Κοντά στην αλυκή της Λάρνακας η εστία του κακού με την δυσοσμία κοπριάς…
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Τεμάχιο της περιοχής των αλυκών, σ’ έδαφος του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού, φαίνεται να είναι η πηγή του κακού για την έντονη δυσοσμία κοπριάς που ταλαιπώρησε τις τελευταίες μέρες την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας.
Ο επαρχιακός λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος Λάρνακας Παύλος Παύλου δήλωσε ότι έχει εντοπιστεί η εστία της δυσοσμίας και πως πρόκειται για τεμάχιο της περιοχής των αλυκών, το οποίο καλλιεργείται από γεωργούς.
«Σ’ ένα χωράφι διαπιστώθηκε ότι καλλιεργήθηκε η κοπριά, ωστόσο σε διπλανό τεμάχιο διαπιστώθηκε ότι δεν είχε καλλιεργηθεί, γι’ αυτό και ο γεωργός ενημερώθηκε πως εάν δεν το πράξει άμεσα, τότε θα του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο όπως προνοεί η νομοθεσία», ανέφερε ο επαρχιακός λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος.
Το πρόβλημα με την δυσοσμία που αναδύεται εξαιτίας της μη ορθολογικής διάθεσης κτηνοτροφικών αποβλήτων για σκοπούς λίπανσης γεωργικών τεμαχίων δεν είναι φετινό. Ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Λάρνακας και των περιχώρων τα τελευταία χρόνια, χωρίς μέχρι σήμερα να εξευρεθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί ώστε να εξαλειφθεί παντελώς, παρόλο που το θέμα συζητήθηκε και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Σύμφωνα με τον επαρχιακό λειτουργό του Τμήματος Περιβάλλοντος Λάρνακας, η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι η κοπριά θα πρέπει να ενσωματώνεται στο γεωργικό τεμάχιο για σκοπούς λίπανσης εντός 24 ωρών. Πρόσθεσε, ότι όποιοι γεωργοί δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία, τους επιδίδεται εξώδικο ανάλογα με την περίπτωση. Το πρόστιμο κυμαίνεται μεταξύ 500-2000 ευρώ. Ανέφερε, ακόμα, ότι τις τελευταίες μέρες επιδόθηκε εξώδικο σε γεωργό στην περιοχή Καμάρες Λάρνακας.
Ποιοι έλεγχοι;
———————
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου δήλωσε ότι εδώ και πέντε χρόνια η δημοτική αρχή και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες «τρέχουν» το θέμα της δυσοσμίας από κτηνοτροφικά απόβλητα, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Ο κ.Ανδρονίκου εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι αρκετοί γεωργοκτηνοτρόφοι δεν ενημερώνουν έγκαιρα την τοπική αρχή για το πού και πότε θα προβούν σε διασπορά κτηνοτροφικών αποβλήτων για σκοπούς λίπανσης των τεμαχίων τους, μ’ επακόλουθο να μην γίνονται αποτελεσματικοί έλεγχοι.
Ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού ανέφερε, επίσης, ότι από τον περασμένο Μάιο το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας έχει αποστείλει στις αγροτικές οργανώσεις και στον Σύνδεσμο Αγελαδοτρόφων Αθηένου επιστολή, στην οποία γίνεται λεπτομερής αναφορά στον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής ως προς την ορθολογική χρήση των κτηνοτροφικών αποβλήτων.
Στην επιστολή γίνονται αυστηρές συστάσεις προς τις αγροτικές οργανώσεις, όπως τα μέλη τους τηρούν κατά γράμμα όλες οι πρόνοιες του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής όσον αφορά την διάθεση κτηνοτροφικών αποβλήτων. «Δυστυχώς αυτές οι πρόνοιες φαίνεται πως δεν τηρούνται από κάποιους, εξού κι έχουμε τα ίδια προβλήματα κάθε χρόνο τέτοια εποχή», συμπλήρωσε ο κ.Ανδρονίκου.
Τέλος, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους για το θέμα της δυσοσμίας, δηλαδή τους δήμους, όπου γίνεται η διάθεση της κοπριάς για σκοπούς λίπανσης χωραφιών, και το Τμήμα Περιβάλλοντος. «Το πρόβλημα δεν προέρχεται από τα όρια του Δήμου Λάρνακας, αλλά τις επιπτώσεις του υφίστανται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης», τόνισε.