Απορρίφθηκε η έφεση του σφετεριστή Αϊκούτ λόγω κινδύνου φυγοδικίας
Την απόρριψη έφεσης από την πλευρά του Τουρκοεβραίου επιχειρηματία Σιμόν Αϊκούτ κατά ενδιάμεσης απόφασης του Κακουργοδικείου Λευκωσίας ημερομηνίας 11 Σεπτεμβρίου, 2024, με την οποία διατάχθηκε η κράτησή του εκκρεμούσης της δίκης του λόγω κινδύνου φυγοδικίας, αποφάσισε στις 10 Οκτωβρίου το Εφετείο.
Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης, ο εφεσείων, ο οποίος συνελήφθη στις αρχές Ιουνίου αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που αφορούν σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, προσέβαλε την ενδιάμεση απόφαση επικαλούμενος πέντε λόγους έφεσης.
Όπως αναφέρεται, οι πρώτοι τέσσερις λόγοι έφεσης αφορούν κατ’ ισχυρισμό απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση λόγω των συνθηκών κράτησης και προβλημάτων υγείας τα οποία αντιμετωπίζει, ενώ με τον πέμπτο λόγο έφεσης προσβάλλεται η διαταγή για κράτηση στη βάση του κινδύνου φυγοδικίας, υποστηρίζοντας ότι πρωτοδίκως δόθηκε υπέρμετρη βαρύτητα στη σοβαρότητα των υπό κατηγορία αδικημάτων σε συνάρτηση με την έλλειψη δεσμών του εφεσείοντος με την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς επεξήγηση των λόγων για τους οποίους οι προτεινόμενοι όροι εγγύησης, περιλαμβανομένης χρηματικής εγγύησης ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, κρίθηκαν ως μη ικανοποιητικοί.
Το εφετείο παραθέτει τα επιχειρήματα της πλευράς του εφεσείωντος καθώς και τις απαντήσεις που έχει λάβει από την Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών και καταλήγει ότι «δεν έχει καταδειχθεί ότι οι συνθήκες κράτησης του Εφεσείοντος συνιστούν απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση».
Αναμφίβολα, αναφέρει το Εφετείο, «τα αδικήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο Εφεσείων είναι πολύ σοβαρά».
«Αντιμετωπίζει 242 κατηγορίες αφορώσες αδικήματα δόλιας συναλλαγής σε ακίνητη περιουσία, παράνομη κατοχή και χρήση γης, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος», προστίθεται.
«Η ακίνητη περιουσία που αφορούν τα υπό κατηγορία αδικήματα ευρίσκεται στα κατεχόμενα χωρία των Επαρχιών Αμμοχώστου και Κερύνειας. Με βάση το μαρτυρικό υλικό το οποίο τέθηκε ενώπιον του Κακουργοδικείου, κρινόμενο στην όψη του, οι παραπονούμενοι ιδιοκτήτες των ακινήτων περιουσιών ουδέποτε πώλησαν, δώρισαν ή εξουσιοδότησαν οποιοδήποτε πρόσωπο να τις εκμεταλλευτεί. Η δε εκτίμηση της αξίας των επίδικων περιουσιών φαίνεται να ξεπερνά το ποσό των Є43.500.000», συμπληρώνεται.
Σημειώνεται ότι με την έφεση δεν αμφισβητείται η ύπαρξη των αντικειμενικών κριτηρίων βάσει των καθιερωμένων αρχών για την κράτηση υποδίκου, ήτοι η σοβαρότητα των αδικημάτων, η πιθανότητα καταδίκης και η αυστηρότητα της επιβληθησομένης ποινής, ούτε αμφισβητείται η έλλειψη ουσιαστικών δεσμών με την Κυπριακή Δημοκρατία βάσει των υποκειμενικών κριτηρίων που καθορίζει η νομολογία και δεσμούς οι οποίοι δύνανται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στον κίνδυνο φυγοδικίας.
«Συνυπολογίζοντας και συσταθμίζοντας προσεκτικά όλα τα ενώπιον του δεδομένα βάσει των καθιερωμένων αρχών, το Κακουργοδικείο έκρινε ότι η απόλυση του Εφεσείοντος με την επιβολή των προτεινόμενων όρων περιλαμβανομένης της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, δεν μπορούσε υπό τις περιστάσεις να εξαλείψει τον κίνδυνο φυγοδικίας», αναφέρει το Εφετείο.
«Υπό το φως των ανωτέρω δεν συντρέχει οποιοδήποτε λόγος επέμβασης μας στην άσκηση της διακριτικής εξουσίας του πρωτόδικου Δικαστηρίου», σημειώνει απορρίπτοντας την έφεση.