματέας να τοποθετηθεί και να μην συνεχίζουμε αυτό το άτυπο των συναντήσεων, να μην κανονικοποιηθεί αυτή η διαδικασία και αντί να συζητούμε την ουσία, αντί να συνεχίζουμε ένα διάλογο με βάση τη συμφωνημένη βάση λύσης, από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά, να συνεχίζουμε με ένα άτυπο διάλογο που μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα.»

Η Πρόεδρος Δεξαμενής Σκέψη Πολιτείας και τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη Προκοπίου συμφωνεί με τα λεγόμενα της κ. Κοζάκου Μαρκουλή και βλέπει θετικά το γεγονός ότι υπάρχει συνέχεια, διερωτάται ωστόσο ποιον εξυπηρετεί το «άτυπο» της διαδικασίας.

«Ποιον ακριβώς εξυπηρετεί το «άτυπο», είναι απλώς για να ροκανίζουμε χρόνο φτάνοντας σε κάτι άλλο, είναι για να δώσουμε ένα άλλοθι στην άλλη πλευρά η οποία επιδιώκει να αποκτήσει κάποια πλεονεκτήματα είτε μέσω από τον ευρωτουρκικό διάλογο είτε από τον ελληνοτουρκικό διάλογο;»

Στα θετικά κρατά το γεγονός ότι ο κ. Τατάρ πήγε στην τριμερή έστω κι αν ήταν άτυπη, παρά το γεγονός ότι επαναλάμβανε ότι δεν θα συμμετείχε στη διαδικασία αλλά και το γεγονός ότι συνεχίζεται η διαδικασία παρά τον όρο της «κυριαρχικής ισότητας» που έχει θέσει.

Συμπεραίνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να θέλει να παραμείνει ανοιχτός ο διάλογος, γεγονός που έχει και θετικά και αρνητικά.

Εκφράζει προβληματισμό για το θέμα των οδοφραγμάτων. «Είναι κρίμα μετά από τόσα χρόνια, αυτό που θα πάμε να κάνουμε, η πρώτη μας πράξη είναι να ασχοληθούμε με το διάνοιγμα των οδοφραγμάτων», δηλώνει χαρακτηριστικά, χωρίς να υποβαθμίζει την έκβαση του δείπνου.

Η κ. Κουκκίδη Προκομίου κρατά επιφυλάξεις για την πρόθεση της Βρετανίας να συμμετέχει στον διάλογο αφού δεν είχε καμία αναφορά στο Κυπριακό έπειτα από την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη.

«Είναι η πρώτη φορά που μετά από συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό της Βρετανίας, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Κυπριακό», επισημαίνει η κ. Κοζάκου Μαρκουλή.

«Για εμένα αυτό είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό όσον αφορά τον παραπέρα ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κυπριακό.»

Αναφορικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η κ. Κοζάκου Μαρκουλή εντάσσει σε αυτά πέραν των οδοφραγμάτων και την Επιτροπή Αλήθειας και Νεολαίας, τα θέματα πολιτισμού, αθλητισμού, εκπαίδευσης και σε πολλούς τομείς που θα έπρεπε να φέρνουμε τις κοινότητες μαζί.

«Όσα περισσότερα ρήγματα δημιουργήσουμε στο τείχος που διαιρεί τις δύο κοινότητες, για εμένα θα ήταν μια θετική εξέλιξη.»

Η κ. Κουκκίδου Προκοπίου αναφέρει πως το πρώτο ερωτηματικό που είχαμε είναι αν η Τουρκία ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το Κυπριακό και αποτιμά θετικά το γεγονός ότι πήγαμε πίσω σε μια διαδικασία, έστω και άτυπη.

«Όταν θα μπούμε στο χορό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χορέψουμε, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντικρούσουμε πράγματα τα οποία θεωρούμε ότι δεν είναι αποδεκτά για την δική μας πλευρά αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει ειλικρινής πρόθεση διαπραγματεύσεων. Ο τελικός σκοπός της διαδικασίας πρέπει να είναι ξεκάθαρος στο μυαλό μας, όταν πρέπει να καταλήξει στη λύση του Κυπριακού. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ επικίνδυνα από άποψη ασφάλειας να αφήνουμε να διαιωνίζεται μια κατάσταση.»

 

Send this to a friend