Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κρίση στη Μέση Ανατολή: Τι λένε ειδικοί για την ασφάλεια της Κύπρου
Κρίση στη Μέση Ανατολή: Τι λένε ειδικοί για την ασφάλεια της Κύπρου

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Τι λένε ειδικοί για την ασφάλεια της Κύπρου

Από τις βόμβες της Βηρυτού, στις παραλίες της Κύπρου. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες, σε μιας ώρας ταξίδι. Ακόμη δύο ναυλωμένες πτήσεις έφθασαν χθες στη Λάρνακα, μεταφέροντας Αυστραλούς υπηκόους από τη δοκιμαζόμενη Βηρυτό.

Στις 3 αναχώρησε για το Σίδνεϊ, πτήση που μεταφέρει 408 υπηκόους της χώρας που έφτασαν χθες στην Κύπρο. Εκτενής ήταν η κάλυψη από αυστραλιανά μέσα, ανταποκριτές των οποίων βρέθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας καταγράφοντας τον πόνο του ξεριζωμού.

«Δεν ξέρω αν είμαι χαρούμενη ή όχι, επειδή άφησα την οικογένεια μου πίσω, τη χώρα μου».

 

 

Η Ντόνα και οι δυο τις κόρες εγκατέλειψαν το νότιο Λίβανο. Αυτό ήταν το σπίτι τους. Έτσι είναι τώρα.

«Ήρθαμε εδώ για περισσότερη ειρήνη. Ελπίζουμε να επιστρέψουμε σύντομα».

Και η εκκένωση της Μέσης Ανατολής συνεχίζεται. Σήμερα έφθασαν από το Τελ Αβίβ άλλες 12 πτήσεις. Ενώ νωρίς το πρωί επέστρεψαν μέσω Λάρνακας στην Μπρατισλάβα 80 Σλοβάκοι και Τσέχοι, που απομακρύνθηκαν από τη Βηρυτό με  μεταγωγικό.

Ο θόλος της Κύπρου
Το εξελιγμένο αντιπυραυλικό σύστημα AEGIS του 6ου στόλου των ΗΠΑ που βρίσκεται στ’ ανοιχτά της Κύπρου, είναι ο ατσάλινος θόλος που ύψωσαν οι Αμερικάνοι στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρέχοντας προστασία πέρα από τις βρετανικές βάσεις και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ανδρέας Πενταράς, εκτιμά ότι είναι εξαιρετικά απομακρυσμένο το ενδεχόμενο προσβολής της Κύπρου.

«Αν υπάρχει περίπτωση προσβολής των βρετανικών βάσεων, γιατί αυτός θα είναι ο στόχος, θα υπάρξει προστασία από αμερικανικά και βρετανικά πλοία που πλέουν στην περιοχή».

Η κυπριακή αεράμυνα στηρίζεται στα αντιπυραυλικά συστήματα TOR-M1 και BUK της ΕΦ, τα οποία έχουν την δυνατότητα να προστατεύσουν ζωτικούς χώρους της Δημοκρατίας.

«Αν μέσα από το σύστημα ελέγχου αεράμυνας, διαπιστωθεί ότι πύραυλοι κατευθύνονται προς την Κύπρο, θα δοθεί η διαταγή όπλα ελεύθερα, ώστε να προσβληθούν».

Στο κέντρο της σκακιέρας
Η κρίση στην Μέση Ανατολή έχει συγκεντρώσει συμμαχικές δυνάμεις στην Κύπρο, αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό της ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο. Στην Λάρνακα ελλιμενίστηκε το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Tonnerre, ο Κεραυνός ελληνιστί, αναμένοντας το πράσινο φως για να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις εκκένωσης με αμφίβια και αεροπορικά μέσα, καθώς μεταξύ άλλων μεταφέρει 16 ελικόπτερα.

 

Send this to a friend