Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δήμος Αθηένου: «Καμία διάνοιξη οδοφραγμάτων χωρίς το Πυρόι»
Δήμος Αθηένου: «Καμία διάνοιξη οδοφραγμάτων χωρίς το Πυρόι»

Δήμος Αθηένου: «Καμία διάνοιξη οδοφραγμάτων χωρίς το Πυρόι»

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία ζητά την διάνοιξη της διόδου Πυροΐου απέστειλε την Τετάρτη (16/10) ο δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Πρόκειται για διαχρονικό αίτημα του ακριτικού δήμου της επαρχίας Λάρνακας, το οποίο, όμως, δεν είχε θετικό αντίκρισμα όλα αυτά τα χρόνια. Στην επιστολή του, ο κ.Καρεκλάς σημειώνει πως παρόλο που ευχή όλων είναι η επανέναρξη, το συντομότερο, των συνομιλιών για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος, η συζήτηση γύρω από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων επαναφέρει το αίτημα του Δήμου Αθηένου για διάνοιξη της διόδου Πυροΐου.

 

 

Ο Κ. Καρεκλάς τονίζει ότι σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο κ.Χριστοδουλίδης στο Προεδρικό με την Επιτροπή Ελεύθερων Ακριτικών και Ημικατεχόμενων Δήμων, αλλά και των διαβεβαιώσεων που ο ίδιος ο ΠτΔ έδωσε στον κόσμο της Αθηένου, ότι δεν νοείται η διάνοιξη άλλου οδοφράγματος εάν δεν συμπεριληφθεί και η διάνοιξη του δρόμου Πυροΐου, οι Αθηενίτες αναμένουν ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και δεν θα δεχθεί την διάνοιξη οποιουδήποτε άλλου οδοφράγματος εφόσον δεν περιληφθεί και το Πυρόι.

Ανθρωπιστικό θέμα

—————————-  

Ο Δήμαρχος Αθηένου υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι το θέμα διάνοιξης της διόδου Πυροΐου είναι ανθρωπιστικό κι εξηγεί πως συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974, ο Δήμος  Αθηένου έχει απομονωθεί συγκοινωνιακά. Όπως αναφέρει, με την διάνοιξη του δρόμου Αθηένου –  Λευκωσίας μέσω Πυροΐου η απόσταση καλύπτεται σε 10 λεπτά, ενώ σήμερα χρειάζονται 45 – 60 λεπτά για να μεταβούν οι Αθηενίτες στην πρωτεύουσα. «Αυτό συνεπάγεται πιο πολλά καύσιμα και κόστα, πιο πολλές φθορές των οχημάτων και μεγαλύτερος χρόνος από και προς τη Λευκωσία.

Επίσης, οι σπουδαστές από την Αθηένου αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκια για να διαμένουν στη Λευκωσία, ενώ θα μπορούσαν σε ελάχιστο χρόνο να πηγαινοέρχονται από τις κατοικίες τους στα πανεπιστήμια που φοιτούν και ως εκ τούτου οι οικογένειές τους να μην αναγκάζονται να πληρώνουν δυσβάστακτα ενοίκια.

Ταυτόχρονα, με την διάνοιξη της διόδου Πυροΐου η υφιστάμενη είσοδος της Λευκωσίας θα αποσυμφορηθεί, αφού οι κάτοικοι της νότιας και ανατολικής ελεύθερης Κύπρου θα χρησιμοποιούν αυτό τον δρόμο.

Περαιτέρω, θα μειωθεί και ο κίνδυνος για τις ζωές των κατοίκων που μεταφέρονται με νοσοκομειακά οχήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας», επισημαίνει στην επιστολή του ο Κυριάκος Καρεκλάς. Καταλήγοντας, ο δήμαρχος σημειώνει ότι 50 χρόνια απομόνωσης, ταλαιπωριών, θυσιών και υπομονής είναι αρκετά και πως μόνο με το άνοιγμα της διόδου αυτής θα βελτιωθεί η καθημερινότητα του κάθε Αθηενίτη.

Send this to a friend