Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πρόεδρος ΕΟΑ Λάρνακας: Σκάνδαλο 270 εκατομμυρίων για την Δ΄ φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας
Πρόεδρος ΕΟΑ Λάρνακας: Σκάνδαλο 270 εκατομμυρίων για την Δ΄ φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας

Πρόεδρος ΕΟΑ Λάρνακας: Σκάνδαλο 270 εκατομμυρίων για την Δ΄ φάση του Αποχετευτικού Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τα όρια του σκανδάλου αγγίζει το υπέρογκο, για τα κυπριακά δεδομένα, κόστος που θ’ απαιτηθεί για την κατασκευή της Δ΄ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, η οποία θα καλύψει τις περιοχές Αραδίππου, Λιβαδιών, Ορόκλινης και Πύλας.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) Λάρνακας Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τον απολογισμό των πρώτων 100 ημερών λειτουργίας του Οργανισμού, το κόστος θα φτάσει τα 270 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η αρχική εκτίμηση δεν υπερέβαινε τα 50 εκατομμύρια. Ο κ.Χατζηχαραλάμπους είπε ότι το κόστος θα καλυφθεί κατά 80% από το κράτος και κατά 20% από τις φορολογίες των πολιτών.

 

 

Εξήγησε, δε, ότι η κατακόρυφη αύξηση του κόστους οφείλεται στην αρχική άρνηση του Δήμου Αραδίππου, από την περίοδο 2009-2010, να ενταχθεί στο Σ.Α. Λάρνακας, επιμένοντας, τότε, στη δημιουργία αυτόνομου συμβουλίου αποχετεύσεων. Το γεγονός αυτό επέφερε τεράστια καθυστέρηση μέχρι η συγκεκριμένη φάση του αποχετευτικού μπει σε ράγες υλοποίησης. Ως εκ τούτου, την δεδομένη στιγμή ο ΕΟΑ βρίσκεται στο στάδιο της ετοιμασίας των εγγράφων διαγωνισμού για παροχή υπηρεσιών όσον αφορά την Δ΄ φάση.

Αντίθετα, σ’ εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την Γ΄ φάση του αποχετευτικού, που καλύπτει τις περιοχές Δρομολαξιάς – Μενεού, Περβολιών, Κιτίου και Τερσεφάνου, ένα έργο αξίας 108 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ.Χατζηχαραλάμπους είπε ότι τα έργα βρίσκονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το 2027 η Γ΄ φάση του αποχετευτικού θα έχει ολοκληρωθεί.

Το έργο στις Καμάρες

—————————–

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας ανακοίνωσε ότι ακόμα ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο, αυτό που θα καλύψει και θα «οχυρώσει» την ευπαθή περιοχή στις Καμάρες Λάρνακας, παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά έπειτα από καθυστέρηση δέκα χρόνων.

Όπως ανέφερε, πρόσφατα έχει κατακυρωθεί η προσφορά στον επιτυχόντα προσφοροδότη και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες. Το κόστος του αντιπλημμυρικού έργου στις Καμάρες θα φτάσει τα εφτά εκατομμύρια ευρώ, παρόλο που το αρχικό κόστος ήταν στα πέντε εκατομμύρια.

Να σημειωθεί, ότι το έργο αυτό είχε εξαγγελθεί από το κράτος τον Ιανουάριο του 2015 έπειτα από τις φοβερές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή τον Δεκέμβριο του 2014, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες των κατοίκων.

Ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους δήλωσε ότι συνεχίζονται οι βελτιώσεις – ασφαλτοστρώσεις δρόμων στις περιοχές Χρυσοπολίτισσας, Σωτήρος, Αγίου Λαζάρου και Αγίων Αναργύρων, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές εξαιτίας των έργων για το αποχετευτικό σύστημα. Στις περιοχές αυτές τα έργα του αποχετευτικού καθυστέρησαν σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των ανεύρεσης αρχαιοτήτων στο υπέδαφος των δρόμων.

Send this to a friend