Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Έρευνα για τους απόφοιτους ξενοδοχειακών επαγγελμάτων στην ΤΕΣΕΚ Λάρνακας
Έρευνα για τους απόφοιτους ξενοδοχειακών επαγγελμάτων στην ΤΕΣΕΚ Λάρνακας

Έρευνα για τους απόφοιτους ξενοδοχειακών επαγγελμάτων στην ΤΕΣΕΚ Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Πολύ σημαντικά κρίνονται τα αποτελέσματα έρευνας, που έγινε για τους αποφοίτους του Κλάδου Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων των Τεχνικών Σχολών της τελευταίας πενταετίας, τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα σ’ εκδήλωση στην Τεχνική Σχολή Λάρνακας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας, το ΕΒΕΛ, το ΤΕΠΑΚ και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας. Απηύθυναν χαιρετισμούς η υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, η διευθύντρια της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας Γεωργία Γεωργίου, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας Νάκης Αντωνίου και ο πρόεδρος της τοπικής εταιρείας τουρισμού Ντίνος Λευκαρίτης.

 

 

Η ανάγκη για την διεξαγωγή της έρευνας προήλθε από την διαπίστωση ότι υπάρχουν δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού στον υπό αναφορά κλάδο, εξαιτίας της αυξημένης τουριστικής κίνησης και της ανέγερσης νέων μονάδων. Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με την έλλειψη καταρτισμένων επαγγελματιών, έχει οδηγήσει σε σημαντικές προκλήσεις στην κάλυψη των θέσεων εργασίας.

Τα πορίσματα της έρευνας αναμένεται να βοηθήσουν στην αναγνώριση των αδυναμιών, των ευκαιριών, αλλά και των τάσεων που διαμορφώνουν το μέλλον της εργοδότησης στον ευρύτερο τουριστικό τομέα. Ανάμεσα στα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι και η διαπίστωση ότι το 32,1% των αποφοίτων συνεχίζει τις σπουδές του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 29,3% εργάζεται στη ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία.

Επιπλέον, το 23,1% έχει επιλέξει καριέρα εκτός του συγκεκριμένου τομέα. Ωστόσο, το 50,6% των αποφοίτων που εργάζονται στον τομέα έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά σε ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων, τα οποία θεωρούνται από τους απόφοιτους ότι προσφέρουν προοπτικές καριέρας και εξέλιξης. Ένα ψηλό ποσοστό των αποφοίτων (74,1%) δηλώνει ικανοποίηση από την παρούσα εργασία τους, ενώ το 76,5% έχει θετική άποψη για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους στον τομέα.

Οι απόφοιτοι δίνουν προτεραιότητα στην Κύπρο ως χώρα επιλογής για την συνέχιση των σπουδών τους με ποσοστό 87,1%. Γενικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι όσοι συνεχίζουν την καριέρα τους στη ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία ή επιλέγουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση διατηρούν μια πολύ πιο θετική άποψη σχετικά με τη συμβολή του κλάδου στην επαγγελματική τους πορεία και εξέλιξη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Send this to a friend