Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πληρώσαμε 239 εκ. ευρώ κι ακόμα το τερματικό στο Βασιλικό είναι «παγωμένο»
Πληρώσαμε 239 εκ. ευρώ κι ακόμα το τερματικό στο Βασιλικό είναι «παγωμένο»

Πληρώσαμε 239 εκ. ευρώ κι ακόμα το τερματικό στο Βασιλικό είναι «παγωμένο»

H εφημερίδα Φιλελεύθερος κάνει τα μαθηματικά υπολογίζοντας πόσα έχουν δαπανηθεί μέχρι στιγμής για υλοποίηση του τερματικού. Ξεκινήσαμε από ένα προϋπολογισμό 289 εκατομμυρίων μόνο για την κατασκευή. Μετά την πανδημία κληθήκαμε να πληρώσουμε άλλα 25 στην κοινοπραξία λόγω του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών. Το σύνολο ανέβηκε στα 314 εκατομμύρια. Από αυτό το ποσό η Δημοκρατία πλήρωσε τα 239 εκατομμύρια. 

Στην πράξη το κόστος θα ανέβει αρκετά αν υπολογίσει κανείς ότι στο Βασιλικό έχει ολοκληρωθεί μόνο το 10-15% περίπου του συστήματος αποθήκευσης φυσικού αερίου με μια μισοτελειωμένη προβλήτα και το πλοίο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ παράλληλα να εκκρεμούν.

Εντός των ημερών αναμένεται η ενδιάμεση απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου για ενδεχόμενη εκταμίευση των εγγυητικών ύψους 70 εκατομμυρίων αλλά και το αίτημα της κοινοπραξίας για 136 εκατομμύρια.

 

 

Η πρώτη καθυστέρηση καταγράφηκε με το καλήμέρα αφού το έργο καθυστέρησε αδικαιολόγητα να ξεκινήσει για 6,5 μήνες.  Το τερματικό  θα ετίθετο σε λειτουργία από το καλοκαίρι του 2022. Τους σχεδιασμούς ανέτρεψε η πανδημία και μπήκε νέο χρονοδιάγραμμα με ανεβασμένο κόστος για τον Ιούλιο του 2023. Τελικά καταλήξαμε στον Οκτώβριο αλλά επειδή οι εργασίες κινούνταν με ρυθμούς χελώνας δόθηκε ανεπιτυχώς άλλη μια παράταση για τις 23 Ιουλίου 2024.

Ήρθε τώρα να προστεθεί το διαζύγιο με την κοινοπραξία στις 18 Ιουλίου. Το επόμενο βήμα για να πάρουν μπρος ξανά οι μηχανές είναι η επιλογή συντονιστή του έργου  που θα επιβλέπει την υλοποίηση του έργου και τον εργολάβο.

Η ΕΤΥΦΑ διαψεύδει  ότι η προβλήτα στην οποία θα δέσει πάνω το πλοίο καταστρέφεται και διαβρώνεται. Από τον Μάιο του 2023, πάντως είχε διαπιστωθεί πριν ακόμα και την εγκατάστασή τους, ξεφλούδισμα στους πασσάλους που τη στηρίζουν.

 

Send this to a friend