Home ΛΑΡΝΑΚΑ Επιστολή του ΤΕΠΑΚ προς την Αθηνά Μιχαηλίδου για την πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα
Επιστολή του ΤΕΠΑΚ προς την Αθηνά Μιχαηλίδου για την πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα

Επιστολή του ΤΕΠΑΚ προς την Αθηνά Μιχαηλίδου για την πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Από τα χείλη του Προέδρου της Δημοκρατίας κρέμονται Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και Δήμος Λάρνακας, σε σχέση με το διαχρονικό αίτημα της πόλης να φιλοξενήσει, στην περιοχή Μακένζι, την Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ.

Ο πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρης απέστειλε στις 25 Σεπτεμβρίου επιστολή προς την υπουργό Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, στην οποία αναφέρει ότι σε συνέχεια της επιστολής που το ΤΕΠΑΚ έλαβε τον περασμένο Απρίλιο από το Υπουργείο Οικονομικών (Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων), μέσω της οποίας η διεύθυνση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενημερώθηκε ότι η πρόταση για το προτεινόμενο έργο «Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης» στη Λάρνακα κρίνεται κατ’ αρχήν θετικά, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει υποβάλει ολοκληρωμένη μελέτη βιωσιμότητας, ώστε οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν με την διαδικασία αξιολόγησής της.

 

 

Σύμφωνα με τον κ.Ζαφείρη, στην μελέτη βιωσιμότητας απαντώνται όλοι οι προβληματισμοί και όλες οι επισημάνσεις που είχαν υποβληθεί στο ΤΕΠΑΚ μέσω της επιστολής του Υπουργείου Οικονομικών.

Επί της ουσίας, με την αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής, η οποία έχει κοινοποιηθεί στον Προέδρο της Δημοκρατίας, στο Υπουργείο Οικονομικών και στον Δήμαρχο Λάρνακας, η διεύθυνση του ΤΕΠΑΚ ζητά την θετική τοποθέτηση της Υπουργού Παιδείας, όταν το θέμα θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό που απομένει πλέον είναι η τελεσίδικη πολιτική απόφαση εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ώστε να οριστικοποιηθεί κι επίσημα η ίδρυση της Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα.

Εντείνονται οι πιέσεις

——————————–

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι πιέσεις παραγόντων της Λάρνακας προς τον ΠτΔ, προκειμένου να υλοποιήσει την προεκλογική (και όχι μόνο) δέσμευσή του έναντι της πόλης του Ζήνωνα για δημιουργία της υπό αναφορά πανεπιστημιακής σχολής.

Σε πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψη ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας κάλεσε δημόσια τον Νίκο Χριστοδουλίδη να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του, σημειώνοντας ότι με την αποστολή της μελέτης βιωσιμότητας και των επιπρόσθετων στοιχείων που είχαν ζητηθεί ως προς την ελκυστικότητα των κλάδων που θα περιλαμβάνει η εν λόγω σχολή, δεν υπάρχει πια τίποτε άλλο που να υπολείπεται ώστε να εγκριθεί το αίτημα της Λάρνακας.

«Το κράτος δεν δικαιολογείται να ζητήσει οτιδήποτε άλλο στοιχείο αναφορικά με την σχολή, διότι όσα στοιχεία ζήτησε το Υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη αποσταλεί», ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Δημάρχου Λάρνακας. Επιστολή στον ΠτΔ, με την οποία τον καλεί να εγκρίνει το αίτημα της Λάρνακας για πανεπιστημιακή σχολή απέστειλε τις τελευταίες μέρες και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου. Η Λάρνακα έχει έτοιμο χώρο στην περιοχή Μακένζι για ν’ ανεγείρει το κτήριο της σχολής, κοντά στον υφιστάμενο χώρο στάθμευσης των παραλιακών κέντρων.

 

Send this to a friend